Standaarden in het digitaal stelsel

Het digitaal stelsel maakt gebruik van bestaande (verplichte) technische standaarden. Dit gebeurt om het stelsel zo toegankelijk mogelijk te maken. Waar nodig heeft het programma Aan de slag met de Omgevingswet zelf nieuwe standaarden ontwikkeld.

Overzicht technische standaarden

Het digitaal stelsel gebruikt zoveel mogelijk bestaande standaarden. In een overzicht zijn alle gebruikte standaarden op een rij gezet. Het overzicht bevat ook de nieuwe standaarden.

Het overzicht met alle standaarden staat op de website Informatiepunt Leefomgeving.

Nieuwe technische standaarden

Voor de koppelvlakken van de landelijke voorziening van het DSO zijn nieuwe standaarden ontwikkeld. Dit zijn de volgende standaarden: STOP/TPOD, STTR en STAM.

Op de website Informatiepunt Leefomgeving staan de beschrijvingen van de laatste versies van deze nieuwe standaarden.

Gebruikte versie van de standaarden

De beschikbare API's in de pre-productieomgeving werken met onderstaande versies van deze nieuwe standaarden.

De gebruikte standaard(en) bij een API vind je bij de API's in het API-register.

Validaties

De STOP/TPOD-standaard geeft een beschrijving waaraan overheidspublicaties in het domein van de Omgevingswet moeten voldoen. De validatie- en conformiteitsregels uit deze standaard zijn de basis voor validatiefunctionaliteit van BHKV, LVBB en OZON. Om aan leveranciers en bevoegd gezagen inzicht te geven in de aspecten waarop wordt gevalideerd bij de aanlevering van een (ontwerp)besluit over een omgevingsdocument, zijn deze validatieregels samengebracht in de validatiematrix en op de site van Geonovum geplaatst. Er is ook een toelichting die context geeft aan deze validatieregels.

API- en URI-strategie

Voor optimale toegankelijkheid worden API's en URI's in een uniforme manier opgesteld. Meer hierover leest u op de website Informatiepunt Leefomgeving.