Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Ondersteuning ›
  3. Serviceketen ›
  4. Producten serviceketen ›
  5. Wegwijzer veelgestelde vragen ›
  6. Omgevingsloket
  • Home
  • Bijeenkomsten
  • Actueel
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Wegwijzer veelgestelde vragen Omgevingsloket


Deze wegwijzer is voor medewerkers van gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten. Dit onderdeel helpt u bij het beantwoorden van veelgestelde vragen over het Omgevingsloket. Veel antwoorden staan in het Helpcentrum van het Omgevingsloket. U kunt daar ook zelf zoeken.

Omgevingsloket algemeen

Wat is het Omgevingsloket?

In het Omgevingsloket vindt u informatie over uw omgeving. U kunt hier controleren of u uw werkzaamheden mag uitvoeren volgens de Omgevingswet. En of u daarvoor een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of informatie moet geven. Ook kunt u bekijken welke regels gelden op een bepaalde locatie.

Meer over het Omgevingsloket leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Zo werkt het Omgevingsloket

Waar moet ik starten in het Omgevingsloket om een vergunning aan te vragen?

Weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft of welke activiteiten u moet kiezen? Doe dan eerst de Vergunningcheck.

Weet u al voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft? Dan kunt u meteen starten via het onderdeel Aanvragen. Nadat u inlogt vult u het aanvraagformulier zo compleet mogelijk in en voegt u de juiste documenten bij het formulier. Daarna beoordeelt de gemeente of het waterschap uw plannen. U ontvangt een besluit van uw gemeente of waterschap of u uw plannen mag uitvoeren of niet.

Meer over het aanvragen van vergunningen leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Een vergunning aanvragen

Is er een storing in het Omgevingsloket?

Bij een storing in het Omgevingsloket ziet u een rode storingsmelding in het Omgevingsloket. Ervaart u een storing? Dat kunt u doorgeven aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Storingen in het Omgevingsloket

Wanneer is er onderhoud in het Omgevingsloket?

Er is regelmatig onderhoud in het Omgevingsloket om te zorgen dat het loket goed werkt. Hierover infomeren we u via een gele onderhoudsmelding.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Onderhoud in het Omgevingsloket

Zijn er bekende problemen in het Omgevingsloket?

In het Omgevingsloket vindt u een overzicht van bekende problemen en fouten. Het zijn problemen die bekend zijn en waarvoor aan een oplossing wordt gewerkt.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Bekende problemen in het Omgevingsloket

Inloggen en machtigen

Hoe moet ik inloggen in het Omgevingsloket?

Er zijn verschillende manieren om in te loggen in het Omgevingsloket:

  • DigiD: voor inwoners van Nederland
  • eHerkenning: voor bedrijven, overheden en andere organisaties in Nederland
  • Europees erkend inlogmiddel: voor Europese aanvragers
  • Omgevingsloket-ID: voor inwoners en bedrijven in het buitenland

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Inloggen op het Omgevingsloket

Waarom moet ik inloggen in het Omgevingsloket?

Wilt u een vergunning aanvragen, een melding doen of informatie opsturen via het Omgevingsloket? Dan moet u inloggen. Zo ziet de overheid die uw verzoek ontvangt wie u bent.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Inloggen op het Omgevingsloket

Wie kan inloggen met een Omgevingsloket-ID?

Het Omgevingsloket-ID is bedoeld voor burgers en bedrijven in het buitenland die niet kunnen inloggen met DigiD, eHerkenning of een Europees erkend inlogmiddel. U kunt een Omgevingsloket-ID aanvragen in het Omgevingsloket.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Inloggen met Omgevingsloket-ID: voor burgers en bedrijven in het buitenland

Kan iemand anders voor mij een aanvraag doen (machtigen)?

Ja, dat kan. U kunt daarvoor in het Omgevingsloket iemand machtigen voor uw project. Zo kan iemand anders voor u een vergunning aanvragen of een melding doen.

U kunt een persoon machtigen, maar ook een bedrijf. Bijvoorbeeld uw aannemer of architect. Dit noemen we de gemachtigde. Als u iemand machtigt, dan krijgt de gemachtigde een code om in te loggen in uw project.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Iemand anders machtigen om een aanvraag te doen

Kan ik voor iemand anders een aanvraag doen (als gemachtigde)?

