Rapportage IKT-testweek 38 (23 tot en met 27 oktober 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 38. De testen vonden plaats van maandag 23 oktober tot en met vrijdag 27 oktober 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben deze testweek de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Dijk & Waard, Pijnacker-Nootdorp, Roosendaal, Purmerend, Rotterdam en Utrecht. Er is getest met de verschillende stadia van het omgevingsplan, met de omgevingsvisie, het muteren van geometrieën en de BOPA.
- Waterschappen: de volgende waterschappen hebben testen uitgevoerd: waterschap Rijn en IJssel en waterschap Limburg. De testen zijn uitgevoerd met betrekking tot het vergunningcheck- en vergunningaanvraagproces, de waterschapsverordening en verder zijn diverse hertesten uitgevoerd.
- Provincies: er zijn testen uitgevoerd door de provincies Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Utrecht. De testen hadden betrekking op de omgevingsverordening, de omgevingsvisie, het programma, de reactieve interventie en het interbestuurlijk samenwerken aan vergunningaanvragen.
- Rijk: deze testronde was er geen deelname van Rijkspartijen aan de IKT-testen.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 763 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De focus in deze testronde lag op het vervolg van de ketentest. Bij het doorlopen van deze test kwam een tweetal belangrijke bevindingen naar voren. Ten eerste viel op dat het zoeken naar documenten in de LVBB verschillende resultaten geeft, afhankelijk van de wijze waarop je zoekt. Wanneer de gebruiker zoekt via het filter 'Publicerende Organisatie' op de organisatie 'gemeente Bodegraven-Reeuwijk', krijgt de gebruiker niet alle resultaten te zien. Wanneer de gebruiker zoekt op het trefwoord 'Bodegraven-Reeuwijk' is het resultaat anders en is bijvoorbeeld de recente publicatie wel te zien. Daarnaast was de activiteit die was verwijderd bij een artikel, wél meegekomen in de publicatie. Deze bevinding is bekend bij de leverancier en zal binnenkort worden opgelost. Tot slot heeft de gemeente een aanvulling gedaan op een aanvraag waarbij de betreffende activiteit tussen het indienen en aanvullen is verwijderd in het omgevingsplan. Deze aanvulling ging goed en kwam correct binnen in de VTH-applicatie.
Gemeente Dijk & Waard
Deze testronde heeft gemeente Dijk en Waard opnieuw een wijziging van de omgevingsvisie gepubliceerd. In de omgevingsvisie is deze keer een aantal werkingsgebieden toegevoegd. De wijziging is als een ontwerpbesluit gepubliceerd. Bij het inspecteren van de publicatie in de DSO-LV viewer viel op dat de plekinfo niet goed werkte. Bij het doorklikken vanuit de locatie in de plekinfo werd de relevante inhoud niet getoond. Ook bij het tonen van het gehele document werd de inhoud van de omgevingsvisie niet getoond.
Het ontwerpbesluit is daarna als vastgestelde versie gepubliceerd. Bij het bekijken van de vastgestelde versie in de DSO-LV viewer viel opnieuw op dat de viewer niet stabiel functioneerde, waardoor niet alle inhoud van de regeling goed doorzoekbaar en vindbaar was. De publicatie is ook bekeken op Officiële Bekendmakingen. Daar viel op dat de zoekfunctionaliteit niet werkte zoals verwacht. Bij het zoeken op publicerende organisatie kwam de publicatie niet naar voren, maar bij het zoeken op trefwoord wel.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
De gemeente voerde deze ronde twee testen uit: enerzijds het testen van geo in de toepasbare regels en anderzijds het publiceren van zowel een ontwerp- als definitieve omgevingsvisie.
- Test 1: Als voorbereiding heeft de gemeente geometrieën toegevoegd in het omgevingsplan. Bij het publiceren van het plan leidde dit tot een issue met de besluittekst. De leverancier gaat dit verhelpen. In de komende testronde hoopt de gemeente de test te vervolgen.
- Test 2: Daarnaast heeft de gemeente een ontwerp omgevingsvisie gepubliceerd. Deze was het ene moment wel zichtbaar en het andere moment niet in Regels op de kaart. Hiervan is een bevinding gemaakt. Vervolgens is de visie als definitieve versie gepubliceerd en deze is nu correct zichtbaar in Regels op de kaart.
