Esri Nederland toont eerste versie ArcGIS oplossing voor gebruik van DSO-LV data

Esri Nederland, wereldwijd marktleider in geografische informatiesystemen (GIS), presenteerde op 10 december 2024 tijdens de DSO-dinsdag een eerste versie van een innovatieve oplossing voor het gebruik van DSO-LV data in ArcGIS-systemen. De demonstratie werd met applaus ontvangen en markeert een belangrijke stap in het ondersteunen van ArcGIS gebruikers bij het gebruik van DSO-LV data.

Presentatie van Esri Nederland tijdens de DSO sprint-demo
Esri Nederland aan het woord voor de aanwezigen van de DSO sprint-demo

Een nieuwe uitdaging na de Omgevingswet

Met de invoering van de Omgevingswet is de informatie van Ruimtelijkeplannen.nl niet langer volledig. Dit betekent dat Esri Nederland vanaf maart 2025 stopt met het aanbieden van IMRO-services via hun Levende Atlas.

Het Open Stelsel voor Derden biedt derde partijen de mogelijkheid om met behulp van API’s DSO-functionaliteiten in eigen software te integreren. Esri Nederland heeft deze kans aangegrepen om een oplossing te ontwikkelen waarmee gebruikers zoals overheden en bedrijven actuele en relevante informatie uit omgevingsdocumenten kunnen combineren met hun eigen data in ArcGIS-systemen.

Innovatiesprint: Samenwerken aan een oplossing

Veel gebruikers van Esri Nederland software, waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en de Gasunie, hebben hun behoefte aan een nieuwe oplossing geuit die de DSO-LV data benut om ruimtelijke vraagstukken efficiënt op te lossen binnen hun eigen systemen. Dit leidde tot een samenwerking tussen de organisaties en begin november vond een intensieve innovatiesprint plaats op locatie bij het Havenbedrijf Rotterdam. Ontwikkelaars en gebruikers van Esri Nederland, het Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en de DSO-LV werkten een week lang samen om de mogelijkheden van de DSO-LV API’s te onderzoeken.

In deze week stond kennisdeling centraal. Omgevingsdocumenten vereisen een andere interpretatie dan bestemmingsplannen, wat de noodzaak benadrukte om gezamenlijk de "taal" van de Omgevingswet te leren spreken. Het doel was helder: een werkende toepassing ontwikkelen die een volledig en actueel overzicht biedt van alle ruimtelijke regels in een specifiek gebied en die naadloos integreert in bestaande ArcGIS-systemen.

De sprint leverde een eerste werkende toepassing op, die tijdens een testsessie werd uitgeprobeerd door toekomstige gebruikers, waaronder de Provincie Noord-Brabant en Gemeente Zwolle. De oplossing stelt gebruikers in staat om DSO-LV data te combineren met eigen datasets, waardoor complexe ruimtelijke vraagstukken in de toekomst sneller en nauwkeuriger kunnen worden beoordeeld.

Lessons learned

Esri Nederland heeft de volgende lessen getrokken uit de innovatiesprint:

  1. Omgevingsdocumenten zijn wezenlijk anders dan bestemmingsplannen
  2. Het vasthouden aan “hoe het was” is niet haalbaar
  3. We moeten samen werken aan een nieuwe benadering die aansluit bij de nieuwe mogelijkheden

Klantgerichte oplossingen voor complexe vraagstukken

Voor het Havenbedrijf Rotterdam betekent de nieuwe oplossing dat medewerkers efficiënter kunnen beoordelen of een herinrichting of nieuwe vestiging aan de ruimtelijke vereisten voldoet. Voor Gasunie biedt de toepassing een manier om snel te controleren of leidingen en assets correct worden beschermd met regelgeving in het Omgevingsplan.

De volgende stappen

Met de positieve resultaten van de innovatiesprint gaat Esri Nederland het komende jaar door met de verdere ontwikkeling van de toepassing. Gebruikersfeedback staat centraal in dit proces, zodat de oplossing optimaal aansluit op de behoeften van gebruikers.

Ontdek de mogelijkheden van het Open Stelsel voor Derden

Het Open Stelsel voor Derden DSO-LV nodigt ontwikkelaars en organisaties uit om de API’s te benutten voor innovatieve toepassingen. Geïnteresseerd in wat het Open Stelsel voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op via dsolv.openstelsel@kadaster.nl.