Productieomgeving DSO vullen door gemeenten
Als gemeente hoeft u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet zelf geen omgevingsdocumenten of toepasbare regels te maken voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). U krijgt namelijk de bruidsschat van het Rijk. Daarmee voldoet u meteen al aan een aantal minimale eisen. Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden moet u mogelijk wel al toepasbare regels aanleveren voor regels uit lokale verordeningen.
Wat gemeenten krijgen
Bruidsschat: juridische en toepasbare regels in het DSO
Het Rijk zet voor alle gemeenten de bruidsschat klaar in de vorm van een omgevingsplan met bruidsschatactiviteiten. Dit zijn de landelijke regels die het Rijk overdraagt aan gemeenten. De juridische regels van de bruidsschat krijgt u als een eerste versie van het omgevingsplan. Ook krijgt u toepasbare regels voor alle vergunningaanvragen en meldingen uit de bruidsschat. Voor de meest gebruikte activiteiten in de bruidsschat maakt het Rijk ook vergunningchecks.
U kunt in het overzicht Beschikbare toepasbare regels op de oefenomgeving bekijken welke toepasbare regels u krijgt en welke toepasbare regels al beschikbaar zijn. U kunt ook de pagina's van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekijken, met name Toepasbare regels en Bronnen met toepasbare regels voor het omgevingsplan.
Bestaande bestemmingsplannen in het DSO
Bestaande bestemmingsplannen uit ruimtelijkeplannen.nl zijn ook te zien in het Omgevingsloket, bij Regels op de kaart. Dit gaat via een overbruggingsfunctie. Hier hoeft u als gemeente niets voor te doen. U heeft tot 2029 de tijd om uw verordeningen en bestemmingsplannen om te zetten in een omgevingsplan op grond van de Omgevingswet.
Lees meer over de overgang van ruimtelijkeplannen.nl naar het DSO.
Wat gemeenten zelf moeten regelen
Huidige verordeningen en bestemmingsplannen omzetten naar omgevingsplan
U kunt voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet alvast beginnen om uw huidige verordeningen en bestemmingsplannen om te zetten naar het omgevingsplan. Zo kunt u het definitieve omgevingsplan zo snel mogelijk na de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceren. Dit doet u via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). U vervangt dan de eerste versie van uw omgevingsplan, waar op dat moment alleen nog bruidsschatactiviteiten in staan.
Het ontwerp omgevingsplan publiceren op de productieomgeving
Het is mogelijk om alvast een ontwerp omgevingsplan te maken en deze te publiceren op de productieomgeving voordat de Omgevingswet in werking treedt. U hoeft hiervoor dus niet te wachten op een besluit over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Er zijn een aantal voorwaarden:
- u bent aangesloten op de productieomgeving.
- uw leverancier voldoet aan de basischeck voor het omgevingsplan. Dit kunt controleren in de documentatie over aansluiten op het Ontwikkelaarsportaal.
- uw planning voor publicatie van een ontwerp omgevingsplan op de productieomgeving stemt u af met het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Advies: begin met omzetten van huidige verordeningen
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet raadt u aan om te beginnen met het omzetten van de gemeentelijke verordeningen naar delen van het omgevingsplan. De verordeningen over de leefomgeving die nu gelden, zijn namelijk niet te zien in het Omgevingsloket. Wel maken ze juridisch onderdeel uit van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. De verordeningen over de leefomgeving zijn pas te zien in het Omgevingsloket als u ze heeft omgezet naar het nieuwe deel van het omgevingsplan. Tot die tijd zijn ze vindbaar via overheid.nl.
Omgevingsplan definitief vaststellen
Wilt u een nieuw deel van een omgevingsplan definitief vaststellen? Houd er dan rekening mee dat het besluit daarover op zijn vroegst 4 weken na inwerkingtreding van de Omgevingswet in werking kan treden. Lees meer over het vaststellen van het omgevingsplan.
Juridische regels bruidsschat aanpassen
U kunt de regels uit de bruidsschat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet zelf aanpassen. U kunt deze wijzigingen nu al voorbereiden en het ontwerp-omgevingsplan al in procedure brengen. Dan kunt u die definitief vaststellen als de Omgevingswet in werking is getreden. Het besluit kan dan 4 weken later in werking treden.
Toepasbare regels aanleveren
Toepasbare regels aanleveren voor huidige lokale indieningsvereisten en eigen vergunningchecks
Heeft u aanvullende of andere lokale indieningsvereisten voor bepaalde activiteiten in lokale verordeningen? En heeft u daarvoor ook vergunningchecks of lokale indieningsvereisten in het Omgevingsloket online staan? Let er dan op dat deze checks en indieningsvereisten niet automatisch in het nieuwe Omgevingsloket komen. Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden, moet u daarvoor zelf toepasbare regels aanleveren aan de Registratie toepasbare regels (RTR) van het DSO.
