IMOW 4.0-IC beschikbaar

Geonovum heeft de Implementation Candidate van IMOW 4.0 gepubliceerd: IMOW 4.0-IC

Twee soorten wijzigingen

IMOW 4.0-IC bevat 2 soorten wijzigingen:

  • Wijzigingen waarmee de TPOD-standaard aansluit op de consolidatie-mechanismes van STOP 1.4-IC. Dit zijn backward compatible wijzigingen: er zijn nieuwe functionaliteiten toegevoegd die kunnen worden gebruikt wanneer plansoftwareleverancier en bevoegd gezag daaraan toe zijn; wanneer dat nog niet het geval is kan daarvoor de vorige versie van de standaard worden gebruikt.
  • Wijzigingen waarmee we zaken uit de vorige versie van IMOW corrigeren die in de praktijk problematisch, niet uitvoerbaar of redundant zijn gebleken. Dit zijn niet altijd backward compatible wijzigingen.

Nieuwe opzet

Met het publiceren van IMOW 4.0-IC introduceren we ook een nieuwe opzet van het document. De UML-diagrammen zijn geen plaatjes meer, maar aanklikbaar, waardoor vanuit een object in het diagram direct de tabellen met details benaderbaar zijn. We hebben het document fors herschreven met het doel om zo helder mogelijk te maken welke regels IMOW stelt.

Proces

De definitieve versie van IMOW 4.0 wordt pas uitgebracht nadat de implementeerbaarheid van de nieuwe versies van STOP en IMOW is onderzocht en bestuurlijke vaststelling heeft plaatsgevonden. De Implementation Candidate (IC) is gepubliceerd om de gesprekken met de verschillende partijen te faciliteren die software op basis van STOP en IMOW maken, voordat de nieuwe versie definitief wordt. Zo kunnen:

  • bevoegde gezagen toetsen of de standaard voldoende basis biedt voor gewenste nieuwe functionaliteit;
  • plansoftwareleveranciers nagaan of de uitbreidingen op deze manier in hun softwarepakketten geïmplementeerd kunnen worden;
  • DSO-LV ketenpartners bepalen hoe nieuwe onderdelen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet vormgegeven kunnen worden.

Uit deze gesprekken kunnen nog aanpassingen aan de standaard volgen. We streven ernaar om eind Q2 een aangepaste versie van IMOW uit te brengen. De bijbehorende nieuwe versies van de toepassingsprofielen volgen later dit jaar.

Wijzigingsoverzicht

In het wijzigingsoverzicht in het document tref je een overzicht aan van de doorgevoerde wijzigingen t.o.v. IMOW 3.0.1.

Reageren

Hierbij het verzoek om deze release goed door te (laten) nemen en eventuele opmerkingen en vragen aan ons door te geven via dit formulier. Dat kan tot en met 3 juni 2024.