Ja, dat kan. U kunt in het Omgevingsloket zelf met een aanvraag beginnen. U kunt de persoon of het bedrijf waarvoor u de aanvraag doet daarna toegang geven tot de aanvraag. Deze krijgt dan een code om in te loggen in de aanvraag.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Als gemachtigde een aanvraag doen voor iemand anders

Vergunningcheck

Wat is de Vergunningcheck?

Met de Vergunningcheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u werkzaamheden mag uitvoeren op een bepaalde locatie. En of u daar bijvoorbeeld een vergunning voor moet aanvragen, een melding moet doen of informatie moet opsturen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Wat is de Vergunningcheck

Is de Vergunningcheck verplicht?

Nee, de Vergunningcheck is niet verplicht. U kunt dit hulpmiddel gebruiken om te bepalen of u werkzaamheden op een bepaalde locatie mag doen. Het is wel handig om te beginnen met de Vergunningcheck.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Vergunningcheck niet verplicht

Van wie zijn de vragen in de Vergunningcheck?

Gemeenten, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid maken de vragen voor de Vergunningcheck. Ze maken vragen over hun eigen regels.

Op uw locatie kunnen regels gelden van meerdere overheden. Bijvoorbeeld van uw gemeente en van uw waterschap. In het Omgevingsloket ziet u daarom ook van welke overheid de vragen zijn.

De vragen die overheden maken voor het Omgevingsloket heten toepasbare regels. Meer hierover leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO):

Introductie toepasbare regels

Hoe vind ik mijn werkzaamheid?

Het Omgevingsloket gebruikt werkzaamheden bij de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat. Met werkzaamheden vinden initiatiefnemers via begrijpelijke taal de juiste vragen bij een juridische activiteit.

Als initiatiefnemer kunt u met trefwoorden de goede werkzaamheid vinden. Bij het invoeren van een zoekterm, geeft het Omgevingsloket ook suggesties. Ook ziet u na het kiezen van een werkzaamheid andere werkzaamheden die andere mensen vaak samen doen. Zo helpt het Omgevingsloket u om de juiste werkzaamheden te vinden.

Meer over werkzaamheden leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO):

Werkzaamheden in het Omgevingsloket

Kan ik rechten ontlenen aan de uitkomst van de Vergunningcheck?

U kunt geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de Vergunningcheck. De uitkomst hangt af van antwoorden die u zelf geeft. Als informatie in die antwoorden niet klopt, kan het zijn dat de uitkomst van de Vergunningcheck ook niet klopt. Heeft u iets verkeerd ingevuld in de Vergunningcheck? Doe de check dan opnieuw.

Heeft u alles juist ingevuld en is de uitkomst van de Vergunningcheck dat u geen vergunning nodig heeft? Maar zegt bijvoorbeeld uw gemeente of waterschap dat u die toch nodig heeft? Dan moet u de vergunning alsnog aanvragen.

Twijfelt u aan de uitkomst van de Vergunningcheck? Neem dan contact op met de overheid controleert welke regels er gelden voor uw plannen. Dit is vaak uw gemeente of waterschap.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de Vergunningcheck

Wat is het verschil tussen werkzaamheden en activiteiten?

Inwoners, bedrijven en overheden kunnen met activiteiten de omgeving veranderen. Overheden, zoals een gemeente of waterschap, maken regels voor deze activiteiten. Dit noemen ze juridische activiteiten. De overheid die de regels maakt, bepaalt de juridische activiteiten. Als u een vergunning aanvraagt of een melding doet, doet u dat voor een juridische activiteit. In het onderdeel Aanvragen ziet u alleen juridische activiteiten en geen werkzaamheden.

Niet iedereen kent altijd de juridische naam van een activiteit. Het Omgevingsloket gebruikt daarom werkzaamheden en trefwoorden bij de Vergunningcheck en bij Maatregelen op maat. Een werkzaamheid is de beschrijving van een juridische activiteit in begrijpelijke en duidelijke woorden.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Verschil tussen werkzaamheden en activiteiten

Waarom moet ik een bedrijfstak kiezen bij een werkzaamheid?

In het Omgevingsloket vult u bij de Vergunningcheck in welke werkzaamheden u wilt doen. Het Omgevingsloket gebruikt ook bijzondere werkzaamheden: bedrijfstakken. Deze hebben een speciale functie: ze geven bedrijfstakken aan waarvoor het Rijk milieuregels heeft gemaakt. Kiest u in het Omgevingsloket een werkzaamheid die hieraan is gekoppeld? Dan krijgt u een lijst met bedrijfstakken te zien waar u uw bedrijfstak kunt selecteren

Bijvoorbeeld:

Een voorbeeld van een bedrijfstak is de werkzaamheid ‘Metaalbedrijf’. De werkzaamheden die bij de subactiviteiten van deze bedrijfstak horen, zijn bijvoorbeeld ‘Metaal bewerken of behandelen’ en ‘Auto's of andere gemotoriseerde voertuigen of werktuigen onderhouden of repareren'.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Bedrijfstak kiezen bij een werkzaamheid

Aanvragen indienen

Waarom moet ik een vergunning aanvragen, een melding doen of informatie aanleveren?

Er zijn in Nederland regels die zorgen voor een veilige en prettige omgeving om in te wonen en te werken. Daarom mag u niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. Soms moet u eerst toestemming vragen aan bijvoorbeeld uw gemeente of waterschap. Of moet u informatie geven over wat u gaat doen en wanneer.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Waarom u een vergunning moet aanvragen, een melding doet of informatie aanlevert

Van wie zijn de vragen bij het onderdeel Aanvragen?

Gemeenten, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid maken de vragen voor de Vergunningcheck. Ze maken vragen over hun eigen regels.

Op uw locatie kunnen regels gelden van meerdere overheden. Bijvoorbeeld van uw gemeente en van uw waterschap. In het Omgevingsloket ziet u daarom bij de vragen ook welke overheid de vragen heeft gemaakt.

Meer hierover leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO):

Introductie toepasbare regels

Wat moet ik doen als ik mijn activiteit niet kan vinden?

Als u bij het indienen van een aanvraag niet de juiste activiteit kunt vinden, kunt u de Vergunningcheck doen. De Vergunningcheck gaat uit van werkzaamheden. Dit zijn vertalingen van activiteiten in begrijpelijke woorden. Daarmee is het makkelijker om de goede activiteit te vinden.

Niet alle activiteiten en werkzaamheden staan in het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld omdat voor sommige activiteiten is namelijk afgesproken dat het aanvragen van een vergunning niet via het Omgevingsloket gaat. Ook zijn er activiteiten die niet helemaal onder de Omgevingswet vallen. Dat deel van uw aanvraag kunt u dan ook niet via het Omgevingsloket indienen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Vergunningaanvragen die niet of niet volledig via het Omgevingsloket gaan

Kan ik een aanvraag later indienen?

Ja, u kunt uw aanvraag op een later moment verder invoeren en indienen als u al begonnen was in een project. Uw ingevulde gegevens worden automatisch opgeslagen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Een project starten en later verdergaan

Waarvoor kan ik een conceptverzoek indienen?

Voordat u een aanvraag of melding definitief indient via het Omgevingsloket, kunt u deze vaak eerst als conceptverzoek indienen. De overheid die uw verzoek behandelt, controleert dan of uw aanvraag compleet is en of de juiste informatie is ingevuld. Zo voorkomt u onnodige vertraging van uw vergunning. Overheden stellen zelf in voor welke aanvragen u een conceptverzoek kunt indienen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Een conceptverzoek definitief indienen

Hoe kan ik een conceptverzoek indienen?

In het onderdeel Aanvragen bij stap 7. 'Verzoeken indienen – opbouw verzoeken'. Hier kunt u kiezen om uw aanvraag als conceptverzoek in te dienen. Deze functie is alleen zichtbaar als uw overheid de optie conceptverzoek toestaat.

Wat is het verschil tussen werkzaamheden en activiteiten?

Inwoners, bedrijven en overheden kunnen met activiteiten de omgeving veranderen. Overheden, zoals een gemeente of waterschap, maken regels voor deze activiteiten. Dit noemen ze juridische activiteiten. De overheid die de regels maakt, bepaalt de juridische activiteiten. Als u een vergunning aanvraagt of een melding doet, doet u dat voor een juridische activiteit. In het onderdeel Aanvragen ziet u alleen juridische activiteiten en geen werkzaamheden.

