Praktijkverhalen
Zoeken in de index
Een interview met Stephan Stipdonk, gebruikersonderzoeker (UX-researcher) van het DSO-LV.
Tijdens de Gelderse Dag van de Omgevingswet op 20 maart werd het eerste jaar werken onder deze wet uitvoerig onder de loep genomen. Onder het motto "Samen sterker in samenwerking" ging het gesprek tussen ruim 300 ambtenaren, managers en bestuurders vooral over de toekomst.
Wat is het Open Stelsel en welk gebruikersgemak biedt dit voor bedrijven en overheden? Arie Duindam (Lead Productmanager Digitaal Stelsel Omgevingswet, Kadaster) en Bart Huijbers (Senior adviseur DSO-LV Open Stelsel voor Derden, Kadaster) vertellen.
Met de juiste aanpak is een omgevingsvisie een krachtig middel voor een succesvolle integrale ruimtelijke ontwikkeling. Een interview met Jeroen Traudes, gebiedsmanager bij de gemeente Haarlem, die 6 tips geeft.
Het opstellen en publiceren van het eerste projectbesluit bij Rijkswaterstaat was een hobbelig leerproces. Wat eerder een overzichtelijk traject leek, bleek in de praktijk een ingewikkelde puzzel waarin juridische, technische en bestuurlijke werelden samenkwamen. Dit vraagt een andere manier van werken. Zo vroegen deadlines om aanpassingsvermogen en samenwerking en kreeg participatie een andere rol.
Regio Groningen brengt mensen samen die elkaar anders niet zouden kennen. En dit heeft succes. Welke wijze lessen kunnen we leren van regio Groningen? Tips om aanvragen goed af te handelen en het Omgevingsloket gebruiksvriendelijker te maken.
Chemelot, een van de grootste chemische industrieparken van Nederland, zet de toon voor verduurzaming en innovatie. In een tijd waarin industrieën wereldwijd voor enorme uitdagingen staan, laat Chemelot zien hoe samenwerking en vooruitdenken bijdragen aan tastbare resultaten. Tijdens een recent bezoek van Marjolein Jansen werden de kernprincipes van deze aanpak en de koepelvergunning zichtbaar. Welke factoren hielpen Chemelot vooruit en welke lessen kunnen anderen hieruit meenemen?
Een oud kippenhok vervangen door een nieuwe schuur: is er een vergunning nodig? Vaak een tocht met hindernissen. In dit artikel tips voor een gebruikersvriendelijker Omgevingsloket.
Nederland staat voor een grote uitdaging: elk jaar 100.000 woningen bouwen, de energietransitie waarmaken én bedrijven hier houden. Netbeheerder Stedin werkt hard aan deze opgave.
Op maandag 18 augustus brachten minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, een bezoek aan industriecomplex Chemelot.
Gemeente Veendam wil niet meer alles achter gesloten deuren beslissen. De Omgevingswet vraagt hen om bewoners te betrekken bij de fysieke leefomgeving.
De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Op 23 mei werd daarom de Ketendag Omgevingswet georganiseerd voor 210 deelnemers van vergunningplichtige bedrijven, adviesbureaus en overheden in de regio Rijnmond. Er was een plenair programma met een casus van industriecomplex Chemelot, praktische deelsessies en een panelgesprek.
De tijd goed benutten voor de implementatie van de Omgevingswet. Daarmee is koplopergemeente Pijnacker-Nootdorp al vroeg aan de slag gegaan. Welke tips uit dit praktijkverhaal zijn voor u bruikbaar?
De Omgevingswet vraagt om vernieuwing in de manier waarop overheden in gesprek zijn met burgers en ondernemers. Bas Kooistra en John Haitsma van de Friese Aanpak hebben zich gewaagd aan een innoverende aanpak met een AI Chatbot Omgevingswet.
Een verslag van het werkbezoek van DG Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen en programmamanager Implementatie en dienstverlening Bas Zeegers aan de gemeente Nijmegen.