Nieuws
Naar verwachting is er vanaf 8 maart 2024 een aantal veranderingen in de algemene set indieningsvereisten in het Omgevingsloket. Er komt bijvoorbeeld een vaste toelichting bij de velden e-mailadres en telefoonnummer.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt in 2024 opnieuw een Schakeldag, op donderdag 27 juni in 's-Hertogenbosch. Werkt u met de nieuwe Omgevingswet? Dan mag u de Schakeldag niet missen, hét kennisevenement over de Omgevingswet. Reserveer de datum alvast in uw agenda en meld u aan voor een uitnodiging.
De commissie omgevingskwaliteit heeft onder de Omgevingswet een toetsende adviesrol. Dorp, Stad en Land is een van de organisaties die in Nederland vele gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Een gesprek met hun directeur Arlette van Poppel over omgevingskwaliteit onder de nieuwe Omgevingswet.
Vanaf 1 april 2024 zijn de oudste versies van vijf API’s uit het domein van de Toepasbare regels niet meer beschikbaar.
Om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten nog beter te ondersteunen is de handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving' beschikbaar.
De kop is eraf: de allereerste vergunning voor een dakkapel is verleend. Het lijkt misschien simpel, zo'n dakkapel, maar het is een grote stap vooruit.
Op 24 januari 2024 heeft deze TAM een update gekregen. Onder meer, kunt nu zoeken op meerdere activiteiten of geometrieën tegelijk, deze opslaan en beheren.
De tijd goed benutten; met die insteek heeft gemeente Pijnacker-Nootdorp zich vroeg voorbereid op de Omgevingswet. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening liet zich daarover bijpraten door 'de mensen aan de knoppen'. Dat deed hij samen met Edward Stigter, interim-programmadirecteur van het programma.
Na jaren voorbereiding is het moment hier: vanaf vandaag zijn alle wetten en regels over onze leefomgeving samengevoegd in een wet, de Omgevingswet.