Niet iedereen kent altijd de juridische naam van een activiteit. Het Omgevingsloket gebruikt daarom werkzaamheden en trefwoorden bij de Vergunningcheck en bij Maatregelen op maat. Een werkzaamheid is de beschrijving van een juridische activiteit in begrijpelijke en duidelijke woorden.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Verschil tussen werkzaamheden en activiteiten

Aanvragen bekijken, aanvullen en kopiëren

Waar kan ik mijn aanvraag terugvinden?

In het nieuwe Omgevingsloket staan aanvragen en meldingen in Mijn Omgevingsloket. Daar staan ze onder Mijn projecten. Als initiatiefnemer kunt u hier uw projecten in één overzicht terugvinden en beheren. Voor vragen over de status van uw aanvraag, kunt u zich het beste richten tot het betreffende bevoegd gezag.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Aanvraag terugvinden

Waarom zie ik in Mijn Omgevingsloket alleen een overzicht van de projecten en niet de losse verzoeken?

In het Omgevingsloket staan uw aanvragen en meldingen in Mijn Omgevingsloket. Aanvragen en meldingen zijn altijd onderdeel van een project. Een project bestaat uit 1 of meer aanvragen en/of meldingen. In Mijn Omgevingsloket kunt u verder werken in een eerder project of beginnen met een nieuw project.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:
Mijn projecten

Wanneer start ik een nieuw project?

In het Omgevingsloket werkt u met projecten. Aanvragen en meldingen zijn altijd onderdeel van een project. U start een nieuw project wanneer u een nieuwe activiteit gaat uitvoeren die geen onderdeel is van een eerder project.

U kunt dan eerst de Vergunningcheck doen of direct bij het onderdeel Aanvragen een nieuw project starten.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Een nieuw project starten

Wilt u een nieuwe aanvraag of melding doen bij een eerder ingediende aanvraag? Dan dient u de aanvraag in vanuit het bestaande project. Aanvragen worden in het Omgevingsloket ook wel verzoeken genoemd.

Dit is bijvoorbeeld het geval als u na een vergunningaanvraag op een later moment nog een melding moet indienen of informatie moet aanleveren. Bijvoorbeeld bij een melding voor de start van de bouw, na het indienen van een vergunningaanvraag voor bouwen.

Meer hierover leest u ook in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Binnen een project een nieuw verzoek starten

Kan ik mijn vergunningaanvraag aanvullen of veranderen?

Ja, dat kan. Nadat u een vergunningaanvraag heeft ingediend via het Omgevingsloket, kunt u deze in het Omgevingsloket ook aanvullen. Een aanvulling kan nodig zijn omdat uw overheid meer informatie nodig heeft, of omdat u zelf iets wil toevoegen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Aanvraag aanvullen

Kan ik mijn melding aanvullen of veranderen?

Nee, een ingediende melding in het Omgevingsloket kunt u niet aanvullen of veranderen. U kunt een melding wel kopiëren en opnieuw doen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Een ingediende melding aanvullen kan niet, kopiëren kan wel

Hoe kan ik een verzoek kopiëren?

Een verzoek kopiëren werkt zo:
- Kies het ingediende verzoek dat u wilt kopiëren,
- Klik in het volgende scherm op de knop ‘Kopiëren’. Hier ziet u de waarschuwing dat een nieuw verzoek de antwoorden en bijlagen van het huidige verzoek overneemt.
- Klik op ‘Verzoek kopiëren’ om uw verzoek in het huidige project te kopiëren.
U kunt dit verzoek binnen het project vinden door bij ‘Mijn Project’ naar ‘Aanvragen’ te gaan. Hier kunt u kiezen bij welke stap u aanpassingen wilt doen, of dat u meteen de vragenlijsten weer wilt doorlopen. De antwoorden bij deze vragen zijn ingevuld met de antwoorden van het originele verzoek.

U kunt alle soorten verzoeken kopiëren. Ook na het intrekken van een verzoek kunt u dit nog kopiëren.

