TAM gerelateerde verzoeken
In het kort: bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zal bij overheden en omgevingsdiensten behoefte bestaan aan inzicht in (gerelateerde) aanvragen die bij andere overheden binnenkomen. Ook willen ze dan overkoepelend zicht hebben op aanvragen voor een bepaalde locatie. Deze tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) geeft de mogelijkheid om op basis van het verzoeknummer van een aanvraag gerelateerde aanvragen in hetzelfde gebied te tonen.
Waar is deze TAM voor bedoeld?
Als een bevoegd gezag of omgevingsdienst een gerelateerde aanvraag niet onderkent of mist, of wanneer dit gebeurt met eigen aanvragen die zijn ingediend via een ander bevoegd gezag, bestaat het risico:
- dat er mogelijk niet voldaan wordt aan termijnen
- dat er een mogelijke achteruitgang is in het niveau van dienstverlening
Voor de behandeling van een verzoek kan het relevant zijn om te weten welke verzoeken eerder zijn ingediend op dezelfde locatie. Ook kan het interessant zijn om te zien welke verzoeken mogelijk bij een andere bestuurslaag zijn ingediend in een bepaald gebied, en met welke activiteiten. Dit kan met de TAM gerelateerde verzoeken. Overheden en omgevingsdiensten zullen gebruikmaken van deze TAM.
De voorgestelde TAM dient als overbrugging totdat softwareleveranciers hebben voorzien in de behoefte.
Hoe werkt deze TAM?
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft een tijdelijke website opgezet om de API voor gerelateerde verzoeken te kunnen bevragen. (De link naar deze website is binnenkort ook beschikbaar in het beheerportaal van de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV).) De website toont ingediende verzoeken op basis van een locatie. U kunt de locatie direct via een verzoeknummer opgeven of als geometrie.
Medewerkers van overheidsorganisaties kunnen zich aanmelden om te kunnen zoeken. Er wordt een handleiding beschikbaar gesteld.
Met het bieden van deze tijdelijke oplossing wordt de periode overbrugd waarin leveranciers deze functionaliteit kunnen inbouwen in hun eigen software. De website wordt beschikbaar gesteld tot 6 maanden na inwerkingtreding.
Wat zijn de voordelen van deze TAM?
De behoefte aan het inzien van gerelateerde verzoeken is erg sterk. Omdat de meeste softwareleveranciers vermoedelijk nog geen aansluiting hebben ingebouwd voor 1 januari 2024, voorzien we met een tijdelijke rapportagetool in deze behoefte.
Uitvoeringsprocessen hebben bij inwerkingtreding van de wet nog tijd nodig zich te vormen naar de nieuwe situatie. Het bieden van goede informatie kan rust, zekerheid en risicobeperking bieden in een fase waarin samenwerking in de geest van de Omgevingswet in de praktijk verder vorm moet krijgen.
Wat zijn de nadelen van deze TAM?
Er zijn geen gevolgen van de inzet van deze TAM voor de gewenste werkwijze na inwerkingtreding. De gewenste werkwijze is ontsluiting van de informatie van de API via de software bij overheden, zodat zij bijvoorbeeld in hun eigen VTH-applicatie gerelateerde verzoeken kunnen bekijken.
Wie heeft deze TAM nodig?
De doelgroepen van deze TAM zijn:
- alle overheden en omgevingsdiensten met een coördinerende taak bij initiatieven
- alle overheden die inzicht willen in vergunningsaanvragen rond de ‘eigen activiteiten’ die als onderdeel van een meervoudige aanvraag zijn ingediend bij een andere overheid of een omgevingsdienst
- de eigen beheer- en serviceorganisaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), kadaster, Rijkswaterstaat, koepels en andere partners
Wanneer is deze TAM nodig?
2 maanden voor inwerkingtreding van de Omgevingswet tot 6 maanden na inwerkingtreding
Hoelang blijft deze TAM beschikbaar?
De TAM kan een half jaar na inwerkingtreding worden uitgefaseerd.
Status van deze TAM
Beschikbaar (gerelateerdeverzoeken-pre.omgevingswettools.nl. Binnenkort ook beschikbaar via het beheerportaal van DSO-LV)
Zie ook
Begrip: API (Application Programming Interface)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet wordt ontwikkeld als open stelsel. Alle functionaliteiten en gegevens van het loket worden aangeboden als services. Ook wel bekend als API's (Application Programming Interface). API's zorgen ervoor dat softwareprogramma's onderling met elkaar kunnen communiceren. Welke services beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden systemen moeten voldoen om aan te sluiten, is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.