Oefenen met klikdemo's in het Omgevingsloket
Om de basis van het Omgevingsloket te leren kennen, volgt u de klikdemo. In deze sessie doet u (onder begeleiding) stap voor stap een vergunningcheck en dient u een vergunningaanvraag in. Dit doet u aan de hand van de casus ‘Thuiswerkplek’. Ook wordt u meegenomen in de Regels op de kaart.
De klikdemo is een demonstratie van het Omgevingsloket, maar biedt u ook de mogelijkheid om zelf basisvaardigheden op te doen door een check of aanvraag in te dienen. Op deze pagina leest u meer over de klikdemo en de data waarvoor u zich kunt aanmelden.
Via de aanmeldbutton kunt u zich aanmelden :
De demo-omgeving van het Omgevingsloket
Om iets bij te dragen, moet oefenen vooral werkbaar zijn en aansluiten bij uw dagelijkse praktijk. We nemen u daarom via klikdemo's stap voor stap mee in een aantal herkenbare en eenvoudige praktijksituaties. Zo leert u het Omgevingsloket kennen en begrijpt u beter wat er nodig is om uw dienstverlening op orde te brengen.
Het Omgevingsloket is voor initiatiefnemers straks dé manier om een omgevingsvergunning aan te vragen. In het loket zijn regels van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk zichtbaar. Om te ontdekken hoe het loket werkt, hebben we 2 casussen gemaakt. Daarnaast is er content beschikbaar over bijvoorbeeld de bruidsschat. U kunt een vergunningcheck doen en dan een vergunningaanvraag indienen. Zo ervaart u zelf hoe het proces verloopt. Aan de hand van de casus Thuiswerkplek kunt u zelf praktische ervaring opdoen tijdens de klikdemo.
De oefensessies
Tijdens de klikdemo leert u de ins en outs van het Omgevingsloket kennen. Kijk voor de data van de komende klikdemo's in onze evenementenkalender. Ook op het aanmeldformulier ziet u een overzicht van alle data.
Tijdens een klikdemo doet u zelf een vergunningcheck en dient u een vergunningaanvraag in. Daardoor leert u uit eigen ervaring hoe het proces verloopt. Ook kunt u aan de hand van deze klikdemo's aan anderen laten zien wat het Omgevingsloket betekent voor uw organisatie, bedrijven en inwoners.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor een oefensessie door het aanmeldformulier Oefenen met het Omgevingsloket in te vullen.
De casussen die u behandelt
De 2 casussen die u tijdens de online oefensessie als voorbeeld gebruikt, zijn:
Beide casussen kunt u ter voorbereiding van de online sessie alvast bekijken.
Tijdstip en tijdsduur
De online sessie duurt in totaal 2 uur. De data en tijden van de oefensessies staan op het aanmeldformulier Oefenen met het Omgevingsloket.
Voor wie zijn de oefensessies bedoeld?
Deze oefensessies zijn bedoeld voor iedereen die te maken krijgt met de Omgevingswet. U kunt daarbij denken aan vergunningverleners, casemanagers/projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, KCC-medewerkers, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden. Juist doordat mensen met verschillende disciplines aan een sessie deelnemen, krijgt u een goed beeld van de samenwerking en samenhang. Het is daardoor ook zeker waardevol als collega's zich samen voor een sessie inschrijven. Iedere collega heeft wel een eigen inschrijving nodig.
Heeft u nog niet eerder met het Omgevingsloket gewerkt of bent u nog niet goed ingevoerd? Geen probleem. Tijdens de sessie leert u het loket stap voor stap kennen.
Wat leert u tijdens een sessie?
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De vergunningcheck: als ik op een bepaalde plek iets wil doen, moet ik dan een vergunning aanvragen?
- Het indienen van een vergunningaanvraag of een melding: als ik een vergunning wil aanvragen, welke stappen moet ik dan doorlopen?
- Regels op de kaart: welke regels gelden waar? En van wie zijn die regels?
Na het volgen van de sessie in de pre-omgeving van het Omgevingsloket weet u uit welke onderdelen het loket bestaat. Ook heeft u een goed beeld hoe initiatiefnemers het Omgevingsloket gebruiken. Verder weet u hoe u met het Omgevingsloket de dienstverlening aan initiatiefnemers kunt verbeteren. Tot slot bent u zelf in staat uw collega's of team uitleg te geven over de werking van het Omgevingsloket.
Vervolgsessie: Mijn DSO in functiegerichte sessies
De Mijn DSO in functiegerichte sessies bieden een verdieping na de basissessie over oefenen met de klikdemo. De sessies zijn op maat gemaakt voor 3 verschillende doelgroepen:
- medewerkers die werken in een klantcontactcentrum (KCC), balie en dienstverlening
- medewerkers vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
- medewerkers planvorming (beleidscyclus)