Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 19 (30 januari tot en met 3 februari 2023)

Hier vindt u de resultaten van IKT-testweek 19, die plaatsvond van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.

Geteste scenario's

De volgende overheden deden mee aan testweek 19 (van 30 januari tot en met 3 februari 2023) en hebben de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Gemeenten: In deze ronde is uitgebreid getest in de planketen, toepasbare regels (TR), en de vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)-keten door de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Leidschendam-Voorburg, Putten en Utrecht.
  • Waterschappen: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft zich gericht op de beoordeling van de wijze waarop wijzigingen van de inhoud van een waterschapsverordening zichtbaar worden in het Omgevingsloket (Regels op de kaart).
  • Provincies: Deze testronde namen de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht deel. Centraal stonden het ontwerp-projectbesluit, de toepasbare regels, en meldingen en aanvragen. Plus de publicatie van een ontwerp-omgevingsverordening.
  • Rijk: In deze ronde hebbende rijkspartijen voorbereidingen getroffen voor nog uit te voeren testen: de casus 'voorbereidingsbesluit hyperscale datacenters' en een aantal testen in de VTH-keten.

Bij de IKT-testen worden ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze partijen worden in de rapportage niet apart genoemd. Bevindingen of wijzigingsverzoeken van hen tijdens de testperiode worden wel meegenomen in de rapportage.

Deze rapportage kent 2 bijlagen:

  1. een cijfermatige duiding van de meldingen.
  2. het overzicht van de functionele set (pdf, 664 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.

Toelichting Gemeenten

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

In deze ronde is de planketen getest. Hierbij werd gebruikgemaakt van de nieuwste versie van de plansoftware. Omdat dit de eerste test met deze versie was, is ervoor gekozen om een relatief simpel wijzigingsbesluit met enkele wijzigingen aan de juridische regels en annotaties – inclusief geometrieën – te publiceren. De uiteindelijke publicatie is niet gelukt vanwege een probleem met de geometrieën. Dit issue kwam niet naar voren tijdens de validatie van de geometrieën in de lokale software en kwam pas aan het licht tijdens de publicatie. De leverancier van de gemeentelijke software verwacht het issue zelf te kunnen oplossen. Voor de volgende testronde zullen de geometrieën worden aangepast of vervangen, waarna een nieuwe publicatie wordt gedaan.

Gemeente Leidschendam-Voorburg

Deze ronde is een start gemaakt met het testen van de planketen. Het doel was om een wijzigingsbesluit te publiceren door middel van integrale tekstvervanging. Er is een uitgebreid wijzigingsbesluit opgemaakt met wijzigingen aan juridische regels (inclusief tabellen, verwijzingen, opsommingen, et cetera) en annotaties (inclusief geometrieën, locaties, activiteiten, thema's, et cetera). Ook is er een aantal bijlagen opgenomen. De eerste validatie van het plan leverde enkele foutmeldingen op. Het lukte de gemeente niet deze foutmeldingen zelf op te lossen. De leverancier onderzoekt dit nu. Naar verwachting zal de test in de volgende ronde kunnen worden voortgezet.

Gemeente Purmerend

De gemeente Purmerend is deze ronde gestart met het testen van de planketen. Voor deze eerste test is een relatief eenvoudig en klein omgevingsplan gebruikt. De gemeente heeft door middel van integrale tekstvervanging een wijziging aangebracht in dit omgevingsplan. De validatie en publicatie verliepen goed. De volgende ronde zal de gemeente voortbouwen op deze test en ook uitgebreidere business-scenario's doorlopen.

Gemeente Putten

De gemeente Putten heeft deze ronde de VTH-testen vervolgd. De focus lag hierbij op de business-scenario's met betrekking tot meervoudige aanvragen en het omgevingsoverleg/vooroverleg. De test verliep overall voorspoedig en de business-scenario's konden geheel worden doorlopen.

Tijdens de testen werden 2 kleine bevindingen gedaan:

  • Het selecteren van een adres in 'Aanvraag' van het Omgevingsloket resulteerde in de foutmelding 'Technische storing'. Deze bevinding konden we niet meer reproduceren. Nadat de locatie (meerdere keren) opnieuw was geselecteerd, werd de foutmelding niet meer geconstateerd.
  • Bij een ingediende aanvraag waarvoor een omgevingsoverleg / vooroverleg is aangevraagd, bleken de gekoppelde documenten/bijlage niet te worden gekoppeld aan de aangemaakte zaak in het VTH-systeem. De gekoppelde documenten/bijlage vanuit de 'Aanvraag' van het Omgevingsloket, zijn wel te zien en te bekijken in het binnengekomen verzoek (werkvoorraad) van het VTH-systeem. Dit betreft een issue in de inrichting van de systemen van de gemeente. De softwareleverancier van de gemeente kan dit oplossen.

