Nieuws
Achter de schermen wordt continu gewerkt aan het beter maken van het Omgevingsloket. Afgelopen kwartaal zijn aanpassingen gedaan voor het volledig invullen van een aanvraag.
Vanaf 1 juli 2024 zijn in het Omgevingsloket een aantal kleine veranderingen voor juridische activiteiten van het Rijk, zoals activiteiten voor het opslaan van grond en baggerspecie.
Op 23 mei was er een bijeenkomst Gebruikersvriendelijkheid. De aanpak om het Omgevingsloket gebruikersvriendelijker te maken werd gepresenteerd. De gebruiker staat hierin centraal.
De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Op 23 mei werd daarom de Ketendag Omgevingswet georganiseerd voor 210 deelnemers van vergunningplichtige bedrijven, adviesbureaus en overheden in de regio Rijnmond. Er was een plenair programma met een casus van industriecomplex Chemelot, praktische deelsessies en een panelgesprek.
Door het project Indringend Ketentesten (IKT) is Fase 8 afgerond. De ketentesten zijn uitgevoerd van eind januari 2024 tot half april 2024.
De tijd goed benutten voor de implementatie van de Omgevingswet. Daarmee is koplopergemeente Pijnacker-Nootdorp al vroeg aan de slag gegaan. Welke tips uit dit praktijkverhaal zijn voor u bruikbaar?
Vanaf 1 juli 2024 zijn Omgevingsloket online (OLO) en de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) niet meer beschikbaar. Overheden kiezen zelf hoe ze deze aanvullingen dan willen ontvangen.
De afnemersservices vanaf ruimtelijkeplannen.nl zijn vanaf 1 juli 2024 niet langer beschikbaar. Organisaties kunnen overstappen op de API's van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Het voorbehoud in de conclusie van de Vergunningcheck bij de sloopmelding verdwijnt vanaf 1 oktober 2024.
Een verslag van het werkbezoek van DG Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen en programmamanager Implementatie en dienstverlening Bas Zeegers aan de gemeente Nijmegen.