Praktijkverhalen
Zoeken in de index
De Lauwersmeerdijk gaat op de schop. Het waterschap, de provincie, het Rijk en andere partijen oefenden in een pilot alvast met het projectbesluit uit de Omgevingswet.
Interview met Tyora van der Meulen, projectleider IPO-werkgroep die een handleiding maakte voor opstellen van een provinciale omgevingsverordening.
Een Integraal Ruimtelijk Programma voor Durgerdam, dat met en dankzij de bewoners van het dorp tot stand is gekomen.
De gemeente Capelle aan de IJssel betrekt haar inwoners zo goed mogelijk bij projecten in hun leefomgeving. Capellebouwtaandestad.nl is een participatieplatform waar initiatiefnemers hun eigen plannen voor de stad kunnen voorleggen. Een gesprek met programmaleider Omgevingswet Tieke Verkerk.
In het project Verkenning Aanlanding Netten op Zee 2030 is onderzocht hoe de energie die nieuwe windparken op zee in de periode 2024-2030 opwekken, gekoppeld kan worden aan het hoogspanningsnet aan land. Lennert Goemans en Sander van Sluis vertellen erover.
Twee boeren in Oost-Gelre wilden hun bedrijf ombouwen tot zonnepark. De gemeente zag kansen voor een participatiepilot. Projectleider Martijn van Loon vertelt.
Bewoners die zelf ‘hun’ buitengebied verbeteren? In Dongen en Oosterhout blijft het niet bij dromen.
Oscar van Rijn blikt met Irma Dekker terug en vooruit over de voorgenomen verplaatsing van de provinciale weg N629 in combinatie met een kwaliteitsimpuls voor het buitengebied van de gemeente Dongen.
Interview met Andrea Swenne over de Blauwe Omgevingsvisie 2050 van Waterschap Vallei en Veluwe, genomineerd voor de Aandeslag-Trofee 2019.
Buurtbewoners in Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek zijn ongerust over de luchtkwaliteit vanwege de vele ontwikkelingen rondom hun wijk.
Rotterdam experimenteert al jaren met minder regels voor ondernemers. Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen met elkaar verbinden, dat bleek 1 van de grootste uitdagingen. Want waar ondernemers vragen om minder regels, daar vrezen omwonenden en andere betrokkenen meer overlast.
Op de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen werkt Rijkswaterstaat sinds 2015 aan de langste landtunnel van Nederland: de Gaasperdammertunnel. Omwonenden en actiegroepen waren hier eerst niet allemaal even blij mee. Lammert Postma betrekt de omgeving en zorgt zo dat het project met voldoende draagvlak door kan gaan.
Op de plek van het lege ziekenhuisgebouw in Amersfoort komt binnen niet al te lange tijd een stadspark. Bewoners, ambtenaren en raadsleden werkten samen aan een plan voor de inrichting en het beheer van dit park.
Medewerkers van de gemeente werkten jarenlang samen met inwoners en andere initiatiefnemers aan een plan om het stationsgebied in Kampen naar een hoger en vooral groener level te tillen. Maar nu dreigt dit plan op het laatste moment in het water te vallen.
Met de komst van de Omgevingswet wordt participatie een verplicht onderdeel bij projecten in de fysieke leefomgeving. Voor BAM, een aannemer in bouw- en infraprojecten, is omgevingsparticipatie niets nieuws. Hun projecten hebben namelijk altijd invloed op de omgeving.
Wim Meulenkamp van de gemeente Hof van Twente over de ontwikkeling van de nieuwe structuurvisie voor Bentelo in het kader van de Omgevingswet.