Gemeente Utrecht

In deze ronde is een aantal scenario's getest met betrekking tot al ingediende aanvragen. Hierbij wordt er een aanvulling gedaan op een aanvraag en zijn de betrokken activiteiten gewijzigd via de plan-software of TR-software. Denk hierbij aan het tussentijds verwijderen van een activiteit, een andere gekoppelde locatie vastleggen of vernieuwde indieningsvereisten publiceren. Het scenario met de verwijderde activiteit is niet helemaal goed uitgevoerd (de activiteit bestond toch nog ergens anders in het plan). Dit vergt nog opvolging in een volgende testweek. De overige scenario's gaven het verwachte en gewenste resultaat.

Daarnaast is nog het ketenscenario uitgevoerd voor het aanmaken van een nieuwe activiteit. Het betrof een vervolg op een test uit de vorige testweek. Deze test kon toen niet geheel worden uitgevoerd vanwege een bevinding in de TR-software. Een nieuwe activiteit is aangemaakt via de plansoftware en toepasbaar gemaakt via de TR-software. Hiervoor is een aanvraag ingediend via het Omgevingsloket. Deze test verliep nu goed.

Toelichting Waterschappen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)

HDSR heeft zich in deze periode met name gericht op de beoordeling van de wijze waarop wijzigingen van de inhoud van een waterschapsverordening zichtbaar worden in het Omgevingsloket (Regels op de kaart). Hiertoe zijn verschillende versies van een waterschapsverordening gepubliceerd. Er is vastgesteld dat publicaties van wijzigingen technisch goed gepubliceerd worden.

Wel wordt gemist dat het niet eenvoudig is om als gebruiker (ook degene die publiceert) de verschillen in de geometrie te zien. HDSR wil dat, tijdens ter inzagelegging van een besluit, zowel de oude als de nieuwe situatie in 1 overzicht beide op de kaart zichtbaar zijn. Dit is nu niet het geval. Op dit moment moet men beide kaarten handmatig vergelijken om de verschillen inzichtelijk te krijgen. Deze behoefte is relevant vanwege het feit dat waterschappen veel geometrische objecten publiceren. Verschillen zijn hierdoor niet eenvoudig te vinden.

Toelichting Provincies

Provincie Gelderland

Gelderland heeft getest met de publicatie van een ontwerp-projectbesluit. Tijdens het raadplegen van het besluit en de regeling in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) respectievelijk de viewer Regels op de kaart (VRK), ontdekte de provincie dat de titel van het besluit in de LVBB afwijkt van de titel in de VRK. De oorzaak hiervoor is dat de metadata van de regeling niet gewijzigd kunnen worden. Daarnaast bleken de annotaties in het ontwerp-besluit niet zichtbaar in de VRK. Dat gold ook voor de thema's en hoofdlijnen. Omdat locaties niet gearceerd worden getoond, maar alleen als contour, is niet altijd duidelijk waarop de regels uit het projectbesluit betrekking hebben. Ook bleek het niet mogelijk te tijdreizen vanuit de initiële versie van het projectbesluit naar de ontwerpversie.

Provincie Overijssel

Getest is met toepasbare regels en het indienen van meldingen en vergunningaanvragen. Dit verliep goed. Er zijn geen bevindingen geconstateerd.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft getest met de publicatie van een ontwerp-omgevingsverordening. Daarbij constateerde ze dat niet alle veranderingen in het ontwerp goed met de aanduiding 'ontwerp' worden weergegeven in de VRK: alleen de nieuw toegevoegde elementen worden gemarkeerd, gewijzigde elementen krijgen geen markering. Dit bleek ook het geval voor annotaties: nieuwe annotaties worden wel getoond, maar gewijzigde annotaties niet. Tot slot is het wenselijk dat in het provinciaal blad duidelijk wordt weergegeven dat een publicatie een 'ontwerp' of een 'vastgestelde versie' betreft. Dat is op dit moment niet zo.

Toelichting Rijk

In deze ronde hebbende rijkspartijen voorbereidingen getroffen voor nog uit te voeren testen: de casus 'voorbereidingsbesluit hyperscale datacenters' en een aantal testen in de VTH-keten, op basis van de opgestelde risico-lijst.

Zie ook

  • Rapportage van testweek 19 van de Indringend Ketentesten (pdf, 664 kB)
  • Bekijk de duiding in cijfers van de testweek 19.
  • Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg