Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving DSO (kruismatrix)
Als overheid oefent u met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). U oefent bijvoorbeeld met aanvragen en meldingen ontvangen uit het Omgevingsloket, met toepasbare en juridische regels aanleveren en behandeldiensten instellen. U kunt hierbij het overzicht op deze pagina gebruiken. Dit overzicht is bekend als de kruismatrix en werken we iedere werkdag bij.
Inhoudsopgave
- Kruismatrix oefenomgeving
- Uitleg bij overzichten in de kruismatrix
- 1. Welke toepasbare regels van de bruidsschat en rijksregelgeving zijn opgeleverd?
- 2. Welke toepasbare regels zijn er per bestuursorgaan opgeleverd?
- 3. Wie behandelt de aanvraag?
- 4. Welke werkzaamheden kunnen er gebruikt worden?
- 5. Welke werkzaamheden worden er gebruikt?
- 6a. Welke behandeldiensten zijn er ingesteld?
- 6b. Voor welke activiteiten is er Omgevingsoverleg ingesteld?
- 7. Welke locaties worden er gebruikt?
- 8. Hoe zijn de activiteiten in de functionele structuur geregistreerd?
- Van tabblad wisselen
Kruismatrix oefenomgeving
De kruismatrix kunt u gebruiken als u oefent met toepasbare regels en met aanvragen en meldingen ontvangen. U ziet bijvoorbeeld welke werkzaamheden en toepasbare regels beschikbaar zijn op de oefenomgeving. Ook kunt u zien voor welke activiteiten een behandeldienst of Omgevingsoverleg is ingesteld.
Deze informatie staat in verschillende overzichten. Hieronder op de pagina leest u welke overzichten er zijn en hoe u de informatie kunt gebruiken bij het oefenen.
Klik op de schermafbeelding hieronder om de kruismatrix te openen in een nieuw tabblad.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Uitleg bij overzichten in de kruismatrix
In de kruismatrix staan 9 verschillende overzichten:
1. Welke toepasbare regels van de bruidsschat en rijksregelgeving zijn opgeleverd?
In dit overzicht ziet u de beschikbare toepasbare regels voor activiteiten uit de rijksregelgeving en de bruidsschat. Ook ziet u alle activiteiten waar het Rijk toepasbare regels voor maakt.
Met dit overzicht kunt u bepalen voor welke activiteiten u zelf toepasbare regels wilt maken. Dit helpt u om aan de minimale eisen voor toepasbare regels te voldoen.
U kunt het volgende opzoeken in dit overzicht:
- Per activiteit kunt u zien welke formulieren beschikbaar zijn voor vergunningaanvragen, meldingen of informatieplicht.
- U kunt zien of er een vergunningcheck is voor de activiteit en welke werkzaamheden eraan zijn gekoppeld.
Voor rijksregels maakt het Rijk dit jaar nog meer vergunningchecks. Op de pagina Planning vergunningchecks voor rijksregels in het Omgevingsloket ziet u in welke volgorde deze checks beschikbaar komen.
2. Welke toepasbare regels zijn er per bestuursorgaan opgeleverd?
In dit overzicht ziet u welke toepasbare regels andere organisaties hebben gepubliceerd op de oefenomgeving. U kunt zo zien hoe andere organisaties toepasbare regels maken voor een specifieke activiteit. Kies daarvoor de activiteit. U ziet dan bij welke organisatie u voorbeelden kunt vinden in het Omgevingsloket of in de Registratie toepasbare regels (RTR).
3. Wie behandelt de aanvraag?
In dit overzicht ziet u per activiteit het volgende:
- het bestuursorgaan
- en het bevoegd gezag
- en of er een behandeldienst is ingesteld
Het bestuursorgaan is de eigenaar van de regels. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het (laten) maken en publiceren van de juridische regels en de toepasbare regels die daarbij horen.
Het bevoegd gezag is de organisatie die de vergunningaanvraag behandelt, meldingen ontvangt en bevoegd is voor toezicht en handhaving. Dit kan een andere organisatie zijn dan het bestuursorgaan.
Daarnaast ziet u of het bevoegd gezag de activiteit heeft uitbesteed aan een behandeldienst. Ook ziet u of de activiteit een magneetactiviteit is.
4. Welke werkzaamheden kunnen er gebruikt worden?
In dit overzicht ziet u alle werkzaamheden die beschikbaar zijn op de oefenomgeving. Ook ziet u per werkzaamheid alle trefwoorden. Initiatiefnemers zoeken op trefwoorden als ze werkzaamheden willen kiezen. Met dit overzicht kunt u bepalen welke werkzaamheid het beste past bij uw activiteit.
In dit overzicht ziet u ook welke werkzaamheden aan elkaar gerelateerd zijn. Het Omgevingsloket laat bij de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat deze gerelateerde werkzaamheden zien. Dit zijn werkzaamheden die vaak samen worden gedaan, net zoals in een webshop bij 'Anderen kozen ook…'. Als initiatiefnemers gerelateerde werkzaamheden kiezen, laat het Omgevingsloket ook de vragen zien van de activiteiten die daaraan gekoppeld zijn.
Wilt u weten hoe u de werkzaamheden in het Omgevingsloket online terug kunt vinden in het DSO? Dat kunt u zien in het overzicht Werkzaamheden in het Omgevingsloket online (OLO) en werkzaamheden in het DSO.
5. Welke werkzaamheden worden er gebruikt?
Dit overzicht kunt u gebruiken als u interbestuurlijke toepasbare regels maakt. In het Omgevingsloket kunnen toepasbare regels van verschillende overheden bij elkaar komen. Dit gebeurt als meerdere overheden regels maken over dezelfde werkzaamheden. Het is daarom belangrijk dat u uw toepasbare regels afstemt met andere overheden in uw regio.
Hiervoor kiest u de organisaties die overlappen met het grondgebied van uw eigen organisatie. De gemeente Deventer selecteert bijvoorbeeld gemeente Deventer, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Provincie Overijssel. Als u daarna de werkzaamheden op alfabetische volgorde sorteert, dan ziet u of andere organisaties dezelfde werkzaamheden gebruiken.
Wilt u weten welke werkzaamheden gemeenten, waterschappen of provincies gebruiken voor vergelijkbare activiteiten? Dan kiest u alleen dat specifieke type organisatie.
Meer informatie over interbestuurlijk samenwerken leest u op de pagina Samenwerken aan toepasbare regels.
6a. Welke behandeldiensten zijn er ingesteld?
In het overzicht ziet u per activiteit of er een behandeldienst is ingesteld. U kunt dit overzicht gebruiken als u oefent met vergunningaanvragen, meldingen en informatie ontvangen. U kunt hier afleiden welke organisatie het bevoegd gezag is voor een activiteit en of er een behandeldienst is ingesteld.
6b. Voor welke activiteiten is er een Omgevingsoverleg ingesteld?
In dit overzicht ziet u per activiteit of er een Omgevingsoverleg is ingesteld. U kunt dit overzicht gebruiken als u oefent met het Omgevingsoverleg. U ziet in dit overzicht of zien of Omgevingsoverleg is toegestaan.
7. Welke locaties worden er gebruikt?
Hier ziet u de gebruikte werkingsgebieden per bestuursorgaan en per activiteit. Kies het bestuursorgaan en eventueel de activiteit waarvan u het werkingsgebied wilt zien.
8. Hoe zijn de activiteiten in de functionele structuur geregistreerd?
In dit overzicht ziet u in hoeverre kenmerken van activiteiten zoals toonbaar, verfijnbaar en behandeldienst invloed hebben op naar onderliggende activiteiten.
Van tabblad wisselen
Elk overzicht in de kruismatrix staat op een apart tabblad. Er zijn 2 manieren om van tabblad te wisselen. Onderaan in de kruismatrix staat een grijze balk met in het midden een doorklikknop. Op die knop staat op welk tabblad u op dat moment bent. Klik op de zwarte pijltjes om naar het volgende of vorige tabblad te gaan.
Er is ook een andere manier. Als u de kruismatrix fullscreen maakt, kunt u linksonder een menu aanklikken. In dat menu kunt u kiezen welk tabblad u wilt zien.
U maakt de kruismatrix fullscreen door rechtsonder op het icoontje daarvoor te klikken.
Meer informatie
- De mijlpalen voor de definitieve versies van de toepasbare en juridische regels van het Rijk staan in de Route 2022.
- Als overheid levert u definitieve toepasbare en juridische regels aan bij de productieomgeving. Dit heet vullen.
- Er is ook een overzicht van de beschikbare informatie op de demo-omgeving.
Direct naar
Direct naar de oefenomgeving van het Omgevingsloket.
Begrip: Magneetactiviteit
Een magneetactiviteit is een activiteit die ervoor zorgt dat er bij een meervoudige aanvraag (dat is een aanvraag voor een omgevingsvergunning met diverse activiteiten) altijd sprake is van 1 bevoegd gezag. Die activiteit is zo belangrijk dat zij alle andere activiteiten als het ware naar zich toetrekt.
In afdeling 4.1 van het Omgevingsbesluit staat per bestuursorgaan aangegeven wanneer het bevoegd gezag is. De gevallen waarin er magneetactiviteiten zijn, kunt u herkennen aan het feit dat 'magneetactiviteiten' in de titel van het artikel staat. De precieze aanwijzing van de magneetactiviteiten vindt u in het tweede lid van een dergelijk artikel. Hoe dit in praktijk uitpakt, vindt u op de pagina Wie is bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning.