Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Ondersteuning 
  3. Webinar en training 
  4. Webcolleges & webinars 
  5. Webinars terugkijken 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Lessons learned voor werkplaatsen - opnames bijeenkomst 30 juni 2022

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseerde op 30 juni 2022 samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Geonovum voor de 4e keer de online bijeenkomst Lessons learned werkplaatsen. Tijdens de sessie gaven 7 verschillende werkplaatsen een kijkje in de keuken. Ze vertelden over hun vraagstuk, het proces waarlangs zij het vraagstuk hebben behandeld en de uitkomsten van hun werkplaats.

werkplaatsen save the date 30 juni

Welke werkplaatsen gaven een presentatie?

  • Werkwijze Geo en Locaties in Omgevingsdocumenten met Luc de Horde, adviseur Geo-informatie bij provincie Utrecht
  • Werkplaats Derde Tranche met Mirella van der Velden, product owner bij Geonovum
  • Werkplaats TPOD Programma met Gineke van Putten, adviseur geo-standaarden bij Geonovum
  • Werkplaats DSO-keten gemeente Nissewaard met Cees van Barneveld
  • Werkplaats DUTO met Joost van Koutrik, provinciaal archivaris bij het Utrechts archief, Ewald te Koppele, informatieadviseur bij gemeente Meerinzicht en Bynette Stam, procesbegeleider bij Becis
  • Werkplaats dierenpension provincie Zeeland met Vanessa Viva Koomen, Regionaal Implementatie Coach bij VNG en Imke Hornix, implementatie adviseur Toepasbare regels bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
  • Werkplaats interbestuurlijke samenwerkingsafspraken regio Utrecht
    met Irma Dekker, procesmanager Omgevingswet bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet en Danielle Verkade, programmamanager Omgevingswet ODRU

Werkplaatsen Geonovum

Werkplaats Werkwijze Geo en Locaties in omgevingsdocumenten

Werkwijze Geo en Locaties in omgevingsdocumenten

In de Werkplaats Geo-optimalisatie onderzocht een aantal overheden wat de Omgevingswet en het digitaal stelsel (DSO) van hen verwachten op het gebied van geometrieën in omgevingsdocumenten zoals een omgevingsplan, waterschapsverordening of omgevingsverordening. Ook bespraken ze de bevindingen uit de Taskforce Geo. Het resultaat daarvan is de notitie Werkwijze Geo en Locaties in Omgevingsdocumenten. Deze notitie is een praktische leidraad bij de keuzes die overheden moeten maken bij het samenstellen van de geometrieën voor hun juridisch plan. In deze sessie licht Luc de Horde (Geonovum) de werkwijze toe.

Zie ook

presentatie webinar Werkplaats Werkwijze Geo en Locaties in omgevingsdocumenten (pdf, 3.3 MB)

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaats Derde Tranche

Werkplaats Derde Tranche

Om de mogelijkheden van het voorbereidingsbesluit, de instructie en de reactieve interventie te verkennen en ervaringen te delen organiseerde Geonovum de Werkplaats Derde Tranche, met professionals van verschillende overheden. Het doel van de werkplaats was om te komen tot concrete resultaten van een vorm-inhoudelijk en technisch goed omgevingsdocument. De focus lag hier vooral op het voorbereidingsbesluit. Mirella van der Velde (Geonovum) vertelt welke lessen zijn getrokken uit deze werkplaats.

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaats TPOD Programma

Werkplaats TPOD Programma

In deze werkplaats hebben de provincies Overijssel, Flevoland en Utrecht beproefd hoe het TPOD Programma toepasbaar is op Natura 2000-beheerplannen. De casus was een verkorte versie van het Natura 2000-beheerplan de Wieden-Weerribben. De provincies wilden met deze praktijkproef oefenen met het annoteren en ervaren hoe het TPOD Programma toepasbaar is. Gineke van Putten (Geonovum) deelt de geleerde lessen van de provincies aan de hand van een aantal leerdoelen, zoals geometrieën in het plan, samenhang met de aanwijzingsbesluiten Natura 2000-gebieden, tabellen en plaatjes in een Natura 2000-beheerplan.