Gemeente Roosendaal
In deze testronde is de publicatie van de ontwerpversie van de omgevingsvisie bekeken in de LVBB en het DSO-LV. Bij het bekijken van de publicatie in de viewer viel op dat in het overzicht niet alle paragrafen werden getoond die nieuw waren in de ontwerpversie. Ook werkte de plekinfo niet goed: er werd geen plekinfo gevonden terwijl het ambtsgebied wel aanwezig was als locatie in de regeling. In de LVBB werd de ontwerpversie getoond met renvooi, maar daarbij viel op dat de renvooiweergave per alinea werd getoond in plaats van per paragraaf.
Gemeente Roosendaal heeft in deze testronde ook een nieuwe ontwerpwijziging van het omgevingsplan gepubliceerd. Bij het bekijken van het ontwerp omgevingsplan in de DSO-LV viewer viel op dat de annotaties/kenmerken niet getoond konden worden. Daarnaast werd na het opnieuw klikken op de kaart de definitieve versie van het omgevingsplan getoond, in plaats van de ontwerpversie die initieel was geselecteerd.
Gemeente Purmerend
In deze testronde was het doel om een ontwerpwijziging van het omgevingsplan te publiceren en deze later in de week naar definitief te publiceren. Het publiceren van de ontwerpversie ging goed. Maar door een issue aan de kant van LVBB was de publicatie niet zichtbaar op officiële bekendmaking en in de viewer. Een paar uur later was het issue verholpen en was de publicatie ook zichtbaar. Bij het controleren van de publicatie in 'officiële bekendmakingen' viel op dat niet alle documenten worden getoond. Afhankelijk van de wijze van zoeken, krijgt de gebruiker andere resultaten. Hiervan is een bevinding geregistreerd.
In DSO-LV Regels op de kaart was daarnaast niet duidelijk zichtbaar dat er een ontwerpversie van het omgevingsplan beschikbaar was. Dit was alleen zichtbaar bij de versies van het document. De publicatie naar definitief staat nu gepland voor de volgende ronde, net als het doen van een BOPA-publicatie vanuit de VTH-software. Tot slot liep de gemeente tegen een bevinding aan waarbij het adres van een woonboot in Regels op de kaart wel vindbaar was, maar niet bij het loket (vergunningcheck module). Deze bevinding is geregistreerd.
Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft deze testweek de technische publicatie van de BOPA getest. Vanuit het DROP portaal is de BOPA gepubliceerd. In eerste instantie kwam de publicatie niet door de validatiestap heen. Dit kwam doordat het GML-bestand niet voldeed aan de vereisten. Na aanpassingen aan het GML-bestand lukte het wel om te valideren. Vervolgens is op Regels op de kaart en op officiële bekendmakingen de publicatie gecontroleerd. Daar werd gezien dat de BOPA succesvol gepubliceerd is. Met als opmerking dat niet duidelijk weergegeven wordt dat het om een BOPA gaat. Het DSO kenmerkt de publicatie niet automatisch als een BOPA; dat dient de gemeente momenteel nog zelf in de titel aan te duiden.
Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht heeft in deze testronde de verschillende planstadia getest. Met de planstadia worden de stadia van het omgevingsplan getest. Dat betekent van concept wijziging naar ontwerpwijziging en vervolgens naar de definitieve wijziging. Het concept wordt in de lokale plansoftware aangemaakt en weergegeven. Een conceptwijziging op het omgevingsplan wordt niet formeel gepubliceerd via LVBB en DSO-LV. Dat geldt wel voor de ontwerpwijziging van het omgevingsplan. Deze wordt vanuit de lokale plansoftware als ontwerpwijziging gepubliceerd en is daarmee als ontwerpwijziging zichtbaar in de landelijke voorziening. De publicatie ging goed, maar er waren wel bevindingen met de renvooi-service. Het was in sommige gevallen onduidelijk wat de wijzigingen waren. Daarmee is de renvooi-weergave in enkele gevallen moeilijk leesbaar. Ditzelfde geldt ook voor de definitieve publicatie van de wijziging. Daar was de publicatie op zich succesvol, maar de renvooi-weergave in bepaalde gevallen moeilijk leesbaar was.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ)
Waterschap Rijn en IJssel heeft zich vooral gericht op het ontvangen van een aanvraag/melding. Testen met betrekking tot de vergunningcheck en het doen van een aanvraag zijn succesvol doorlopen. Ook zijn verschillende scenario’s beoordeeld in het ontvangstproces. Deze verliepen ook allemaal succesvol. Dat gold ook voor het terugkoppelproces (ontvangstbevestiging versturen). Hiermee is een belangrijke stap gezet in de beoordeling van het volledige behandelproces: geen bevindingen(!).
