Rapportage IKT-testweek 21 (27 februari tot en met 3 maart 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 21. De testen vonden plaats van maandag 27 februari tot en met vrijdag 3 maart 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De volgende overheden deden mee aan testweek 21 (van 27 februari tot en met 3 maart 2023) en hebben de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Deventer, Eindhoven, Leidschendam-Voorburg, Schiedam, Purmerend, Utrecht, Veenendaal. Bij de meeste gemeenten lag de focus op de planketen. Daarnaast hebben enkele gemeenten ook getest in de VTH-keten.
- Waterschappen: in deze periode heeft Waterschap Rijn-IJssel testen uitgevoerd. Deze waren met name gericht op het kunnen publiceren van een waterschapsverordening. En op de beoordeling of de lokale software het besluitvormingsproces hiervoor goed kan ondersteunen. Waterschap Limburg heeft deelgenomen aan interbestuurlijke testen, samen met Rijkswaterstaat.
- Provincies: in deze periode hebben de provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht hun omgevingsverordening succesvol gemuteerd. De provincie Utrecht heeft ook succesvol een programma gepubliceerd.
- Rijk: in deze testweek heeft het Rijk voorbereidingen getroffen voor het testen door het Serviceteam Rijk (STR) van het voorbereidingsbesluit hyperscale-datacenter (fictieve casus). In de VTH-keten hebben de rijkspartijen Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aantal interbestuurlijke IKT-testen van meervoudige aanvragen uitgevoerd. Hierbij is met name de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) toegepast.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze partijen worden in de rapportage niet apart genoemd. Hun bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode worden wel meegenomen in de rapportage.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (pdf, 286 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Deze testronde heeft de gemeente 2 keer een wijzigingsbesluit op het omgevingsplan gepubliceerd. Beide wijzigingen verschenen uiteindelijk in de Viewer Regels op de kaart. Maar tijdens beide publicaties liepen we tegen een aantal zaken aan:
- De publicatie van het eerste wijzigingsbesluit is gelukt. We ondervonden alleen wat problemen die uiteindelijk niet blokkerend waren. Zo was er een gebiedengroep toegevoegd in het plan die niet door de validatie van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) kwam. Dit wordt onderzocht/opgelost door de softwareleverancier.
Ook was er een thema geannoteerd in het plan. De thema-annotatie was echter niet te zien in de gepubliceerde regeling in het DSO-LV. Er wordt onderzocht waarom de annotatie niet zichtbaar was. - In het tweede wijzigingsbesluit is getest met verschillende styling van teksten (vetgedrukt, cursief, onderstreept, subscript en superscript) en met een lijst. (Op dit moment kan 1 lijst in het plan opgenomen worden.) Het valideren van het wijzigingsbesluit kwam niet op gang, waardoor het niet lukte om te publiceren. Navraag bij de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) wees uit dat de validatie aan de kant van Ozon/Kadaster was blijven hangen. Dat issue is inmiddels door hen opgelost in een nieuwe release. Het wijzigingsbesluit van Bodegraven-Reeuwijk is vervolgens opnieuw ter validatie aangeboden. En alsnog succesvol gevalideerd en gepubliceerd.
Gemeente Deventer
Deze testronde had 2 doelen. Het eerste doel was om de niet-succesvolle publicatie van de vorige ronde dit keer wel te kunnen publiceren en te beoordelen. Hierna wilden we een activiteit uit deze publicatie toepasbaar maken. We wilden toepasbare regels (TR) aan deze activiteit koppelen. En we wilden deze toepasbare regels publiceren om op basis hiervan een vergunningaanvraag te doen. Het tweede doel was om diverse TR-bestanden van verschillende leveranciers te importeren, valideren en publiceren.
- Doel 1. In de vorige testronde was het niet gelukt om een nieuw wijzigingsbesluit van het omgevingsplan te publiceren. Daarbij waren ook alle eerder gepubliceerde activiteiten verdwenen uit de Registratie toepasbare regels (RTR). Deze bevinding is inmiddels onderzocht en de oorzaak hiervan is gevonden. Naar verwachting zal half maart 2023 hiervoor een oplossing komen vanuit het DSO, zodat deze situatie niet opnieuw kan optreden. Met behulp van de leverancier is het inmiddels gelukt om een nieuwe versie van het omgevingsplan te publiceren. Vervolgens heeft de gemeente een nieuwe activiteit toepasbaar gemaakt en gepubliceerd. De aanvraag ging goed en kwam succesvol binnen in het VTH-systeem.
- Doel 2. In een tweede sessie in deze ronde heeft de gemeente Deventer diverse TR-bestanden (checks en conclusies) van verschillende leveranciers geïmporteerd, gevalideerd en gepubliceerd. In veel gevallen ging dit goed, op een paar uitzonderingen na. Bij het importeren van een aantal checks en/of aanvraagformulieren kwamen foutmeldingen naar boven in de applicatie. De TR-bestanden konden niet altijd goed verwerkt worden, waardoor de gemeente de bestanden niet kon muteren of publiceren. De leverancier gaat hiermee aan de slag en hoopt op korte termijn de foutmeldingen op te lossen.
Gemeente Eindhoven
In testronde 20 is getest met het publiceren van de omgevingsvisie. Hier zijn nog 2 bevindingen geconstateerd: de toegevoegde gebiedsaanwijzing was niet zichtbaar in de Viewer Regels op de kaart. En de omgevingsvisie bleek na het zichtbaar worden in de viewer niet in 1 keer volledig getoond te worden. Beide bevindingen worden onderzocht.
In testronde 21 is geprobeerd om een wijziging van de omgevingsvisie te publiceren. Het publiceren van de wijziging is niet in 1 keer gelukt. Het verwijderen van een tekstonderdeel / artikel resulteerde in een validatiefout. De softwareleverancier heeft dit opgelost, waarna de wijziging wel succesvol gevalideerd en gepubliceerd kon worden. Bij de controle van de publicatie in de Viewer Regels op de kaart waren alle wijzigingen conform verwachting zichtbaar. De publicatie van het wijzigingsbesluit is niet zichtbaar geworden bij officiële bekendmakingen op overheid.nl. Dit wordt onderzocht.
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Het doel van deze testronde was om meerdere wijzigingsbesluiten op het omgevingsplan achter elkaar te doen. In de vorige rondes liep de gemeente daarbij tegen validatiefouten aan, waarna de hulp van de leverancier nodig was om de publicatie te kunnen doen. De insteek was om met minimale wijzigingen (toevoegen van een hoofdstuk) 3 publicaties in 3 dagen tijd te doen. Deze test verliep succesvol zonder validatiefouten.
Bij de laatste publicatie zijn de bekendmakingsdatum en inwerkingtredingsdatum 3 dagen in de toekomst ingesteld. In de dagen hiertussen was dit wijzigingsbesluit niet vindbaar op zowel officiële bekendmakingen als Regels op de Kaart.
Gemeente Schiedam
De gemeente Schiedam heeft in deze testronde een juridische regel toegevoegd aan het omgevingsplan. Bij publicatie viel op dat het validatieproces in de plansoftware circa 1 dag duurde. Het plan is wel succesvol gepubliceerd. Na de publicatie hebben we geconstateerd dat de artikelnummers niet volgens verwachting getoond worden in de Viewer Regels op de kaart. De hiërarchie van hoofdstukken en de artikelen zoals opgebouwd in de plansoftware, komen niet overeen met wat we zien in de viewer. Deze bevinding is geregistreerd en zal in het vervolg opnieuw worden getest.
Gemeente Purmerend
Gemeente Purmerend had deze ronde 3 doelen. Het publiceren van een wijziging van het omgevingsplan, het publiceren van een wijziging op de omgevingsvisie en het doen van een kennisgeving.
- Doel 1. De gemeente heeft een nieuw wijzigingsbesluit gepubliceerd met omgevingsnormen en met een geometrie bestaande uit meerdere punten (bomenbestand). De gemeente heeft succesvol een publicatie kunnen doen. En de geometrie wordt goed getoond op de kaart. Het bomenbestand bestaat uit meer dan 1000 punten en werkt conform verwachting in de DSO-LV-Viewer Regels op de kaart. Ook de omgevingsnormen zijn terug te vinden op de kaart. Wel viel op dat bij het bekijken van het hele document de omgevingsnormen van dakhoogte en goothoogte door elkaar worden getoond op de kaart.
- Doel 2. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe versie van de omgevingsvisie gepubliceerd met daarin een officiële titel. In de vorige ronde was de visie niet raadpleegbaar via overheid.nl, omdat er geen officiële titel was meegegeven. Deze publicatie kwam wel door de keten heen, maar is nog steeds niet te bekijken via overheid.nl. Deze bevinding is inmiddels besproken met KOOP en de leverancier. Het blijkt dat de validatie niet checkt of er een officiële titel wordt meegegeven, terwijl deze wel benodigd is. KOOP gaat hiermee aan de slag.
- Doel 3. Tot slot heeft de gemeente een kennisgeving, waarin aangegeven wordt dat er een wijziging komt op het omgevingsplan, gepubliceerd via het VTH-systeem. Deze publicatie is aan het eind van de week gedaan en zal in de volgende testronde worden beoordeeld.