Zie ook

presentatie webinar Werkplaats TPOD Programma (pdf, 7.5 MB)

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaatsen Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Werkplaats DSO-keten door gemeente Nissewaard

Werkplaats DSO-keten gemeente Nissewaard

In de Werkplaats DSO-keten neemt de gemeente Nissewaard u mee in het doorlopen van de DSO-keten. Dat gebeurt in samenwerking met de (software)leveranciers en ketenpartners. Door met een multidisciplinair team te testen en te oefenen wordt duidelijk hoe de nieuwe software werkt. De gemeente neemt u mee in hun ervaringen over hoe ze de DSO-keten goed werkend krijgen.

Zie ook

presentatie webinar Werkplaats DSO-keten door gemeente Nissewaard (pdf, 772 kB)

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaatsen programma Aan de slag met de Omgevingswet

Werkplaats Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie (DUTO)

Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie (DUTO)

Bij Omgevingswetprocessen ontstaat veel informatie uit verschillende procesketens. Hoe zorgen we ervoor dat die informatie duurzaam toegankelijk wordt en dat we die informatie over jaren nog kunnen raadplegen of vernietigen als de termijn verstreken is? Met de handreiking DUTO in de informatieketens van de Omgevingswet komt u een eind. Maar hoe past u die handreiking praktisch toe? Deze vraag is tijdens de Werkplaats DUTO samen met verschillende decentrale overheden onderzocht voor een aantal Omgevingswetprocessen. Hier is een aantal interessante bevindingen uitgekomen, waarmee de informatiehuishouding goed kan worden voorbereid op de komst van de Omgevingswet.

Zie ook

  • presentatie webinar Werkplaats Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie (DUTO) (pdf, 799 kB)
  • resultaten webinar Werkplaats Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie (DUTO) (pdf, 1.5 MB)

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaats Dierenpension provincie Zeeland

Werkplaats Dierenpension provincie Zeeland

De Werkplaats Dierenpension bestaat uit een basistraject en een verdiepingstraject. De provincie Zeeland heeft beide trajecten doorlopen en laat zien wat ze daarin hebben opgestoken en waar ze tegen aanliepen. De werkplaats is gestart met een opschoning ofwel een Ketentest DSO, om optimaal te kunnen oefenen in het basistraject. Hierin kwamen alle thema’s op hoofdlijnen aan de orde en is geoefend met verschillende ketenpartners. Content en techniek kwamen hier samen. Vervolgens is gekeken op welke fronten er een verdiepende sessie noodzakelijk is. In de verdiepingssessie voor de provincie Zeeland is een Train de trainer-module VTH/Wkb opgenomen, die door de VNG wordt gegeven. De provincie Zeeland vertelt in de sessie wat ze hebben geleerd van het basis- en verdiepende traject.

Zie ook

  • presentatie webinar Werkplaats Dierenpension provincie Zeeland

terug naar overzicht werkplaatsen

Werkplaats Samenwerkingsafspraken regio Utrecht

Werkplaats Samenwerkingsafspraken regio Utrecht

Samenwerking in regionaal verband is niet altijd vanzelfsprekend. En als het wel zo is, is het nog een grote worsteling om in overleg tot goede afspraken te komen die ervoor moeten zorgen dat we onder de Omgevingswet als 1 overheid kunnen behandelen, toezicht houden en communiceren en zorgen dat de dienstverlening voor burgers en bedrijven op peil blijft. In de regio Utrecht hebben we de intentieovereenkomst klaar voor afspraken op hoofdlijnen over een groot aantal onderwerpen, zoals archivering, leges, omgevingsoverleg en rechtsbeschermingsprocedures.

De 38 partijen hebben in meerdere ronden meegewerkt en instemming verleend aan deze set van samenwerkingsafspraken. Ondertussen geven werkgroepen een vervolg aan de echte werkafspraken. Er is ook nog een lijst van afspraken die we in de volgende fase willen oppakken en vastleggen. In dit webinar vertellen we hoe we het proces vorm gegeven hebben en krijgt u tips en voorbeelden.

Zie ook

  • presentatie webinar Regionale afspraken Utrecht (pdf, 1.3 MB)
  • concept Intentieovereenkomst Regionale samenwerkingsafspraken Omgevingswet (pdf, 400 kB)

terug naar overzicht werkplaatsen

Meer informatie

Wilt u meer weten over de werkplaatsen van VNG, Aan de slag met de Omgevingswet of Geonovum? Check dan het overzicht actieve en afgeronde werkplaatsen op deze website.

Afbeelding door freepik.



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg