Praktijkverhalen
Zoeken in de index
De tijd goed benutten; met die insteek heeft gemeente Pijnacker-Nootdorp zich vroeg voorbereid op de Omgevingswet. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening liet zich daarover bijpraten door 'de mensen aan de knoppen'. Dat deed hij samen met Edward Stigter, interim-programmadirecteur van het programma.
In de regio Haaglanden zetten gemeenten en ketenpartners grote stappen op weg naar samenwerking onder de Omgevingswet. Hun instrument: een eigen ketentest. RIO Léon Evers en Martijn Snel, expert DSO, vertellen er meer over.
Yanda van Dijk is expert toepasbare regels bij het programma Aan de slag, en heeft zich de laatste tijd verdiept in het archiveren en beheer van toepasbare regels.
De onlangs opgestarte DSO Community timmert hard aan de weg. Marleen van den Houten, Business analist toepasbare regels bij het ministerie van BZK, is 1 van de initiatiefnemers
Natuurbescherming wordt onderdeel van de Omgevingswet. Omdat op het gebied van natuurbescherming nog niets is opgenomen in de Vergunningcheck van het (DSO), is de Beschermde SoortenIndicator (BeSI) opgezet.
De dienstverlening voor burgers en bedrijven naar een hoger plan brengen. Voor dat doel zet de gemeente Veenendaal grote stappen. Verslag van een werkbezoek.
'Regelen wat moet, vrijlaten wat kan'. Met dat motto heeft de gemeente Leiden werk gemaakt van haar eerste grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Marjolein Jansen kreeg daar samen met Meindert Smallenbroek vorige week dinsdag een rondleiding.
Op 10 januari 2023 reikte minister Hugo de Jonge de Aandeslag-Trofee 2022 uit aan de gemeente Zundert voor het project Zundert Floreert.
Veenendaal werd met een innovatief puntensysteem genomineerd voor de Aandeslag-Trofee. Hiermee kan de gemeente toetsen of woningbouwprojecten genoeg bijdragen aan haar ambities.
Marjolein Jansen, programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bracht op 14 december 2022 een werkbezoek aan de gemeente Drimmelen.
Hoe kunnen overheden de handreiking Duurzame toegankelijkheid (DUTO) in de informatieketens van de Omgevingswet toepassen?
Hoe zorgen we onder de Omgevingswet voor een veilige leefomgeving? Waarin hulpdiensten overal snel ter plaatse kunnen komen en veilig kunnen optreden?
Hoe komt u als gemeente tot een samenhangend omgevingsbeleid als u kijkt naar de brede opgaven die in een gebied spelen?
De werkgroep Meervoudige vergunningen uit Utrecht is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee 2020. De overheden bereiden zich samen voor.
Inclusieve participatie geeft een breed draagvlak, maar vereist wel extra aandacht. In Haarlem krijgen ook lastig te bereiken doelgroepen een stem.