Waterschap Limburg (WL)
Waterschap Limburg heeft zich vooral gericht op het opnieuw testen van zaken waar eerder bevindingen op gemeld zijn. In totaal betrof dit 15 onderwerpen. 3 hertesten hebben geleid tot een akkoordbevinding (na een verbetering door de VTH/plansoftwareleverancier). In 1 geval bleek het een configuratiefout. Voor een aantal onderwerpen moet nog een verbetering worden doorgevoerd (11 stuks), of wordt een en ander na 1 januari 2024 opnieuw getest.
Verder heeft een succesvolle publicatie van een wijziging op de waterschapsverordening plaatsgevonden, waarbij ook de validatie succesvol was. Ook de beoordeling van de wijziging van de waterschapsverordening in de LVVB was succesvol. Bij controle in de LVBB was de bekendmaking van de wijziging te zien. Op de ETO-omgeving van Overheid.nl was de geconsolideerde versie van de verordening (nog?) niet vindbaar. Via de viewer Regels op de kaart wel.
Toelichting Provincies
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland heeft haar omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het bekijken van de omgevingsverordening in de documentgerichte viewer werd niet de titel van de omgevingsverordening weergegeven, maar 'undefined'. De oorzaak is dat het optionele element ‘Citeertitel’ niet was gevuld in de aangeleverde publicatie. Daarnaast constateerde de provincie dat de gewijzigde titel niet in de LVBB was aangepast. Dit is echter conform specificatie: een titel van een eerder gepubliceerd document kan niet worden gewijzigd in LVBB. Als in de documentgerichte viewer een tabel in de bijlage van de omgevingsverordening wordt vergroot, is het niet mogelijk door de tabel te scrollen. Op sommige links in de 'Bijlage bij regels' moet 2 keer worden geklikt voordat de link reageert. Bij het aanklikken in de tab Regels van een verwijzing naar een lid van een artikel, verschijnt een pop-up met alleen het lid (zonder het artikelnummer en het artikelopschrift).
Provincie Groningen
Provincie Groningen heeft samen met de gemeenten Pekela en Old Ambt en het waterschap Hunze en Aa's getest met het ontvangen van en samenwerken aan vergunningaanvragen met ondersteuning van de Samenwerkfunctionaliteit. Deze testen zijn succesvol verlopen.
Provincie Utrecht
Provincie Utrecht heeft een ontwerp van de omgevingsvisie gepubliceerd. Bij het bekijken van de omgevingsvisie in de viewer, ontdekte de provincie dat 3 verwijderde GIO's die tevens gebiedsaanwijzingen zijn, tóch werden getoond. Daarnaast begrijpt de provincie Utrecht niet wat de gele ontwerp-labels en informatie-icoontjes betekenen, in relatie tot de boodschap die helemaal bovenaan het document wordt getoond: 'Het verschil met de vorige versie van dit document kan niet worden getoond. Het document is in zijn geheel vervangen'. Verder ontdekte de provincie Utrecht dat de reactieve interventie die zij op het omgevingsplan van de gemeente Nieuwegein van toepassing had willen laten zijn, aan de eigen omgevingsverordening was verbonden door een fout in de decentrale plansoftware. Omdat een provinciale reactieve interventie alleen maar kan zien op een omgevingsplan van een gemeente, had de provincie verwacht dat deze fout bij het valideren van de publicatie in de landelijke voorziening zou zijn gesignaleerd. Maar zo’n validatie (b)lijkt er niet te zijn.
Toelichting Rijk
Deze testronde was er geen deelname van Rijkspartijen aan de IKT-testen.
Testdekking en testoordeel
De in deze testweek uitgevoerde testen zijn weergegeven in een testrapportage (zie onder). Hierbij is een vergelijking gemaakt met de functionele set (zie onder) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- oranje: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden in deze testweek 47 meldingen gedaan. Hiervan zijn 42 meldingen als een bevinding gecategoriseerd en 5 meldingen als een wens. Alle meldingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Meldingen gaan primair over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), maar soms ook over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de link naar cijfermatige duiding van de meldingen (zie onder) is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.
Zie ook
- Rapportage van testweek 38 van de Indringend Ketentesten. (xlsx, 763 kB)
- Bekijk de duiding in cijfers van de testweek 38
- Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?