Inhoud
Omgevingsdocumenten publiceren
Omgevingsvisie publiceren
U moet als provincie een omgevingsvisie publiceren voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit is een van de minimale eisen voor provincies. Meer hierover leest u op de pagina Minimale eis omgevingsvisie. Deze is daarna te zien in het Omgevingsloket Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bij het onderdeel Regels op de kaart. U heeft 2 mogelijkheden om de omgevingsvisie te publiceren:
1. Publiceren via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
U publiceert uw omgevingsvisie bij voorkeur via de LVBB. Hiervoor moet u de omgevingsvisie opstellen met een nieuwe standaard: de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD-standaard).
Als u de omgevingsvisie op deze manier maakt en publiceert, is de omgevingsvisie makkelijker doorzoekbaar in het Omgevingsloket. Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet iedereen de omgevingsvisie op deze manier publiceren.
Meer hierover leest u op de pagina Omgevingsvisie provincie in het DSO.
2. Publiceren via ruimtelijkeplannen.nl
Tot de Omgevingswet in werking is getreden, kunt u de omgevingsvisie ook nog bekendmaken via ruimtelijkeplannen.nl. Daarvoor levert u de omgevingsvisie aan volgens de IMRO-standaard. De omgevingsvisie is dan via een overbruggingsfunctie ook te zien in het Omgevingsloket. Deze functie blijft naar verwachting bestaan tot 2029.
Meer over de overgang leest u op de pagina Transitie ruimtelijkeplannen.nl naar Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Omgevingsverordening publiceren
U moet een definitieve omgevingsverordening publiceren voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit is een van de minimale eisen voor provincies. Meer hierover leest u op de pagina Minimale eis omgevingsverordening.
Publiceren via de LVBB
U publiceert uw omgevingsverordening bij voorkeur via de LVBB. Daarna is de omgevingsverordening ook te zien in het Omgevingsloket via het onderdeel Regels op de kaart. Als u niet op tijd via de LVBB kunt publiceren, dan kunt u gebruikmaken van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM) voor de omgevingsverordening.
Voorbereidingsbesluiten publiceren
Maakt u naast uw omgevingsverordening ook 1 of meer voorbereidingsbesluiten? Dan moet u die bij voorkeur ook via de LVBB publiceren. Publiceer uw voorbereidingsbesluit voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Als u niet op tijd via de LVBB kunt publiceren, dan kunt u gebruikmaken van de Tijdelijke alternatieve maatregelen voor het voorbereidingsbesluit. Meer informatie hierover vindt u op de pagina TAM voorbereidingsbesluit.
Toepasbare regels aanleveren
Als provincie kunt u in de omgevingsverordening een vergunningplicht of meldingsplicht instellen voor een activiteit. Bijvoorbeeld een vergunningplicht voor het bouwen vlakbij een provinciale weg. Doet u dit? Dan moet u voor het indienen van die vergunningaanvragen en meldingen ook toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) maken. Want voor indieningsvereisten is het maken van toepasbare regels verplicht.
Voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat is het aanleveren van toepasbare regels niet verplicht. Wel is bestuurlijk afgesproken om het huidige dienstverleningsniveau te behouden. Heeft u nu bijvoorbeeld ook Vergunningchecks in Omgevingsloket online staan? Let er dan op dat deze checks niet automatisch in het nieuwe Omgevingsloket komen te staan.
De toepasbare regels levert u aan bij de Registratie toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (RTR) van het DSO. Let op: u kunt alleen toepasbare regels aanleveren als u de juridische regels heeft gepubliceerd, die erbij horen. U moet de activiteiten in de omgevingsverordening daarvoor annoteren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). U publiceert de definitieve versie van de relevante delen van de omgevingsverordening via de LVBB.
Maakt u gebruik van de Tijdelijke alternatieve maatregelen? Dan moet u een zogenaamd placeholder-document publiceren via de LVBB, waarin uw activiteitannotaties zijn verwerkt. Zo kunt u toch toepasbare regels aanleveren voor het Omgevingsloket. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) voor de omgevingsverordening.
Behandeldienst instellen
Werkt u met een uitvoeringsorganisaties, zoals een behandeldienst voor aanvragen en meldingen, bijvoorbeeld een omgevingsdienst? Dan moet u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet een behandeldienst Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) instellen in het DSO. Dan komen de ingediende aanvragen en meldingen bij de juiste organisatie terecht. Meer hierover leest u op de pagina Behandeldienst instellen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Meer informatie