Nieuws
Zoeken in de index
Op 8 maart organiseren we de Schakeldag 2022, een online editie met als thema Durven, beginnen, doen! Het programma met werk- en kennissessies, themapitches en schakeljournaals is bekend.
Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) heeft op verzoek van de Eerste Kamer de technische werking van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het DSO-LV, onderzocht. Minister De Jonge voor VRO heeft naar aanleiding van het AcICT-advies een brief aan de Eerste Kamer gestuurd.
Alle Natura 2000-besluiten van het Rijk staan op de productieomgeving van het DSO. Er is niet alleen te zien welke beschermde natuurgebieden er zijn, maar ook welke besluiten erbij horen.
De vergunningcheck, een van de onderdelen van het Omgevingsloket, controleert of er voor een bepaalde activiteit een vergunning of melding nodig is. Recent zijn de criteria voor prioritering van deze vergunningchecks gewijzigd. Hiermee verandert ook de volgorde van de ontwikkeling van de vergunningchecks.
Bevoegd gezagen werken samen in aanloop naar invoering van de Omgevingswet. Dat doen ze regionaal, soms kleinschalig en ambtelijk, maar kan ook op bestuurlijke niveau zijn. Daarom is er nu een interbestuurlijke tabel met daarin samenwerkingsafspraken voor de nieuwe (samenwerkings)processen onder de Omgevingswet.
Om ervoor te zorgen dat inwoners en ondernemers weten wat de Omgevingswet voor hen betekent, starten we een landelijke online campagne. Deze campagne is bijna klaar.
Wat is de stand van zaken van het werkend stelsel van de Omgevingswet? Via de maandelijkse Update Aan de slag met het werkend stelsel Omgevingswet nemen we u mee in de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn aansluiten, inregelen en beproeven van het DSO steeds meer onderdeel geworden van de werkzaamheden van overheden in het land. Oefenen is belangrijk om ervaring op te doen én kinderziektes te vinden en op te lossen. In de rubriek Veelgestelde vragen over het DSO informeren we u hierover.
Platform31 onderzoekt, samen met het programma Aan de slag met de Omgevingswet en een aantal koplopergemeenten, hoe het omgevingsprogramma kan helpen om doelstellingen rondom vergroening van steden te behalen.
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op een verantwoorde manier wordt ingevoerd en houdt daarom niet vast aan de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022. Dat schrijft hij vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer.