Met de bruidsschat voldoet u meteen al aan een aantal minimale eisen. Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden, moet u mogelijk wel al toepasbare regels aanleveren voor regels uit lokale verordeningen.
Inhoud
Wat gemeenten krijgen
Bruidsschat: juridische en toepasbare regels in het DSO
In juli 2023 heeft het Rijk voor alle gemeenten de bruidsschat opgeleverd op de productieomgeving van het DSO. Dit zijn de landelijke regels die het Rijk overdraagt aan gemeenten. De juridische regels van de bruidsschat krijgt u als een eerste versie van het omgevingsplan. Ook krijgt u toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor alle vergunningaanvragen en meldingen uit de bruidsschat. Voor de meestgebruikte activiteiten in de bruidsschat maakt het Rijk ook Vergunningchecks.
U kunt in het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix) bekijken welke toepasbare regels u krijgt en welke toepasbare regels beschikbaar zijn.
Bestaande bestemmingsplannen in het DSO
Bestaande bestemmingsplannen uit ruimtelijkeplannen.nl zijn ook te zien in het Omgevingsloket Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), bij Regels op de kaart. Dit gaat via een overbruggingsfunctie. Hier hoeft u als gemeente niets voor te doen.
Meer hierover leest u op de pagina Transitie ruimtelijkeplannen.nl naar Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Wat gemeenten zelf moeten regelen
Huidige verordeningen en bestemmingsplannen omzetten naar omgevingsplan
U heeft tot 1 januari 2032 de tijd om uw verordeningen en bestemmingsplannen om te zetten in een omgevingsplan op grond van de Omgevingswet. U kunt hier vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet alvast mee beginnen. Zo kunt u het definitieve omgevingsplan zo snel mogelijk na de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceren. Dit doet u via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). U vervangt dan de eerste versie van uw omgevingsplan, waar op dat moment alleen nog bruidsschatactiviteiten in staan.
Advies: begin met omzetten van huidige verordeningen
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet raadt u aan om te beginnen met het omzetten van de gemeentelijke verordeningen naar delen van het omgevingsplan. De verordeningen over de leefomgeving die nu gelden, zijn namelijk niet te zien in het Omgevingsloket. Wel maken ze juridisch deel uit van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. De verordeningen over de leefomgeving zijn pas te zien in het Omgevingsloket als u ze heeft omgezet naar het nieuwe deel van het omgevingsplan. Tot die tijd zijn ze vindbaar via overheid.nl.
Omgevingsplan definitief vaststellen
Wilt u een nieuw deel van een omgevingsplan definitief vaststellen? Houd er dan rekening mee dat het besluit daarover op zijn vroegst 4 weken na inwerkingtreding van de Omgevingswet in werking kan treden.
Meer over het vaststellen van het omgevingsplan leest u op de pagina Procedure voor het wijzigen van een omgevingsplan.
Juridische regels bruidsschat aanpassen
U kunt de regels uit de bruidsschat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet zelf aanpassen. U kunt deze wijzigingen vanaf juli 2023 voorbereiden en het ontwerp-omgevingsplan al in procedure brengen. Dan kunt u die definitief vaststellen als de Omgevingswet in werking is getreden. Het besluit kan dan 4 weken later in werking treden.
Toepasbare regels aanleveren
Toepasbare regels aanleveren voor huidige lokale indieningsvereisten en eigen Vergunningchecks
Heeft u aanvullende of andere lokale indieningsvereisten voor bepaalde activiteiten in lokale verordeningen? En heeft u daarvoor ook Vergunningchecks of lokale indieningsvereisten in het Omgevingsloket online staan? Let er dan op dat deze checks en indieningsvereisten niet automatisch in het nieuwe Omgevingsloket komen. Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden, moet u daarvoor zelf toepasbare regels aanleveren bij de Registratie toepasbare regels (RTR) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het DSO.
