Oefenen met mijn DSO in functiegerichte sessies
Hebt u in uw werk te maken met het Omgevingsloket? Bent u benieuwd wat de impact is van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de Omgevingswet op uw dagelijkse werkzaamheden? Meldt u zich dan aan voor de nieuwe functiegerichte sessies. We zoomen in de nieuwe reeks in op de dagelijkse praktijk van medewerkers klantcontactcentrum, medewerkers vergunningverlening, toezicht en handhaving en medewerkers planvorming (beleidscyclus).
Sessies voor medewerkers KCC, VTH en Planvorming (beleidscyclus)
Er zijn sessies voor:
- medewerkers die werken in een klantcontactcentrum (KCC), balie en dienstverlening
- medewerkers vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
- medewerkers planvorming (beleidscyclus)
In alle sessies wordt in meer of mindere mate het onderwerp 'beheer' behandeld. Hiervoor wordt geen aparte sessie meer aangeboden. De DSO-beheerder, de planbeheerder en regelbeheerder zijn in deze nieuwe reeks van harte welkom in de sessie van VTH en planvorming (beleidscyclus).
In de functiegerichte oefensessies nemen we u mee in wat het DSO voor uw specifieke functie betekent en wat de impact ervan is op uw dagelijkse werkzaamheden. De sessies zijn op maat gemaakt voor de 3 bovengenoemde doelgroepen.
De verdiepende oefensessies hebben tot doel de werking van de wet en de doorwerking in het DSO te verduidelijken. Door het volgen van de sessie ervaart u wat de impact is van het DSO op uw functie en taakveld. Ook wordt u zich bewust van een andere manier van werken onder de Omgevingswet.
Wat u leert
U ervaart meer specifiek gericht op uw functie wat de impact is op uw dagelijkse werkzaamheden en op welke manier u anders moet gaan werken onder de Omgevingswet. Hoe werkt de wet door in het loket en hoe komen de aanvragen, meldingen en informatieplichten in uw VTH-omgeving?
Na afloop bent u meer en beter bekend met het DSO en de impact die de invoering van de wet heeft op uw werkzaamheden.
Ook bent u in staat om binnen uw organisatie te onderzoeken wat de impact is op basis van uw eigen doelstellingen, processen en dienstverlening.
Alle functiegerichte sessies duren 2 uur en worden tot eind juni 2022 1 of 2 keer per maand aangeboden. De verschillende data staan bij de sessies. De sessies worden begeleid door een DSO-expert en een inhoudelijk expert.
Voorafgaand aan de sessies functiegericht oefenen voor medewerkers VTH en planvorming (beleid) bieden wij u de mogelijkheid om van 9.00 uur tot 9.30 uur deel te nemen aan een casus op basisniveau. In deze casus wordt vooruitlopend op de functiegerichte sessie van uw keuze een basis gelegd voor de verdiepende sessie van 9.30 uur tot 11.30 uur.
Basiskennis Omgevingswet en Omgevingsloket
Het advies is om voorafgaand aan de sessie functiegericht oefenen, een basis te leggen door de klikdemo te volgen. In de klikdemo leert u het Omgevingsloket laagdrempelig kennen. Hiervoor kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier. In de oefensessies functiegericht oefenen voor VTH en planvorming (beleidscyclus) gaan we ervan uit dat u de basisprincipes van de wet en het Omgevingsloket kent.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO). U kunt bij hen ook aangeven dat u voor uw eigen organisatie (eventueel interbestuurlijk) een sessie wilt aanvragen in uw regio.
Uitleg over de 3 functiegerichte oefensessies
Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening
Voor wie?
Medewerkers klantcontactcentrum (KCC), balie, dienstverlening, communicatie en iedereen die meer inzicht wil krijgen in de impact van het Omgevingsloket voor de doelgroep KCC, balie en dienstverlening.
Doel van de sessie
U ervaart de werking van het DSO en u wordt zich bewust van de impact van het DSO op uw dagelijkse werkzaamheden als medewerker KCC, balie en dienstverlening.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- de Omgevingswet in vogelvlucht
- Omgevingswet-Quiz
- doorlopen van 2 ketens: van plan tot publicatie en van idee tot afhandeling
- korte uitleg van het DSO in relatie tot Omgevingsloket Online (OLO), Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Regels op de kaart
- uitleg over de Registratie Toepasbare Regels (RTR) en de bruidsschat
- het DSO ervaren met een casus
- doel en werking van de Samenwerkfunctionaliteit (SWF)
Data
- maandag 30 mei van 9.30 - 11.30 uur
- maandag 20 juni van 9.30 - 11.30 uur
Duur sessie: 2 uur
Niveau: basis
Aanmelden
Aanmelden kan met het aanmeldformulier voor de Sessie Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening.
