Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Implementatie ›
  3. Ervaringen van anderen ›
  4. Praktijkverhalen
  • Home
  • Bijeenkomsten
  • Actueel
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Praktijkverhalen


Facetten
Anders werken
Digitaal stelsel

Zoeken in de index

Zoeken binnen de index
1234volgende pagina

Samen leren van het projectbesluit: praktijkmiddag brengt overheden dichter bij elkaar

Op donderdag 13 maart 2025 kwamen ruim 80 professionals van waterschappen, provincies, het Rijk en enkele gemeenten samen tijdens een praktijkmiddag van het interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet

14 april 2025

'Gebruikers willen gewoon weten wat ze moeten doen'; werken aan gebruikersvriendelijkheid – een terugblik met Stephan Stipdonk

Een interview met Stephan Stipdonk, gebruikersonderzoeker (UX-researcher) van het DSO-LV.

31 maart 2025

Samen sterker in samenwerking: doorpakken met de Omgevingswet

Tijdens de Gelderse Dag van de Omgevingswet op 20 maart werd het eerste jaar werken onder deze wet uitvoerig onder de loep genomen. Onder het motto "Samen sterker in samenwerking" ging het gesprek tussen ruim 300 ambtenaren, managers en bestuurders vooral over de toekomst.

27 maart 2025

Een digitale gereedschapskist voor maatwerk – de kracht van het Open Stelsel voor Derden

Wat is het Open Stelsel en welk gebruikersgemak biedt dit voor bedrijven en overheden? Arie Duindam (Lead Productmanager Digitaal Stelsel Omgevingswet, Kadaster) en Bart Huijbers (Senior adviseur DSO-LV Open Stelsel voor Derden, Kadaster) vertellen.

26 maart 2025

Stap voor stap naar een werkbare omgevingsvisie

Met de juiste aanpak is een omgevingsvisie een krachtig middel voor een succesvolle integrale ruimtelijke ontwikkeling. Een interview met Jeroen Traudes, gebiedsmanager bij de gemeente Haarlem, die 6 tips geeft.

24 februari 2025

Leren door te doen: de eerste ervaringen met het projectbesluit

Het opstellen en publiceren van het eerste projectbesluit bij Rijkswaterstaat was een hobbelig leerproces. Wat eerder een overzichtelijk traject leek, bleek in de praktijk een ingewikkelde puzzel waarin juridische, technische en bestuurlijke werelden samenkwamen. Dit vraagt een andere manier van werken. Zo vroegen deadlines om aanpassingsvermogen en samenwerking en kreeg participatie een andere rol.

13 februari 2025

Doe als een Groninger: werk succesvol samen

Regio Groningen brengt mensen samen die elkaar anders niet zouden kennen. En dit heeft succes. Welke wijze lessen kunnen we leren van regio Groningen? Tips om aanvragen goed af te handelen en het Omgevingsloket gebruiksvriendelijker te maken.

4 februari 2025

Drie duurzame lessen van Chemelot: ‘Een blauwdruk voor industrieparken’

Chemelot, een van de grootste chemische industrieparken van Nederland, zet de toon voor verduurzaming en innovatie. In een tijd waarin industrieën wereldwijd voor enorme uitdagingen staan, laat Chemelot zien hoe samenwerking en vooruitdenken bijdragen aan tastbare resultaten. Tijdens een recent bezoek van Marjolein Jansen werden de kernprincipes van deze aanpak en de koepelvergunning zichtbaar. Welke factoren hielpen Chemelot vooruit en welke lessen kunnen anderen hieruit meenemen?

20 december 2024

Kippenhok in de Vergunningcheck: gemeente Coevorden bouwt mee aan gebruikersvriendelijkheid

Een oud kippenhok vervangen door een nieuwe schuur: is er een vergunning nodig? Vaak een tocht met hindernissen. In dit artikel tips voor een gebruikersvriendelijker Omgevingsloket.

18 december 2024

Stedin bouwt aan ruimte voor stroom

Nederland staat voor een grote uitdaging: elk jaar 100.000 woningen bouwen, de energietransitie waarmaken én bedrijven hier houden. Netbeheerder Stedin werkt hard aan deze opgave.

14 november 2024

Chemelot zet in op groene, circulaire chemie

Op maandag 18 augustus brachten minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, een bezoek aan industriecomplex Chemelot.

26 augustus 2024

4 tips voor participatie van gemeente Veendam: van meedenken naar meebeslissen

Gemeente Veendam wil niet meer alles achter gesloten deuren beslissen. De Omgevingswet vraagt hen om bewoners te betrekken bij de fysieke leefomgeving.

19 juli 2024

Ketendag Omgevingswet Rijnmond: ‘We zijn allemaal aan het zoeken. Zoek elkaar op.’

De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Op 23 mei werd daarom de Ketendag Omgevingswet georganiseerd voor 210 deelnemers van vergunningplichtige bedrijven, adviesbureaus en overheden in de regio Rijnmond. Er was een plenair programma met een casus van industriecomplex Chemelot, praktische deelsessies en een panelgesprek.

17 juni 2024

Een kijkje in de keuken van koplopergemeente Pijnacker-Nootdorp

De tijd goed benutten voor de implementatie van de Omgevingswet. Daarmee is koplopergemeente Pijnacker-Nootdorp al vroeg aan de slag gegaan. Welke tips uit dit praktijkverhaal zijn voor u bruikbaar?

6 juni 2024

Friese AI chatbot als alwetende assistent van de Omgevingswet

De Omgevingswet vraagt om vernieuwing in de manier waarop overheden in gesprek zijn met burgers en ondernemers. Bas Kooistra en John Haitsma van de Friese Aanpak hebben zich gewaagd aan een innoverende aanpak met een AI Chatbot Omgevingswet.

15 mei 2024
1234volgende pagina

delen

  • RSS

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst! Wilt u als inwoner een vraag stellen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Vragenformulier

Het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkings­verband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving (bodem, bouwen, water en milieu).

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg - IPO