Oefencasus: Glastuinbouw
Met deze casus kunt u oefenen met het indienen en afhandelen van een melding voor de milieubelastende activiteit het telen van gewassen in kassen. U komt in aanraking met de Omgevingswet, Anders werken en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Omschrijving van de casus
Deze oefencasus gaat over het telen van gewassen in kassen. De casus gaat over een glastuinbouwbedrijf.
Met deze casus kunt u oefenen met:
- het indienen van een melding
- het afhandelen van een melding
- de gewijzigde regels
- specifieke inhoudelijke aspecten voor glastuinbouw
De oefening begint met de stappen die een initiatiefnemer doorloopt om een melding te doen. Daarna oefent u met het binnenkomen van de melding in het zaaksysteem. U kunt dit ook overslaan. De oefening gaat daarna in op het afhandelen van de melding. En tot slot krijgt u nog een aantal specifieke vragen over onderwerpen bij glastuinbouwbedrijven.
Aanpassen van de casus aan uw eigen praktijksituatie
Deze casus is bedoeld voor omgevingsdiensten en toezichthouders. U kunt de casus individueel maken, maar ook met meerdere personen tegelijk.
Voor wie is de casus bedoeld?
U ben medewerker bij een omgevingsdienst die werkt in de keten vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). U behandelt meldingen van agrarische bedrijven. U bent bekend met de huidige regels voor agrarische bedrijven. Behalve bij het onderdeel behandelen van een melding is de casus ook geschikt voor een toezichthouder.
Wat leert u?
Met deze oefencasus kunt u ervaren:
- hoe de regels gaan veranderen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet
- hoe het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werkt, als het gekoppeld is met het zaaksysteem VTH van uw eigen organisatie
- hoe u met 'anders werken' kunt omgaan
Leerdoelen
- U leert welke stappen de initiatiefnemer moet nemen om een melding te doen. Dit doet u door de melding zelf in te dienen.
- U oefent met de aansluiting van het DSO: Komt de melding bij het bevoegd gezag binnen zoals verwacht? Werkt de koppeling en het eigen systeem naar tevredenheid?
- U denkt samen met collega’s na over specifieke onderwerpen voor glastuinbouwbedrijven die veranderen met inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Voordat u start met oefenen
Ga goed voorbereid van start. Alleen dan zal het oefenen met deze casus meerwaarde voor u hebben.
- Om ook te kunnen oefenen met het ontvangen van een melding in uw VTH- of zaaksysteem, moet u zijn aangesloten op de oefenomgeving van het DSO. Is uw systeem nog niet aangesloten, regel dit dan zo snel mogelijk.
- Zorg dat u als gebruiker toegang heeft tot het VTH- of zaaksysteem van uw organisatie om de ingediende aanvragen uit het Omgevingsloket te bekijken en verwerken.
- Zorg dat u beschikt over basiskennis van:
- vergunningverlening onder de Omgevingswet
- het indienen van meldingen onder de Omgevingswet
- de relevante regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving
- de relevante regels uit het omgevingsplan (bruidsschat)
Let op: Als u nog onvoldoende basiskennis heeft van de Omgevingswet, kunt u bijvoorbeeld een aantal webinars volgen.
- Gebruik het Omgevingsloket in de browsers Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari of Google Chrome. Internet Explorer wordt niet ondersteund.
- Om ook te kunnen oefenen met het ontvangen van een melding in uw VTH- of zaaksysteem, moet u zijn aangesloten op de oefenomgeving van het DSO. Is uw systeem nog niet aangesloten, regel dit dan zo snel mogelijk.
- Om een melding te kunnen doen moet u inloggen in het Omgevingsloket. U heeft daarvoor een Omgevingsloket ID nodig.
Omgevingsloket ID aanvragen
Heeft u nog geen Omgevingsloket ID? Dan kunt u dit zelf aanmaken.
- Ga hiervoor op de homepage van het Omgevingsloket naar de knop ‘Inloggen’ rechtsboven.
- Klik in het volgende venster op Geen Omgevingsloket ID.
- Vul alleen de velden in die verplicht zijn (e-mailadres, voor- en achternaam).
- Vink aan dat u een bètatester van het DSO bent en geen robot. U krijgt een activeringslink toegestuurd op het e-mailadres dat u heeft opgegeven.
Casusbeschrijving
Bloementrots is een glastuinbouwbedrijf met substraatteelt en grondgebonden teelt. Er zijn 2 opslagtanks met vloeibare meststoffen aanwezig en gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf loost op oppervlaktewater, maar het afvalwater verschilt qua samenstelling en hoeveelheid van het bedrijf dat er eerst zat.
Een aantal glastuinbouwbedrijven in de omgeving wil een gezamenlijke zuivering voor gewasbeschermingsmiddelen. De gemeente en het waterschap zijn hierbij betrokken.