Gaat het om aanvullingen op activiteiten die ook in de bruidsschat staan? Dan kunt u meteen uw toepasbare regels aanleveren. Dit is mogelijk in productie, zodra de bruidsschat hier is geladen. Omdat deze activiteiten al in de RTR staan, hoeft u deze niet eerst zelf aan te leveren. U hoeft voor deze toepasbare regels dus niet eerst uw lokale regels op te nemen in het omgevingsplan.
Toepasbare regels bruidsschat aanpassen
Verandert u de juridische regels van de bruidsschat? Dan moet u ook de toepasbare regels veranderen, die bij de bruidsschat horen. U kunt deze aanpassingen tegelijk voorbereiden met uw aanpassingen aan de juridische regels. De toepasbare regels levert u aan via de RTR.
Let er wel op dat u alleen toepasbare regels kunt aanleveren als u de juridische regels die erbij horen, heeft gepubliceerd. Deze juridische regels moeten in het omgevingsplan staan, dat u publiceert via de LVBB.
Toepasbare regels aanleveren voor nieuwe activiteiten
In uw omgevingsplan kunt u een vergunning-, meldings- of informatieplicht instellen voor een activiteit. Als u dat doet, moet u voor de indieningsvereisten die erbij horen, ook toepasbare regels maken.
Let op: u kunt alleen toepasbare regels aanleveren als u de juridische regels heeft gepubliceerd die erbij horen en deze activiteit ook heeft geannoteerd Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). U publiceert de definitieve versie van de relevante delen van het omgevingsplan via de LVBB. Dat betekent dat dit pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet kan.
Meer over het aanpassen en aanleveren van toepasbare regels leest u op de pagina Minimale eisen toepasbare regels: bruidsschat en dienstverlening.
Behandeldienst instellen
Werkt u met een uitvoeringsorganisatie die uw vergunningaanvragen en meldingen behandelt, zoals een omgevingsdienst of een samenwerkingsverband? Dan moet u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet een behandeldienst Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) instellen in het DSO. Dan komen de ingediende aanvragen en meldingen bij de juiste organisatie terecht.
Meer hierover leest u op de pagina Behandeldienst instellen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Omgevingsvisie publiceren
Uiterlijk op 1 januari 2027 moet u een omgevingsvisie vaststellen (artikel 4.9, lid 1, van de Invoeringswet Omgevingswet). Maar u kunt ook voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet al een omgevingsvisie vaststellen.
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet mag u de omgevingsvisie nog publiceren via ruimtelijkeplannen.nl. U kunt ook de omgevingsvisie publiceren op de productieomgeving van de LVBB. In dat geval is het advies om te wachten met het publiceren.
Meer hierover leest u op de pagina omgevingsvisie voor gemeenten in het DSO.
Planning doorgeven bij publiceren (ontwerp-)omgevingsdocumenten in productieomgeving
Gaat u als gemeente uw (ontwerp-)omgevingsdocumenten publiceren op de productieomgeving? Dan ondersteunt KOOP (Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties) u hierbij.
Eerst moet KOOP uw organisatie eenmalig machtigen zodat u de publicaties en validaties op productieomgeving kunt doen. Omdat het publiceren relatief nieuw is, controleert KOOP of alles technisch in orde is. Gemeenten kunnen als dat nodig is, hulp krijgen bij de eerste keer publiceren van hun omgevingsdocumenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan in dat geval bijvoorbeeld inhoudelijk ondersteunen. We noemen deze begeleiding attended aansluiten. U hoeft alleen de eerste keer attended aan te sluiten, daarna kunt u zelf omgevingsdocumenten publiceren.
Het aanmelden van publicaties doet u via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) met het volgende formulier: Aanmelden publiceren omgevingsdocumenten op productieomgeving Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hierin vult u uw gegevens, uw leverancier en planning in. Doe dit minimaal 1 week van tevoren. U krijgt daarna vanuit KOOP/LVBB een bericht terug met een bevestiging van uw verzoek.
Waterschap en provincies hoeven hun publicaties niet aan te melden. De waterschapsverordeningen en omgevingsverordeningen zijn al gepubliceerd op de productieomgeving.
Meer informatie