Wijzigingen aansluitproces STOP koppelvlak

Tijdens de leveranciersdag van 22 juni 2021 is uitgelegd hoe het aansluitteam het aansluiten van omgevingswetsoftware op de verschillende koppelvlakken op de productieomgeving van het DSO, gaat aanpakken. Op het aansluitproces voor STOP zijn inmiddels verbeteringen doorgevoerd. In dit bericht lichten we toe wat er is aangepast en waar aan wordt gewerkt.

Aanpak aansluiten op de productieomgeving

Aansluiten op de productieomgeving gebeurt in de volgende stappen:

  1. Na een succesvolle aansluiting op de pre-omgeving wordt het bevoegd gezag gevraagd via e-mail gevraagd te bevestigen dat zij met dezelfde leverancier gaan aansluiten op de productieomgeving.
  2. De leverancier ontvangt een link naar een overzicht van de bevoegd gezagen die hebben aangegeven dat zijn met hen gaan aansluiten op de productieomgeving. De leverancier wordt gevraagd om een planning voor de aansluiting op productie aan te geven.

Deze aanpak is inmiddels geïmplementeerd. Bevoegd gezagen die zijn aangesloten op de pre-omgeving hebben de vraag om hun leverancier te bevestigen via e-mail ontvangen. Een deel daarvan heeft hier inmiddels ook op gereageerd. Leveranciers hebben een overzicht van deze bevoegd gezagen ontvangen met het verzoek om planningen af te geven voor de aansluiting op productie.

Aansluiten via STOP

Rondom de aanpak voor STOP is in juli 2022 contact geweest met diverse leveranciers. Uit de gesprekken is gebleken dat deze aanpak voor een aantal leveranciers leidt tot overbodig werk en in een aantal gevallen zelfs tot verwarring bij hun klanten, de bevoegd gezagen.

Belangrijke feedback is, dat het publiceren van een volledig plan met GEO en Geannoteerde Activiteiten (ter controle van de aansluiting) veel werk met zich meebrengt en het stelsel vervuilt. Naar aanleiding van deze feedback is besloten om de aansluiting op STOP op een eenvoudigere manier te monitoren.

Monitoring aansluitingen

Uitgangspunt blijft, dat het voor de monitoring van het aansluitproces noodzakelijk is om per bevoegd gezag inzicht te hebben. Omdat leveranciers hier altijd een actueel inzicht in heeft, is er voor gekozen om dit rechtsreeks met de leveranciers af te stemmen. De hoeveel informatie die het aansluitteam vraagt, is sterk teruggebracht. Deze wordt als volgt:

Technisch aansluiten op STOP pre-omgeving

Dit blijft zoals het was. KOOP informeert het aansluitteam over de feitelijk gerealiseerde technische aansluiting op de pre-omgeving.

Functioneel aansluiten op STOP pre-omgeving

  1. De functionele aansluiting wordt gezien als gerealiseerd en bevestigd zodra een bevoegd gezag een omgevingsdocument heeft aangeboden aan het STOP koppelvlak, dit document door de validatie is gekomen en zichtbaar is in de viewer Regels op de kaart in het Omgevingsloket. Aan het document worden geen inhoudsvoorwaarden meer gesteld.
  2. Het aansluitteam vraagt leveranciers om te melden als er voor een nieuw aangesloten klant een document zichtbaar is, met het AKN-nummer van het document t.b.v. de controle. Op basis van deze controle wordt het bevoegd gezag als functioneel aangesloten opgenomen in de rapportage.

Technisch aansluiten op STOP productieomgeving

Na een succesvolle functionele aansluiting op de pre-omgeving en de validatie door het bevoegd gezag dat de leverancier ook de leverancier voor productie zal zijn, kan deze worden gerealiseerd. KOOP informeert het aansluitteam hierover.

Functioneel aansluiten op STOP productieomgeving

Het proces voor het functioneel aansluiten op STOP wordt op dit moment  uitgewerkt. Het is de bedoeling dat voordat software wordt aangesloten, deze eerst wordt getest via een 'basischeck' met het programma Aan de slag met de Omgevingswet. In deze basischeck wordt nagegaan of de software van een leverancier voor (alle voor het bevoegd gezag relevante) omgevingsdocumenten correcte informatie kan aanleveren bij het STOP koppelvlak.

Op dinsdag 31 augustus 2021 krijgen geïnteresseerden tijdens de leveranciersdag meer informatie over de basischecks. Daarbij is ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie

Heeft u vragen, dan kunt u deze stellen via het IPLO, of rechtstreeks bij de u bekende leden van het aansluitteam.