Rapportage IKT-testweek 43 (15 tot en met 19 januari 2024)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 43. De testen vonden plaats van maandag 15 tot en met vrijdag 19 januari 2024. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben deze testweek de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Delft, Dijk en Waard, Roosendaal, Pijnacker-Nootdorp. Er is getest met (meerdere) wijzigingen van het omgevingsplan, omgevingsnormen in het omgevingsplan, voorbereidingsbesluiten, wijzigen van een omgevingsvisie.
- Waterschappen: getest hebben het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterschap Vallei en Veluwe. Getest is met vergunning-aanvraagproces, met bijzondere aandacht voor het WoW-portaal.
- Provincies: getest is door de provincie Overijssel. Daarbij is getest met een ontwerp-omgevingsverordening, voorbereidingsbesluit en een ontwerp-programma.
- Rijk: getest is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De testen hadden betrekking op de VTH-applicatie en de Samenwerkfunctionaliteit.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken (wensen) tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen.
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 758 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De gemeente heeft deze ronde een wijziging van het omgevingsplan gepubliceerd inclusief een besluittekst. Bij het controleren van de publicatie was het wijzigingsbesluit niet vindbaar op Officiële Bekendmakingen. Via Lokale Regelgeving kon het wijzigingsbesluit op Officiële Bekendmakingen echter wel teruggevonden worden. In de DSO-LV viewer (VDK) werden de wijzigingen correct weergegeven. Ook met tijdreizen waren de juiste thema's zichtbaar in de verschillende versies van het omgevingsplan.
Gemeente Delft
Deze ronde heeft de gemeente Delft een voorbereidingsbesluit gepubliceerd. Het opstellen, valideren en publiceren van het voorbereidingsbesluit is succesvol verlopen. Op Officiële Bekendmakingen werd het besluit zelf wel correct getoond, echter gaf het openen van de bijbehorende gio-locatie een foutmelding. Bij het controleren van de publicatie in de DSO-LV viewer (VDK) werd het besluit correct getoond als tijdelijk regelingdeel bij het omgevingsplan. Wel viel in de DSO-LV viewer op dat het ophalen van nieuwe data middels het (wisselen) filteren op gekozen locatie/gehele document, relatief lang duurde.
Gemeente Dijk en Waard
In deze ronde heeft de gemeente Dijk en Waard opnieuw een ontwerp wijziging van de omgevingsvisie gepubliceerd. De wijziging werd correct getoond op Officiële Bekendmakingen. Bij het controleren van de publicatie is een aantal bevindingen opgedaan in de DSO-LV viewer (VDK). Zo werd bijvoorbeeld een ander opschrift getoond dan in de software was meegegeven aan het besluit. Verder werkten de filters ‘Gekozen filter’ en ‘Gekozen locatie’ niet op de juiste manier en werd er geen inhoud van de regeling getoond.
Gemeente Roosendaal
Deze testronde is de laatste publicatie van de wijziging van het omgevingsplan gecontroleerd. Bij het bekijken van de omgevingsnormen in de DSO-LV viewer (VDK) viel op dat bij het stapelen van meerdere omgevingsnormen in het kaartbeeld, het onduidelijk is naar welke omgevingsnorm precies wordt gekeken. Verder viel op dat het niet mogelijk was om vanuit de DSO-LV viewer Regels op de kaart de regeling op Overheid.nl te bekijken, deze gaf de foutmelding dat er geen resultaten waren voor de zoekopdracht.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Het doel van deze testronde was om verschillende ontwerp-wijzigingen van het omgevingsplan in een specifieke volgorde te publiceren. Hiermee wil de gemeente testen wat er gebeurt op het moment dat besluit C eerder wordt gepubliceerd dan besluit B, terwijl beiden gebaseerd zijn op besluit A. De test liep vast doordat de gemeente geen opdracht kon genereren voor publicatie. Dit is gemeld bij de leverancier en ingediend als bevinding.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Het waterschap heeft getest in het aanvraagproces. Daaruit blijkt dat een wijziging van de gegevens die meegeleverd worden met de Kamer van Koophandel, zorgt voor een wijziging van de eerdere gegevens van die persoon die zijn geregistreerd in het VTH-systeem. Dit is gemeld bij de leverancier van het VTH-systeem.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Bij het tonen van een pagina in het VTH-systeem is de presentatie van een activiteit niet direct zichtbaar. Er is sprake van onvoorspelbaar gedrag. Probleem is gemeld aan de VTH-leverancier.
Waterschap Vallei en Veluwe
Op 10-1-2024 is getest in de productie-omgeving met het aanvraagproces. Hier is een aantal blokkerende meldingen uit voortgekomen. De voornaamste bevinding is dat circa 40.000 meldingen aan één zaak gekoppeld worden, als er sprake is van één aanvraag vanuit het WOW-portaal. Dit leidt tot verstoringen en vertragingen in de werking van het VTH systeem.
Ook worden contactpersonen niet overgenomen vanuit het DSO-verzoek. Verder zijn er onnodige foutmeldingen bij het zoeken op KvK-nummer in het VTH-systeem. Daarnaast zijn er meldingen over het vastlopen van het VTH-systeem bij het raadplegen van documenten. Oplossingen zijn nog niet bereikt in deze testperiode.
Toelichting Provincies
Provincie Overijssel
Provincie Overijssel heeft via STOP/TPOD een ontwerp-omgevingsverordening en een voorbereidingsbesluit gepubliceerd. Hierbij waren geen bevindingen. Daarnaast heeft de provincie het ontwerp van een programma met kennisgeving gepubliceerd in STOP/TPOD-formaat en daarvan een kennisgeving gepubliceerd met DROP.
Toelichting Rijk
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft middels de DSO-Samenwerkfunctionaliteit een samenwerking gestart. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is vervolgens als ketenpartner toegevoegd. Bij het verwijderen van RCE als ketenpartner is gebleken dat de voormalig ketenpartner vooralsnog toegang heeft en functioneel gebruik kan maken van de samenwerking. Een andere opvallende bevinding is dat een samenwerking nog open en operatief blijft voor de RCE, zelfs nadat de samenwerking vanuit de DSO-Samenwerkfunctionaliteit is verwijderd. De opgedane constateringen zijn binnen IKT geregistreerd.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Hertest
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft eerder opgedane meldingen doorlopen en indien mogelijk aangevuld en/of hertest. De focus van deze hertesten ligt op de functionele werking van de VTH-applicatie en de DSO-Samenwerkfunctionaliteit.
Testdekking en testoordeel
De in deze testweek uitgevoerde testen zijn weergegeven in een testrapportage (zie onder), waarbij een vergelijking is gemaakt met de functionele set (zie onder) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- oranje: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden in deze testweek 21 meldingen gedaan. Hiervan zijn 19 meldingen als een bevinding gecategoriseerd en 2 meldingen als een wens. Alle meldingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Meldingen gaan primair over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software). Maar er waren ook meldingen over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de link naar cijfermatige duiding van de meldingen (zie onder) is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.
Zie ook
- Rapportage van testweek 43 van de Indringend Ketentesten (xlsx, 758 kB)
- Bekijk de duiding in cijfers van testweek 43
- Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?