Gaat het om aanvullingen op activiteiten die ook in de bruidsschat staan? Dan kunt u meteen uw toepasbare regels aanleveren. Dit is mogelijk in productie zodra de bruidsschat hier is geladen. Omdat deze activiteiten al in de RTR staan, hoeft u deze niet eerst zelf aan te leveren. U hoeft voor deze toepasbare regels dus niet eerst uw lokale regels op te nemen in het omgevingsplan.
Toepasbare regels bruidsschat aanpassen
Verandert u de juridische regels van de bruidsschat? Dan moet u ook de toepasbare regels veranderen die bij de bruidsschat horen. U kunt deze aanpassingen tegelijk voorbereiden met uw aanpassingen aan de juridische regels. De toepasbare regels levert u aan via de RTR.
Let er wel op dat u alleen toepasbare regels kunt aanleveren als u de juridische regels die erbij horen heeft gepubliceerd. Deze juridische regels moeten in het omgevingsplan staan dat u publiceert via de LVBB.
Toepasbare regels aanleveren voor nieuwe activiteiten
In uw omgevingsplan kunt u een vergunning-, meldings- of informatieplicht instellen voor een activiteit. Als u dat doet, moet u voor de indieningsvereisten die erbij horen ook toepasbare regels maken.
Let op: u kunt alleen toepasbare regels aanleveren als u de juridische regels heeft gepubliceerd die erbij horen en deze activiteit ook heeft geannoteerd. U publiceert de definitieve versie van de relevante delen van het omgevingsplan via de LVBB. Dat betekent dat dit pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet kan.
Behandeldienst instellen
Werkt u met een uitvoeringsorganisatie die uw vergunningaanvragen en meldingen behandelt, zoals een omgevingsdienst of een samenwerkingsverband? Dan moet u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet een behandeldienst instellen in het DSO. Dan komen de ingediende aanvragen en meldingen bij de juiste organisatie terecht.
Omgevingsvisie publiceren
Uiterlijk op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip moet u een omgevingsvisie vaststellen (artikel 4.9, lid 1 van de Invoeringswet Omgevingswet). Maar u kunt ook voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet al een omgevingsvisie vaststellen. Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet mag u de omgevingsvisie nog publiceren via ruimtelijkeplannen.nl. U kunt ook de omgevingsvisie publiceren op de productieomgeving van de LVBB. In dat geval is het advies om te wachten met het publiceren van een definitieve versie tot nadat er een definitief besluit is genomen over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. U kunt wel alvast een ontwerp omgevingsvisie publiceren op de productieomgeving. Er zijn een aantal voorwaarden:
- U bent aangesloten op de productieomgeving.
- Uw leverancier voldoet aan de basischeck voor de omgevingsvisie. Dit kunt controleren in de documentatie over aansluiten op het Ontwikkelaarsportaal.
- Uw planning voor publicatie van een ontwerp omgevingsvisie op de productieomgeving stemt u af met het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Lees meer over de omgevingsvisie voor gemeenten in het DSO.
Ontwerp omgevingsdocumenten publiceren in de productieomgeving
Bent u van plan voor de inwerkingtreding een ontwerp omgevingsplan of omgevingsvisie te publiceren op de productieomgeving? Dan is het belangrijk om uw planning goed af te stemmen met het programma Aan de slag met de Omgevingswet, voordat u het omgevingsdocument aanlevert aan de productieomgeving. Zo weet u zeker dat de delen van de productieomgeving die u nodig heeft op tijd klaar zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw Regionale implementatiecoach (RIO) of het Informatiepunt Leefomgeving.
Meer informatie
- Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet.
- Bekijk het webinar Vullen van het DSO (webinar Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet, 27 oktober 2020).
- Bekijk de belangrijkste mijlpalen op weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet in Route 2022.
- Lees meer over de implementatie van de Omgevingswet op de pagina Startpunt voor gemeenten.
- Lees meer over het omgevingsplan:
- Lees meer over de bruidsschat in het DSO.
- Lees meer over toepasbare regels maken en aanleveren.
- Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren.
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Begrip: Omgevingsloket
Het Omgevingsloket is onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden kunnen hier snel zien wat mag in de fysieke leefomgeving. Dit kan door omgevingsdocumenten te bekijken of door via vragenbomen te checken welke vergunning-, meldings- of andere informatieplicht er op een locatie geldt voor een initiatief. Ook kunnen initiatiefnemers een vergunning aanvragen via het loket.
Lees meer over het Omgevingsloket.
Begrip: Annoteren
Annoteren is gegevens aan (onderdelen van) omgevingsdocumenten en regelingen toevoegen of markeren zodat ze machineleesbaar worden. Annoteren zorgt er voor dat de informatie in een besluit of de regeling kenmerken heeft waarop gefilterd kan worden. En het zorgt er voor dat werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart getoond worden. Annoteren helpt ook bij de verbinding tussen toepasbare regels in vragenbomen en de juridische regels met werkingsgebieden.