Productieomgeving DSO vullen door waterschappen
Als waterschap hoeft u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet zelf geen omgevingsdocumenten of toepasbare regels te maken om aan de minimale eisen te voldoen. U krijgt namelijk de bruidsschat van het Rijk geleverd. U krijgt ook toepasbare regels die daar bij horen. Mogelijk moet u wel al toepasbare regels aanleveren voor regels uit uw keur of uitvoeringsregels om uw huidige dienstverleningsniveau te houden.
Wat waterschappen krijgen
Het Rijk zet voor de waterschappen die dat willen, de bruidsschat klaar in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Sommige waterschappen hebben de bruidsschat opgenomen in de waterschapsverordening en publiceren deze voor inwerkingtreding in de productieomgeving van het DSO.
Bruidsschat: juridische en toepasbare regels in het DSO
De bruidsschat zijn landelijke regels die het Rijk overdraagt aan de waterschappen. De juridische regels van de bruidsschat kunt u als een 1e versie van de waterschapsverordening krijgen.
Ook krijgt u de toepasbare regels die daar bij horen. U krijgt toepasbare regels voor alle mogelijke vergunningaanvragen op basis van de regels uit de bruidsschat. Voor de meest gebruikte activiteiten uit de bruidsschat krijgt u ook vergunningchecks.
U kunt in het overzicht ‘Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving DSO (kruismatrix)’ bekijken welke toepasbare regels u krijgt en welke toepasbare regels al beschikbaar zijn.
Wat waterschappen zelf moeten regelen
Waterschapsverordening vaststellen en publiceren
U heeft tot 2024 de tijd om een waterschapsverordening volgens de Omgevingswet vast te stellen en te publiceren. U kunt daar nu al mee beginnen als u dat wilt. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet adviseert u om dit te doen. Initiatiefnemers kunnen uw verordeningen die nu gelden, namelijk niet zien in het Omgevingsloket. Deze verordeningen, zoals de keur, staan op de websites van de waterschappen en op overheid.nl.
Oude verordeningen omzetten naar waterschapsverordening
De verordeningen die nu gelden, kunt u al omzetten naar de waterschapsverordening volgens de Omgevingswet. Dit kan nu al in ontwerp. Met de definitieve versie moet u wachten tot nadat de Kamer een besluit heeft genomen over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Provincies kunnen dit ook al doen met de provinciale omgevingsverordening.
U publiceert de waterschapsverordening op de productieomgeving van het DSO via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Verwerkt u voor inwerkingtreding de bruidsschat in een eigen verordening? Dan hoeft u niet te vragen om de bruidsschat of die te vervangen. U kunt zelf een initiële regeling publiceren.
Ontwerp waterschapsverordening publiceren in de productieomgeving
U kunt nu op de productieomgeving een ontwerp vaststellen en publiceren via de LVBB. Voor de definitieve versie kunt u beter wachten tot de Kamer een definitief besluit heeft genomen over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Zo weet u zeker dat u niet een verordening met een verkeerde inwerkingtredingsdatum publiceert. Voor publicatie op de productieomgeving gelden de volgende voorwaarden:
- u bent aangesloten op de productieomgeving.
- uw leverancier voldoet aan de basischeck voor het omgevingsplan. Dit kunt controleren in de documentatie over aansluiten op het Ontwikkelaarsportaal.
- uw planning voor publicatie van een ontwerp omgevingsverordening op de productieomgeving stemt u af met het programma Aan de slag met de Omgevingswet. U kunt hiervoor contact opnemen met uw Regionale implementatiecoach (RIO) of het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Juridische regels bruidsschat aanpassen
U mag voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet ook de juridische regels van de bruidsschat veranderen. Bijvoorbeeld als u delen inhoudelijk wilt veranderen, verplaatsen of laten vervallen. Dat kunt u op hetzelfde moment doen als dat u uw verordeningen opneemt.
Deze veranderingen kunt u nu ook al voorbereiden en er een procedure voor starten. Dan kunt u ze ook meteen na inwerkingtreding van de Omgevingswet vaststellen. U publiceert de nieuwe versie van de waterschapsverordening ook via de LVBB.
Toepasbare regels aanleveren
Toepasbare regels aanleveren voor huidige lokale indieningsvereisten en eigen vergunningchecks
Hebt u aanvullende of andere lokale indieningsvereisten voor bepaalde activiteiten? En hebt u daarvoor ook vergunningchecks of lokale indieningsvereisten in Omgevingsloket online staan? Let er dan op dat deze checks en indieningsvereisten niet automatisch in het nieuwe Omgevingsloket komen. Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden, moet u daarvoor zelf toepasbare regels aanleveren aan de Registratie toepasbare regels (RTR) van het DSO.
Gaat het om aanvullingen op activiteiten die ook in de bruidsschat staan? Dan kunt u meteen uw toepasbare regels aanleveren. Omdat deze activiteiten al in de RTR staan, hoeft u ze niet zelf eerst aan te leveren. U hoeft voor de toepasbare regels dus niet eerst uw lokale regels op te nemen in de waterschapsverordening.
Toepasbare regels bruidsschat aanpassen
Verandert u de juridische regels van de bruidsschat? Dan moet u ook de toepasbare regels veranderen die bij de bruidsschat horen. Ook hiervoor kunt u nu al beginnen met de voorbereidingen. De toepasbare regels levert u aan via de RTR.
Let er wel op dat u alleen toepasbare regels aan kunt leveren als u de juridische regels die erbij horen heeft gepubliceerd. Deze juridische regels moeten in de waterschapsverordening staan die u publiceert via de LVBB.
Toepasbare regels aanleveren voor nieuwe activiteiten
In uw waterschapsverordening kunt u een vergunningplicht of meldingsplicht instellen voor een activiteit. Bijvoorbeeld een vergunningsplicht voor bouwen vlakbij of op een dijk. Als u een nieuwe vergunningplicht, meldingsplicht of informatieplicht opneemt, moet u voor de indieningsvereisten die erbij horen ook toepasbare regels maken.
Behandeldienst instellen
Werkt u met een uitvoeringsorganisatie die uw aanvragen en meldingen behandelt? Stel die dan voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet in als behandeldienst in de productieomgeving van het DSO. Dan komen de ingediende aanvragen en meldingen meteen bij de juiste organisatie terecht.
Meer informatie
- Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet.
- Bekijk het webinar Vullen van het DSO (webinar Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet, 27 oktober 2020).
- Bekijk de belangrijkste mijlpalen op weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet in Route 2022.
- Lees meer over de implementatie van de Omgevingswet op de pagina Startpunt voor waterschappen.
- Alles over de waterschapsverordening.
- Lees meer over de bruidsschat in het DSO.
- Lees meer over toepasbare regels maken en aanleveren.
- Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren.