Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Ondersteuning 
  3. Webinar en training 
  4. Webcolleges & webinars 
  5. Webinars 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Omgevingswet in beeld in juli 2022

In juni en juli brengt het programma Aan de slag met de Omgevingswet met een aantal webinars de Omgevingswet in beeld. In deze fase van het programma blijft het delen van kennis en praktijkervaringen het meest relevant. Door in juni en juli een nieuw en breed aanbod van webinars aan te bieden, komt deze informatie voor iedereen beschikbaar. Deze webinars kunt u online volgen. De meeste webinars kunt u later terugkijken op het moment dat het u het beste uitkomt.

Met de webinars willen we antwoord geven op vragen die gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen, bedrijven en rijkspartijen over de Omgevingswet hebben.

Omgevingswet in beeld - juli 2022

  • Bekijk ook het programma voor de maand juni. Of maak gebruik van de Evenementenagenda om alle webinars te vinden.

Door en voor wie

Samen met de koepels van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en waterschappen (UvW), de Commissie m.e.r., Geonovum, de Vereniging van Grondbedrijven (VvG) organiseert het programma 'Aan de slag met de Omgevingswet' deze webinars.

De webinars zijn vooral bestemd voor programma- en lijnmanagers, juristen, vergunningverleners, toezichthouders, informatieadviseurs, archiefspecialisten en beleidsmedewerkers en -adviseurs.

Programma

Webinars Omgevingswet in beeld, juli 2022

Datum

Webinar

4 juli 2022
10.00-11.00 uur

Voorbereidingsbesluit

5 juli 2022
13.00-13.45 uur

Projectbesluit

6 juli 2022
13.15-15.00 uur

Grondeigendom Omgevingswet

7 juli 2022
14.00-15.00 uur

Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM): vangnet bij inwerkingtreding Omgevingswet

7 juli 2022
15.00-16.30 uur

Omgevingsplan Veenendaal van A tot Z in het loket

Informatie over de juli-webinars

Voorbereidingsbesluit

Datum en tijd: 4 juli, 10.00-11.00 uur

Meer informatie

Met de komst van de Omgevingswet verandert er het een en ander met het voorbereidingsbesluit. Annemieke Elfferich-Schattenberg (jurist Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) en Mirella van der Velde (Product Owner DevOps Team Geonovum) nemen u, inhoudelijk en digitaal, juridisch en technisch, mee in deze veranderingen. Zij lichten het instrument voorbereidingsbesluit toe, wat de verschillen zijn met de huidige situatie, hoe het eruitziet in het DSO, wat u als gemeente moet doen, wanneer, en hoe u dat dan doet.

Terugkijken

  • Kijk het webinar Voorbereidingsbesluit terug.

Projectbesluit

Datum en tijd: 5 juli, 13.00-13.45 uur

De afgelopen periode is hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het toepassingsprofiel voor het instrument projectbesluit. Dit richtte zich op 3 onderdelen:

  1. het met het projectbesluit kunnen wijzigen van het omgevingsplan
  2. expliciet maken hoe de verschillende onderwerpen die op grond van de Omgevingswet en het Omgevingsbesluit moeten/kunnen worden opgenomen, zich verhouden tot de STOP/TPOD-modellen voor Besluit en Regeling ('wat komt waar')
  3. toevoegen van een beschrijving van de procedure van het projectbesluit, gerelateerd aan de per procedurestap aan te leveren producten en gegevens

Graag neemt Mirella van der Velde, Product Owner DevOps Team bij Geonovum, u mee in deze ontwikkelingen en geeft ze u inzicht in de meest recente vorderingen en planningen.

Terugkijken

  • Kijk het webinar Projectbesluit terug.

Grondeigendom Omgevingswet

Datum en tijd: 6 juli, 13.15-15.00 uur

Voor wie: Experts die werkzaam zijn bij overheden, kennis en ervaring hebben op het gebied van onteigening, het voorkeursrecht en/of stedelijke kavelruil onder huidige regelgeving en zich willen voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.

In verband met de publicatie van de Handreiking grondeigendom Omgevingswet organiseren het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het programma Aan de slag met de Omgevingswet in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Grondbedrijven (VvG) een interactieve digitale sessie.

Na afloop weet u wat mogelijk is met de nieuwe regelgeving rondom onteigening, het voorkeursrecht en kavelruil, wat de belangrijkste verschillen zijn met de huidige regelgeving en wat u minimaal te doen heeft voor inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarna.

De sessie wordt gegeven door Hendrik van Sandick, adviseur grondbeleid bij Van Sandick Advies, en Leo Nooteboom, senior beleidsmedewerker grondbeleid bij het ministerie van BZK.

Terugkijken

  • Kijk het webinar Grondeigendom Omgevingswet terug.

Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM): vangnet bij inwerkingtreding Omgevingswet

Datum en tijd: 7 juli, 14.00-15.00 uur

Voor wie: programmamanagers en risicomanagers van de implementatieprogramma’s Omgevingswet bij de overheden

De invoering van de Omgevingswet gaat gepaard met onzekerheden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bepaalde processen of systemen nog niet (vlekkeloos) blijken te werken. Belemmeringen die een bedreiging vormen voor de operatie, zoals het publiceren van besluiten en het verwerken van verzoeken, moeten goed beheerst worden. Een van de manieren om dat te doen, is door het hanteren van een Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM).

In deze sessie licht Pieter Meijer, expert bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet, de belemmeringen toe. Hij zal aangeven waarom juist voor deze belemmeringen een TAM is of wordt ingericht. Ook legt hij uit hoe de TAM te gebruiken is en in welke situaties het verstandig is de TAM in te zetten.

Er is ruimte voor het stellen van vragen.

Terugkijken

  • Kijk het webinar Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM): vangnet bij inwerkingtreding Omgevingswet terug.

Omgevingsplan Veenendaal van A tot Z in het loket

Datum en tijd: 7 juli, 15.00-16.30 uur

Voor wie: Collega’s van gemeenten die aan de lat staan om het omgevingsplan voor hun gemeente op te stellen. Collega’s die bezig zijn met het bepalen van een strategie voor het opstellen van een omgevingsplan.

Tijdens dit webinar neemt Amber Holdijk, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en projectleider omgevingsplan bij de gemeente Veenendaal, u mee in de aanpak van het maken van een eerste deel van het Omgevingsplan van de gemeente Veenendaal. Veenendaal heeft ervoor gekozen om te beginnen met het opnemen van verordenende regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving.

Zaken die tijdens dit webinar onder andere aan de orde komen, zijn:

  • Waarom is voor deze aanpak gekozen?
  • Welke stappen zijn er gezet om tot een vastgesteld omgevingsplan te komen?

Terugkijken

  • Kijk het webinar Omgevingsplan Veenendaal van A tot Z in het loket
    terug.



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg