Rapportage IKT-testweek 30 (van 3 tot en met 7 juli 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 30. De testen vonden plaats van maandag 3 juli tot en met vrijdag 7 juli 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben in testweek 30 (van 3 juli tot en met 7 juli 2023) de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Apeldoorn, Bodegraven-Reeuwijk, Deventer, Dijk & Waard, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp. Er is weer een grote variatie aan testen uitgevoerd waaronder: de gehele keten, wijzigingsbesluiten, tonen aan gemeenteraad en voorbereidingsbesluiten.
- Waterschappen: de volgende waterschappen hebben testen uitgevoerd: Limburg, Hunze en Aa’s, Vallei en Veluwe en het Hoogheemraadschap van Delfland. Focus lag op (grote) wijzigingen in de waterschapsverordening, samenwerkingsfunctionaliteit en diverse hertesten.
- Provincies: deelgenomen hebben de provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Friesland, Groningen. Ook bij de provincies is een grote variatie aan testen uitgevoerd waaronder: publicatie van een ontwerp van de omgevingsverordening, het publiceren van de TAM-IMRO Reactieve Interventie, samenwerkingsfunctionaliteit, afhandeling van een vergunningsaanvraag en de routeringen bij complexe bedrijven
- Rijk: deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set. (xlsx, 750 kB) Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Apeldoorn
Het doel van deze testronde was om de test van de gehele keten uit te voeren. In de ketentest wordt het gehele proces doorlopen van het wijzigen en publiceren van het plan, het aanmaken en koppelen van toepasbare regels en het doorlopen van een vergunningaanvraag. Ter voorbereiding op de ketentest moest de gemeente een publicatie doen van een wijzigingsbesluit op het omgevingsplan. Op basis van deze versie kon de ketentest uitgevoerd worden. Maar de publicatie mislukte door diverse foutmeldingen. De leverancier is hiervan op de hoogte en zoekt uit waar het issue zit. Om die reden heeft de gemeente de ketentest niet kunnen uitvoeren in deze testronde.
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
In deze testronde lag de focus op het voorbereiden van de volgende test die zal plaatsvinden in testronde 31. Het doel van die test is het wijzigingen van locaties, locatiegroepen en geometrieën in het omgevingsplan. Voor het publiceren van meerdere wijzigingsbesluiten met verschillende locaties is een aantal varianten uitgewerkt.
Daarnaast zal de nieuwe functionaliteit voor het tonen aan de gemeenteraad getest worden met een planjurist en de griffier.
Gemeente Deventer
Sinds kort ondersteunt de plan-leverancier van de gemeente de basismutaties. Deze zijn getest. De gemeente heeft meerdere wijzigingen doorgevoerd in het omgevingsplan. Dit betreft tekstuele aanpassingen zoals nieuwe artikelen, hernummeringen, het verwijderen van teksten en wijzigingen in annotaties zoals locaties en regelkwalificatie. Het doel was om vooraf de publicatie te doen en in de testsessie de resultaten te bekijken op overheid.nl en in de viewer Regels op de Kaart. De publicatie mislukte door verschillende validatiefouten en hierdoor kon de test in deze testronde niet worden uitgevoerd. Het issue wordt onderzocht.
Gemeente Dijk en Waard
De gemeente Dijk en Waard is in deze testronde gestart met het publiceren van voorbereidingsbesluiten. Hiervoor zijn twee voorbereidingsbesluiten opgesteld en gepubliceerd: een besluit waarbij het hele ambtsgebied van de gemeente als locatie is gekozen en een besluit waarbij specifieke locaties binnen het ambtsgebied zijn geannoteerd. Bij het controleren van de besluiten is geconstateerd dat deze niet zichtbaar zijn op Lokale wet- en regelgeving (op overheid.nl) en in de viewer Regels op de Kaart. Hier zijn bevindingen van gemaakt.
Gemeente Leidschendam-Voorburg
De gemeente heeft in deze testronde gekeken naar de functionaliteiten rondom het tonen aan de raad. Met de betreffende viewer van de lokale plansoftware krijgen gemeenteraadsleden inzicht in het voorgestelde wijzigingsbesluit. Hierin is de besluittekst te zien met wijzigingen en het hele omgevingsplan met annotaties en locaties (op de kaart).
Uit de test kwam een aantal bevindingen naar voren. De gebruikte viewer biedt in de basis goede ondersteuning, maar de gemeente merkte op dat er nog enkele verbeteringen noodzakelijk zijn. Zo krijgt de gebruiker een lijst aan gegenereerde besluiten te zien zonder dat een duidelijk onderscheid te maken is met bijvoorbeeld de naamgeving van het besluit. Ook heeft de gebruiker de mogelijkheid om een export te maken van het document, maar werkt deze functionaliteit niet. De bevindingen zijn geregistreerd en gedeeld met de leverancier.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
In deze testronde heeft de gemeente het scenario ‘tonen aan de raad-viewer' getest. De viewer van de lokale plansoftware biedt in de basis goede ondersteuning, maar enkele verbeteringen zijn nog noodzakelijk. De gemeente constateerde bij het selecteren van het te delen besluit, dat het lastig was om de diverse besluiten van elkaar te onderscheiden. De behoefte is om hier de naamgeving van het wijzigingsbesluit te tonen zodat het onderscheid duidelijker is.
Daarnaast werden de wijzigingen in het besluit niet duidelijk genoeg getoond. Ook was het onduidelijk of de gegenereerde URL voor de viewer altijd behouden blijft met betrekking tot archivering of dat deze link nog kan wijzigen en/of verdwijnen. Tot slot waren de annotaties lastig te vinden. Deze bevindingen zijn geregistreerd en doorgestuurd naar de leverancier.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Limburg
Waterschap Limburg heeft een knelpunt (langere doorlooptijd) ervaren bij het doorvoeren van een grote wijziging op de waterschapsverordening. Vanuit het plansysteem wordt de melding getoond: ‘genereren aangevraagd’. Na 10 minuten was dit nog steeds de status. Volgens de plansoftwareleverancier is dit een issue van de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaarstellen (LVBB). Na 30 minuten werd de verwerking afgerond. Dit lijkt op een performance-issue.
Er is ook getest met het doorwerken van wijzigingen. Er werd een wijziging doorgevoerd in de plansoftware. Bij het opnieuw genereren van toepasbare regels bleek dat niet alle koppelingen met artikelen en werkingsgebieden goed werden gelegd. Probleem is dat de synchronisatie tussen de plansoftware en de toepasbare regels software niet correct werkt. De hernummering was onlogisch (overgeslagen artikelnummers). Dit moet worden opgelost door de plansoftware leverancier in combinatie met de partij die de toepasbare regels genereert.
Verder was er een aantal testen gepland om in deze testronde uit te voeren. Die konden door een update van de VTH-leverancier geen doorgang vinden. Deze testen zijn doorgeschoven naar volgende testweken.
Waterschap Hunze en Aa's
Waterschap Hunze en Aa’s heeft in samenwerking met de provincie Groningen een aantal testen uitgevoerd met betrekking tot de samenwerkingsfunctionaliteit. Over het algemeen verliepen deze testen voor het waterschap succesvol. Naar aanleiding van de uitgevoerde testen is er een wens ingediend om bij een aanpassing van een plan in een bepaald gebied, andere bevoegd gezagen op de hoogte te stellen van deze wijzigingen.
Waterschap Vallei en Veluwe
Door een verstoring in de OZON omgeving op de eerste testdag (maandag) konden geplande testen niet doorgaan bij waterschap Vallei en Veluwe.
Verder heeft waterschap Vallei en Veluwe zich de rest van de week bezig gehouden met het uitvoeren van hertesten. Op basis hiervan is vastgesteld dat een aantal eerdere problemen zijn opgelost (in de VTH- en plansoftwareomgeving).
Toelichting Provincies
Provincie Noord-Holland
Tijdens deze testweek heeft de provincie Noord-Holland een ontwerp van de omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het bekijken van de omgevingsverordening in het provinciaal blad wordt niet getoond welke versie het betreft: een ‘ontwerp’ of een ‘vastgestelde versie’. Er ontbreekt een kolom ‘status’. Hier kan dan aangegeven worden of dit een ‘ontwerp’ of 'vastgestelde’ versie is. Eerder gemelde issues met annoteren zijn wederom geconstateerd zoals: de thema’s die waren geannoteerd, zijn niet zichtbaar in de viewers.
Provincie Utrecht
Tijdens deze testweek heeft de provincie Utrecht getest met de publicatie van een ontwerp van de omgevingsverordening en het publiceren van de TAM-IMRO Reactieve Interventie. Het publiceren van de omgevingsvisie is deze week niet getest. Daarnaast heeft de provincie Utrecht een interbestuurlijke ketentest gedaan met de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) en de gemeente Utrecht. Hierbij is de vergunningenprocedure getest met gemeente, inclusief de afhandeling van een initiatief dat afwijkt van het omgevingsplan. Doel was de samenwerkingsfunctionaliteit te testen. Er zijn geen bevindingen in de landelijke voorziening en de decentrale software geconstateerd.
Bij het bekijken van de omgevingsverordening in de viewer Regels op de Kaart bleek dat er geen enkele annotatie uit het ontwerp van de omgevingsverordening wordt getoond. De bijlage-nummering in het ontwerp van de omgevingsverordening wijkt af van de vastgestelde versie. De eerder geconstateerde issues met de renvooiservice hebben geleid tot aanpassingen in het ontwerp. De oplossing van deze issues wordt door de leverancier ingepland voor de sprint die loopt van 9 tot en met 21 juli. In die sprint wordt het publiceren even geblokkeerd, zodat de focus gelegd kan worden op de nieuwe features. Bij de testen van de TAM-IMRO Reactieve Interventie zijn diverse issues geconstateerd. Zo lukt het niet een TAM-publicatie uit het DSO te verwijderen. Ook is de naamgeving ‘reactieve aanwijzing’ in plaats van ‘reactieve interventie’ in lijsten verwarrend. Tot slot kwam de legenda niet overeen met de opmaak van het getoonde gebied.
Provincie Noord-Brabant
Tijdens deze testweek heeft de provincie Noord-Brabant getest met de publicatie van een ontwerp van de omgevingsverordening. Na publicatie is het ontwerp niet zichtbaar in de viewer ‘Document en Kaart’ als gekeken wordt bij het geldende document ‘Omgevingsverordening’. Maar als gekeken wordt bij ‘Versies’ is het geldende ontwerp wel zichtbaar. De vastgestelde versie van de omgevingsverordening wordt getoond, maar er wordt helemaal geen melding gemaakt van het bestaan van een ontwerpversie.
Er zijn verschillende bevindingen geconstateerd met muteren, annoteren en renvooieren. Zo werden geen annotaties getoond in de ontwerp-omgevingsverordening en ontbraken de gele ‘ontwerp’-aanduidingen bij gewijzigde teksten. Het verwijderen van een spatie wordt niet door de renvooiservice geconstateerd en leidt dus niet tot het weergeven van een rood blokje en gele ‘ontwerp’-aanduiding. Deze bevindingen zijn ook door Utrecht en Noord-Holland geconstateerd.
Provincie Friesland
Tijdens deze testweek heeft de provincie Friesland in samenwerking met de Omgevingsdienst FUMO en de gemeente Smallingerland getest met de afhandeling van een vergunningaanvraag en de routeringen bij complexe bedrijven.
De doelstelling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is om zoveel mogelijk aanvragen en meldingen direct naar het juiste bevoegd gezag te routeren. Bij deze testen is duidelijk geworden dat deze doelstelling niet altijd wordt gerealiseerd. Routering geschiedt momenteel enkel op basis van ‘activiteit’ en niet op basis van locatie, speciale aanvraag identificatie (denk aan Seveso-inrichtingen) of gegeven antwoorden / informatie in de aanvraag. Dit is het gevolg van keuzes in het Globaal Programma van Eisen (GPvE) van de landelijke voorziening van het DSO: in het kader van complexiteitsreductie is hiervoor gekozen (één route via activiteit). Een gewenste uitbreiding staat op de backlog van het programma van de Landelijke Voorziening van het DSO (DSO-LV). De voorgestelde work-arounds zijn in de uitgevoerde testen meegenomen.
Belangrijke bevinding is dat aanvragen van provinciale bedrijven niet altijd op de juiste plek terecht komen voor het behandelen. Niet alle verzoeken worden ontvangen en het doorsturen van aanvragen (van gemeente naar provincie) gaat niet altijd goed. Tijdens de test is geconstateerd dat routeren op basis van het principe ‘eens bevoegd gezag, altijd bevoegd gezag’ nog niet door de landelijke voorziening van het DSO wordt ondersteund.
Daarnaast is geconstateerd dat voor de activiteit ‘het exploiteren van een natte koeltoren’ alleen een meldingsplicht is geïmplementeerd, terwijl voor complexe bedrijven een vergunningplicht geldt.
Na de zomervakanties zal een vervolg op deze testen worden uitgevoerd, waarbij dan ook de omgevingsdienst Groningen betrokken zal worden. Omgevingsdienst Groningen behandelt de vergunningaanvragen en meldingen van complexe bedrijven in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
Provincie Groningen
Tijdens deze testweek heeft de provincie Groningen in samenwerking met het Waterschap Hunze en Aa’s en gemeente Pekela een aantal testen uitgevoerd met betrekking tot de afhandeling van een vergunningaanvraag, routering en het toetsen van de samenwerkingsprocedures.
Daarnaast is er een wens ingediend om alle betrokken gezagen een signaal te geven, zodat makkelijker een samenwerking gestart kan worden. In testronde 35 wordt een vervolg gegeven aan deze test.
Hoogheemraadschap van Delfland
Hoogheemraadschap van Delfland heeft in deze testweek geen testen uitgevoerd, maar wel voorbereidingen getroffen om een BOPA procedure te gaan beoordelen (in samenwerking met de gemeente Den Haag).
Toelichting Rijk
Deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.