Als u een verzoek kopieert wordt alle informatie uit het oorspronkelijke verzoek meegenomen naar het nieuwe verzoek. Zo hoeft u de vragen niet opnieuw te beantwoorden. Wel kunt u uw oude antwoorden en bijlagen aanpassen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Verzoek kopiëren

Kan ik later een activiteit toevoegen bij een ingediende aanvraag?

Nee, dat kan niet, In het Omgevingsloket zijn aanvragen en meldingen altijd onderdeel van een project. Aanvragen en meldingen in een project heten verzoeken in het Omgevingsloket. Een project bestaat uit altijd 1 of meer verzoeken.
U kunt een project of verzoek starten en op een ander moment indienen. Het Omgevingsloket slaat ingevulde gegevens automatisch op als verzoek binnen een project.

Komen er in de loop van het project nieuwe activiteiten bij? Dan kunt u op verschillende momenten nieuwe activiteiten toevoegen aan het project. Dit kan door een nieuw verzoek te maken, zonder dat de samenhang met het project verdwijnt.

Meer hierover leest u op de website van het IPLO:

Activiteit toevoegen bij een ingediende aanvraag

Hoe kan ik de informatie uit een conceptverzoek overnemen in een definitief verzoek?

Wanneer u een conceptverzoek indient, onthoudt het Omgevingsloket de ingevulde informatie. Kies in Mijn Omgevingsloket het project waarin u het conceptverzoek hebt aangemaakt. Vervolgens kiest u in 'Mijn project' het tabje ‘aanvragen’. U ziet dat alle stappen (1 tot en met 7) zijn ingevuld. U ziet ook per stap de datum waarop deze stap is bewerkt.

De informatie in de stappen is bewaard uit het eerder ingediende conceptverzoek. U kunt de informatie in de stappen aanvullen en aanpassen. In stap 7 kunt u vervolgens het verzoek definitief indienen.

Een conceptverzoek definitief indienen

Regels op de kaart

Hoe zie ik welke regels gelden op mijn locatie?

U kunt bij het onderdeel Regels op de kaart zien welke regels gelden op uw locatie. Via dit onderdeel kunt u regels, beleid en informatie over uw omgeving bekijken.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:
Wat is Regels op de kaart.

Voor wie is Regels op de kaart?

Iedereen kan bij Regels op de kaart regels, beleid en informatie over de leefomgeving vinden, van alle overheden bij elkaar. Dit is vooral bedoeld voor overheden en het bedrijfsleven. Inwoners kunnen via de Vergunningcheck opzoeken wat mag en kan op een locatie.

Meer over Regels op de kaart vindt u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Introductie Regels op de kaart

Maatregelen op maat

Wat is Maatregelen op maat?

In het onderdeel Maatregelen op maat vindt u maatregelen die u moet nemen bij werkzaamheden die u uitvoert. Dit hulpmiddel is vooral bedoeld voor overheden en bedrijven. Inwoners kunnen Maatregelen op maat ook gebruiken, maar we raden hen aan om eerst de Vergunningcheck te doen.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Zo werkt Maatregelen op maat

Voor wie is Maatregelen op maat bedoeld?

Maatregelen op maat is vooral bedoeld voor bedrijven. U kunt als inwoner ook Maatregelen op maat gebruiken, maar dat vraagt wel enige kennis van de werkzaamheden. We raden u aan om eerst de Vergunningcheck te doen. Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Zo werkt Maatregelen op maat

Wat is het verschil tussen Maatregelen op maat en de AIM?

Maatregelen op maat in het Omgevingsloket is de opvolger van de Maatregelchecker uit de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Het downloaden van het overzicht is iets veranderd ten opzichte van de AIM. In de AIM was het overzicht als pdf opgedeeld in 3 verschillende bestanden (‘Overzicht maatregelen’, ‘Beknopt overzicht maatregelen’ en ‘Overzicht maatregelen in spreadsheet’). In Maatregelen op maat zijn deze bestanden samengevoegd tot één overzicht.

Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket:

Verschil tussen Maatregelen op maat en AIM

delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op X

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst! Wilt u als inwoner een vraag stellen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Vragenformulier

Het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkings­verband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving (bodem, bouwen, water en milieu).

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg - IPO