Gebruikerservaringen verbeteren in het Omgevingsloket (video 2)
In deze video wordt de gebruikerservaring getest van het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket is een website waarop informatie verzameld is over de leefomgeving. Zo kunnen bezoekers kijken of ze bepaalde werkzaamheden mogen uitvoeren volgens de Omgevingswet, zoals het plaatsen van een aanbouw, sloopwerkzaamheden of het kappen of snoeien van bomen. Ook kunnen ze opzoeken welke regels gelden voor een bepaalde locatie. In deze video voeren adviseur digitale toegankelijkheid Tim in 't Veld en onderzoeker Stephan Stipdonk een test uit naar de gebruikerservaring van het Omgevingsloket met 2 verschillende participanten met een beperking. Deze participanten hebben beide een computeraanpassing nodig om de website te kunnen bezoeken. Rick Bleeker, de beheerder van het Omgevingsloket, komt ook aan het woord.
In deze video wordt de gebruikerservaring getest van het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket is een website waarop informatie verzameld is over de leefomgeving. Zo kunnen bezoekers kijken of ze bepaalde werkzaamheden mogen uitvoeren volgens de Omgevingswet, zoals het plaatsen van een aanbouw, sloopwerkzaamheden of het kappen of snoeien van bomen. Ook kunnen ze opzoeken welke regels gelden voor een bepaalde locatie. In deze video voeren adviseur digitale toegankelijkheid Tim in 't Veld en onderzoeker Stephan Stipdonk een test uit naar de gebruikerservaring van het Omgevingsloket met twee verschillende participanten met een beperking. Deze participanten hebben beide een computeraanpassing nodig om de website te kunnen bezoeken. Rick Bleeker, de beheerder van het Omgevingsloket, komt ook aan het woord.
(VROLIJKE MUZIEK)
Een schermopname toont de website van het Omgevingsloket. Het is alsof de camera in de computer duikt, want het volgende moment is vanachter het beeldscherm, dat nu in spiegelbeeld is, te zien hoe twee mensen deze site bezoeken. De linkerpersoon is Stephan Stipdonk. Hij is onderzoeker in gebruikerservaringen. De andere persoon varieert, en is een participant met wie Stephan de gebruikerservaring test.
Het logo van de Omgevingswet verschijnt.
Beeldtitel:
Aan de slag met de Omgevingswet – gebruikerservaringen verbeteren in het Omgevingsloket.
Adviseur digitale toegankelijkheid Tim in 't Veld zit in een kantoorgebouw voor een rond raam. Tim heeft een visuele beperking.
TIM IN 'T VELD: "Je krijgt met het Omgevingsloket te maken als je iets wilt veranderen in je leefomgeving. Bijvoorbeeld een dakkapel op je huis plaatsen, een boom omhakken bij de voetbalvereniging. Maar ook als je als boer wil controleren welke regels op je land van toepassing zijn."
Een vrouw in een rolstoel rijdt een woonkamer in. Tim en Stephan volgen haar. In een andere ruimte gaan Tim en Stephan aan een ronde tafel zitten met een vrouw met een visuele beperking.
TIM: "Voor onze gebruikerstesten gaan we langs bij gebruikers met verschillende beperkingen en computeraanpassingen. We lopen met die gebruikers een scenario door.
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Hier kunnen we naar het Omgevingsloket gaan op deze site."
TIM (ALS VOICE-OVER): "We kijken dan waar de gebruikers tegenaan lopen. Wat gaat goed, wat gaat niet goed?"
De participant in de rolstoel kijkt samen met Stephan naar een groot scherm dat verbonden is met haar telefoon.
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Weg aan elkaar denk ik."
TIM (ALS VOICE-OVER): "Die bevindingen koppelen we terug naar de teams, die dat dan weer vertalen in verbeteringen aan het Omgevingsloket."
De participant met een visuele beperking zit achter een laptop waaraan een brailleleesregel verbonden is. Stephan zit naast haar.
PARTICIPANT 2: "Het laatste wat u opnoemt, dat zag ik op mijn brailleleesregel. En wat u daarvoor allemaal voorlas, dat stond in braille niet."
TIM (ALS VOICE-OVER): "Als adviseur digitale toegankelijkheid loop ik mee met de ontwerp- en ontwikkelteams om te zorgen dat de applicaties die wij bouwen direct toegankelijk zijn. Om te weten of wat wij hebben bedacht en ontworpen in de praktijk ook werkt, is het heel belangrijk om met echte gebruikers met verschillende opstellingen het Omgevingsloket te testen."
(VROLIJKE MUZIEK)
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "Of kan ik nu naar 'volgende'?"
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Ja."
PARTICIPANT 2: "Dan kan ik dat beter doen."
In een kantoorruimte zit Rick Bleeker achter een computerscherm met daarop de website van het Omgevingsloket. Rick is de beheerder van het Omgevingsloket.
RICK BLEEKER: "In een gebruikerstest kan je ook heel snel leren of het ontwerp dat je hebt bedacht aansluit bij de belevingswereld van de gebruikers. Dat ze snappen wat je bedoelt hebt, of niet."
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Maar dan zou ik die vraag dus daarna zetten. Want nu kom ik er pas achter dat ik 'nee' had moeten antwoorden, als je dat hele ding eerst gelezen hebt."
TIM (ALS VOICE-OVER): "We lopen bij het testen zeker
weleens tegen verrassingen aan. Een mooi voorbeeld is dat wij
erachter kwamen dat als je de computer op 'hoog contrast' instelt, onze keuzerondjes wegvielen. Heel vervelend voor slechtziende gebruikers. Om dat soort dingen op te sporen,
zijn gebruikerstesten heel belangrijk."
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 1): "Kun jij die huisnummers nog lezen of niet?"
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Met heel veel moeite. Het zou al duidelijker zijn als ze niet rood zijn."
TIM (ALS VOICE-OVER): "Er zijn toegankelijkheidsrichtlijnen
die zorgen dat een gebruiker die bijvoorbeeld haar handen niet
goed kan gebruiken of niet kan zien, met een aangepaste computer toch een website kan bedienen. Die toegankelijkheidsrichtlijnen nemen we vanaf het begin mee in de ontwikkeling van het Omgevingsloket. En we testen ook doorlopend of het Omgevingsloket dan werkt met de verschillende computeraanpassingen."
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "Dat zie ik niet in braille. In braille zie ik nu 'Beschermde dieren of planten, vragen van het Rijk'. Dus dat is een beetje gek."
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Oké."
TIM (ALS VOICE-OVER): "Als we willen dat iedereen mee kan doen in een steeds digitalere samenleving, is het dus heel belangrijk dat websites zoals het Omgevingsloket voor iedereen toegankelijk zijn."
VROUW (BUITEN BEELD, TEGEN PARTICIPANT 2): "Bent u van plan om met beplanting...?"
PARTICIPANT 2: "Ik ging nu met 'tab', maar dat bracht me niet naar 'weghalen'."
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 1): "Jij zegt: je kunt beter eerst die uitleg geven."
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Ja en dan de 'ja' of 'nee'."
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 1): "En dan de vraag stellen."
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Ja."
In een schermopname van de site van de Omgevingswet wordt als antwoord op verschillende vragen 'Ja' aangeklikt. Daarna wordt op de knop 'Aanvragen en voorbereiden' geklikt.
Het logo van de Omgevingswet verschijnt.
Beeldtekst:
Aan de slag met de Omgevingswet
Kijk op www.omgevingswet.overheid.nl