Praktijkverhalen
Zoeken in de index
Nederland staat voor een grote uitdaging: elk jaar 100.000 woningen bouwen, de energietransitie waarmaken én bedrijven hier houden. Netbeheerder Stedin werkt hard aan deze opgave.
Op maandag 18 augustus brachten minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, een bezoek aan industriecomplex Chemelot.
Gemeente Veendam wil niet meer alles achter gesloten deuren beslissen. De Omgevingswet vraagt hen om bewoners te betrekken bij de fysieke leefomgeving.
De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Op 23 mei werd daarom de Ketendag Omgevingswet georganiseerd voor 210 deelnemers van vergunningplichtige bedrijven, adviesbureaus en overheden in de regio Rijnmond. Er was een plenair programma met een casus van industriecomplex Chemelot, praktische deelsessies en een panelgesprek.
De tijd goed benutten voor de implementatie van de Omgevingswet. Daarmee is koplopergemeente Pijnacker-Nootdorp al vroeg aan de slag gegaan. Welke tips uit dit praktijkverhaal zijn voor u bruikbaar?
De Omgevingswet vraagt om vernieuwing in de manier waarop overheden in gesprek zijn met burgers en ondernemers. Bas Kooistra en John Haitsma van de Friese Aanpak hebben zich gewaagd aan een innoverende aanpak met een AI Chatbot Omgevingswet.
Een verslag van het werkbezoek van DG Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen en programmamanager Implementatie en dienstverlening Bas Zeegers aan de gemeente Nijmegen.
Nu de Omgevingswet in werking is getreden, ervaart regio Utrecht de behoefte aan een nieuwe impuls om de samenwerking te versterken en te verdiepen. Om die verbinding te (her)vinden, werd op 11 april een regiocongres Doorontwikkeling Regionale Samenwerking Omgevingswet georganiseerd in het Provinciehuis in Utrecht.
De provincie Zeeland werkt hard aan het wegnemen van belemmeringen voor goede samenwerking. Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, was er op werkbezoek.
Gemeente Leidschendam-Voorburg en de bredere regio Haaglanden blijven als verbinder stappen zetten in de implementatie van de Omgevingswet. Naar aanleiding van het werkbezoek van directeur-generaal Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen (BZK) gingen we in gesprek met Cassandra Jautze, teamleider Vergunningen, en wethouder Philip van Veller.
Borg staan voor de kwaliteit en kwantiteit van het water en voor hoogwaterveiligheid. Ziedaar de taakstelling van het provincie-brede Waterschap Limburg. Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet, is recent bijgepraat over de aanloop naar inwerkingtreding en de samenwerking daarin met alle ketenpartners in Limburg. Ook de waterschapsverordening en toepasbare regels van Waterschap Limburg kwamen aan de orde.
Werken aan water voor een toekomstbestendige leefomgeving. Dat is de missie van Waterschap De Dommel. Marjolein Jansen brengt een werkbezoek aan het waterschap.
De commissie omgevingskwaliteit heeft onder de Omgevingswet een toetsende adviesrol. Dorp, Stad en Land is een van de zeven regionale organisaties die in Nederland vele gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Een gesprek met hun directeur Arlette van Poppel over omgevingskwaliteit onder de nieuwe Omgevingswet.
De tijd goed benutten; met die insteek heeft gemeente Pijnacker-Nootdorp zich vroeg voorbereid op de Omgevingswet. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening liet zich daarover bijpraten door 'de mensen aan de knoppen'. Dat deed hij samen met Edward Stigter, interim-programmadirecteur van het programma.
In de regio Haaglanden zetten gemeenten en ketenpartners grote stappen op weg naar samenwerking onder de Omgevingswet. Hun instrument: een eigen ketentest. RIO Léon Evers en Martijn Snel, expert DSO, vertellen er meer over.