Mijn DSO voor medewerkers VTH
Voor wie?
Vergunningverleners, toezichthouders en handhavers en iedereen die meer inzicht wil krijgen in de impact van het DSO op de dagelijkse werkzaamheden in de VTH-keten. De DSO-beheerder, de planbeheerder en regelbeheerder zijn in de nieuwe reeks van harte welkom in de sessie van VTH en planvorming (beleidscyclus).
Doel van de sessie
U ervaart de doorwerking van de wet in het DSO en in uw VTH/Zaaksysteem. U wordt zich bewust van de impact ervan op uw dagelijkse werkzaamheden als medewerker VTH en als beheerder.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- DSO, wat komt er binnen en wat dan?
- OLO en AIM versus DSO-loket
- de wet, ontvangst en registratie in VTH
- aanvullen van aanvragen en meldingen
- de SWF en hoe werkt u samen?
- behandeldiensten en Omgevingsoverleg: de werking en hoe in te stellen
- indieningsvereisten en VTH onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) versus Omgevingswet art. 4.1 en 4.2
- beheer DSO
- Wat beheert u in DSO en wat lokaal?
- staging en de werking ervan
- functionele structuur
- kruismatrix
- Wat moet u voor VTH instellen in het DSO voor de datum van inwerkingtreding?
Data
- woensdag 25 mei van 9.00 - 11.30 uur
- donderdag 9 juni van 9.00 - 11.30 uur
- woensdag 22 juni van 9.00 - 11.30 uur
- maandag 27 juni van 9.00 - 11.30 uur
Duur sessie
De online sessie start om 9.30 uur en duurt 2 uur. Eraan voorafgaand kunt u een basissessie volgen van een half uur waarin een casus wordt uitgelegd met behulp van het Omgevingsloket als voorbereiding voor het verdiepende vervolg.
Als u al bekend bent met de het Omgevingsloket, zien we u graag om 9.30 uur bij de verdiepende functiegerichte sessie.
Niveau: gevorderden
Aanmelden
Aanmelden kan met het aanmeldformulier voor de Sessie Mijn DSO voor medewerkers VTH.
U hoeft zich niet vooraf aan te melden voor de basissessie. U kunt hiervoor de link gebruiken die u voor deelname aan de functiegerichte sessie ontvangt.
Mijn DSO voor medewerkers planvorming (beleidscyclus)
Voor wie?
Planjuristen, plantoetsers en beleidsmedewerkers, beheerders, geo- en planbureaus en iedereen die meer inzicht wil krijgen in de impact van het DSO op de dagelijkse werkzaamheden van planmakers. De DSO-beheerder, de planbeheerder en regelbeheerder zijn in de nieuwe reeks van harte welkom in de sessie van VTH en planvorming (beleidscyclus).
Doel van de sessie
U ervaart de werking van het DSO en u wordt zich bewust van de impact op uw eigen dagelijkse werkzaamheden als planmaker en op die van directbetrokkenen.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- minimale eisen aan de beleidscyclus
- oud versus nieuw in beleid van omgevingsdocumenten en verordeningen (waterschap en provincie)
- werken met een tijdelijk omgevingsplan
- aanpassen bruidsschat
- Opa- (omgevingsplanactiviteit) en Bopa (buitenplanse omgevingsplanactiviteit)-procedure
- aanpassen omgevingsplan
- functionele structuur
- kruismatrix
- anders werken in de beleidscyclus
- beheer van de beleidscyclus
- Wat moet u klaar hebben op datum van inwerkingtreding?
Data
- maandag 23 mei van 9.00 - 11.30 uur
- maandag 13 juni van 9.00 - 11.30 uur
Duur sessie
De online sessie start om 9.30 uur en duurt 2 uur. Eraan voorafgaand kunt u een basissessie volgen van een half uur waarin een casus wordt uitgelegd met behulp van het Omgevingsloket als voorbereiding voor het verdiepende vervolg.
Als u al bekend bent met de het Omgevingsloket, zien we u graag om 9.30 uur bij de verdiepende functiegerichte sessie.
Niveau: gevorderden
Aanmelden
Aanmelden kan met het aanmeldformulier voor de Sessie Mijn DSO voor medewerkers planvorming (beleidscyclus).
U hoeft zich niet vooraf aan te melden voor de basissessie. U kunt hiervoor de link gebruiken die u voor deelname aan de functiegerichte sessie ontvangt.