Demonstratie van het WoW Portaal tijdens DSO Dinsdag

Op 5 maart 2024 heeft Roxit, vertegenwoordigd door Albert Stoter (Productmanager) en Kim Alberts (Product Owner), een boeiende demo gegeven van het WoW Portaal tijdens de DSO Dinsdag. WoW staat voor Werkplein ondergronds Werken.

Het WoW Portaal maakt gebruik van het Open Stelsel DSO-LV. Hierdoor kan het gebruikers blijven ondersteunen bij het indienen van vergunningsaanvragen voor werkzaamheden met betrekking tot kabels en leidingen.

Open Stelsel voor Derden

Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet maken diverse ontwikkelaars en organisaties op verschillende manieren gebruik van het Open Stelsel DSO-LV. Het Open Stelsel DSO-LV maakt het voor derden mogelijk om via de DSO-LV API’s gebruik te maken van de DSO-LV functionaliteiten binnen een eigen ontwikkelde softwareoplossing. Het team Open Stelsel voor Derden nodigt deze organisaties uit om tijdens de DSO Dinsdagen hun ontwikkelingen te presenteren. Ditmaal was het de beurt aan Roxit met hun WoW Portaal.

Demonstratie laat de mogelijkheden van de DSO-LV API’s zien

Het WoW Portaal is een softwaresysteem dat het voor grote organisaties mogelijk maakt om op een efficiënte manier indieningverzoeken te doen bij een groot aantal bevoegd gezagen in Nederland. Het gaat hierbij onder meer om tienduizenden vergunningsaanvragen van onder andere Nederlandse netbeheerders die jaarlijks door het WoW Portaal worden verwerkt. Een samenwerking tussen Roxit en de DSO-LV leek hierdoor een natuurlijke stap.

Bovendien zag Roxit een belangrijke toegevoegde waarde in de DSO-LV voor het verzamelen en analyseren van omgevingsinformatie. Dankzij de goede samenwerking met de DSO-LV slaagden de interne teams van Roxit erin om de DSO-LV API's succesvol te integreren in het WoW Portaal. Hierdoor kunnen vergunningsaanvragen voor kabel- en leidingwerkzaamheden sinds 1 januari 2024 via het WoW Portaal worden ingediend bij de DSO-LV.

De demonstratie toont de mogelijkheden van de DSO-LV API's. Tegelijkertijd verhoogt het het bewustzijn van de DSO-teams en de bevoegde instanties over de impact van ontwikkelingen binnen de DSO-LV op gebruikers van het Open Stelsel.​​​​​​​ De WoW Portaal demo heeft zichtbaar gemaakt hoe een grote groep gebruikers afhankelijk is van de functionerende DSO-LV API’s en daarmee laten zien hoe belangrijk het is om duidelijk te blijven communiceren over ontwikkelingen binnen de DSO-LV.

Interessant voorbeeld

De wijze waarop Roxit is aangesloten op het Open Stelsel DSO-LV is een interessant voorbeeld van hoe een grote organisatie de DSO-LV inzet om te kunnen meebewegen met de ontwikkelingen en innovaties binnen het omgevingsdomein. Het WoW Portaal is een veelbelovende stap voorwaarts in het gebruik van de DSO-LV API's en benadrukt de mogelijkheden voor verdere ontwikkelingen en innovaties met omgevingsinformatie. Het Open Stelsel voor Derden moedigt ontwikkelaars en organisaties aan om de mogelijkheden van de DSO-LV API’s te ontdekken. We kijken uit naar meer initiatieven en demo's die de vruchten plukken van dit open stelsel.