Gemeente Utrecht
Het doel van deze testronde was om de vergunningenketen te doorlopen. Via het Omgevingsloket hebben we een meervoudige aanvraag ingediend bij de gemeente. De aanvraag bestond uit meerdere activiteiten met zowel vertrouwelijke als niet-vertrouwelijke bijlagen. De aanvraag werd succesvol ontvangen in het vergunningensysteem. Enkele kleine bevindingen werden gedaan over de inrichting van het VTH-systeem. Daarnaast zagen we bij het wijzigen van de aanvraag in 'Mijn Omgevingsloket' dat het niet mogelijk is om 1 activiteit uit een meervoudige aanvraag te verwijderen.
Gemeente Veenendaal
De gemeente Veenendaal heeft in deze testronde de planketen getest. De focus lag op de variaties in het omgevingsplan. Het omgevingsplan is vervolgens succesvol gevalideerd en gepubliceerd.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Rijn-IJssel
In deze periode heeft Waterschap Rijn-IJssel testen uitgevoerd. Deze waren vooral gericht op het kunnen publiceren van een waterschapsverordening. En op de beoordeling of de lokale software het besluitvormingsproces hiervoor goed kan ondersteunen. De test is succesvol doorlopen. Er is gekozen voor een inwerkingtredingsdatum die na de publicatiedatum lag. In het DSO is beoordeeld of op de juiste momenten de juiste informatie (geldigheid) werd getoond. Dat bleek het geval.
In de komende periode wordt beoordeeld of wijzigingen ook op een juiste manier doorgevoerd kunnen worden.
Waterschap Limburg
Samen met Rijkswaterstaat is gewerkt aan samenwerkingscases. Zie toelichting bij Rijk.
Toelichting Provincies
Provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht
In deze periode hebben de provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht deelgenomen aan de IKT-testen. Alle provincies hebben hun omgevingsverordening succesvol gemuteerd. De initiële poging van Noord-Holland leidde echter wel tot een fout. En door de wijze waarop de decentrale plansoftware mutaties uitvoert, ook tot het verdwijnen van de toepasbare regels in de Registratie Toepasbare Regels. De leverancier van de decentrale plansoftware heeft inmiddels een andere wijze van muteren geïmplementeerd. Die wordt momenteel getest en zal daarna worden uitgerold naar klanten. De verwachting is dat daarmee het probleem van het verdwijnen van toepasbare regels zal zijn opgelost. De provincie Utrecht heeft ook succesvol een programma gepubliceerd.
Toelichting Rijk
Het Serviceteam Rijk (STR) is bezig met de voorbereidingen om de voorgenomen IKT-test rond het voorbereidingsbesluit hyperscale-datacenter (fictieve casus) te kunnen gaan uitvoeren. De voorbereiding is vooral gericht op de besluittekst die gebruikt wordt voor dit voorbereidingsbesluit.
Rijkswaterstaat heeft in de VTH-keten een interbestuurlijke meervoudige aanvraag (meervoudige aanvraag plus bijlagen) getest door de aanvraag van Waterschap Limburg in behandeling te nemen en een samenwerking met het waterschap te doorlopen. Daarnaast is een test uitgevoerd om een aanvraag vanuit de VTH-applicatie door te sturen ter behandeling naar een ander bevoegd gezag. Er zijn bevindingen geconstateerd bij zowel de samenwerking als het doorsturen van een aanvraag.
RVO heeft in de VTH-keten een interbestuurlijke test gedaan met RVO, Provincie Utrecht en Provincie Zeeland. Daarbij zijn de Samenwerkfaciliteit in het DSO en VTH-applicaties getest. Ook deze test heeft geleid tot enkele bevindingen.
Zie ook
Begrip: Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
Meer informatie leest u op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen.
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Begrip: Ozon
Ozon is een onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het zorgt dat informatie uit omgevingsdocumenten doorzoekbaar is. En dat een initiatiefnemer in het Omgevingsloket kan zien welke regels op een bepaalde locatie gelden.
De naam Ozon is afgeleid van objectgerichte ontsluiting van omgevingsdocumenten. Dat zijn 3 O's, ofwel O3, ofwel: ozon.
Begrip: Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.
Begrip: Registratie toepasbare regels (RTR)
De Registratie toepasbare regels (RTR) is de centrale voorziening voor toepasbare regels. Hier slaan overheden hun toepasbare regels op voor het Omgevingsloket. De Registratie toepasbare regels is een van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Lees meer over de Registratie toepasbare regels.