Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen
In het Omgevingsloket kan een initiatiefnemer (burger of bedrijf) een vergunningaanvraag of een melding indienen. Overheden kunnen deze aanvragen en meldingen vanuit de landelijke voorziening van het digitaal stelsel in hun zaaksysteem of vergunningensysteem inladen.
Proces van indienen tot afhandelen
Een initiatiefnemer checkt in het Omgevingsloket of voor zijn plan een vergunning nodig is, een meldingsplicht of een informatieplicht geldt. Deze check gebeurt via vragenbomen die aan de hand van antwoorden en gegevens leiden naar een conclusie.
Aanvraag vergunning, melding, of informatie opstellen
Als de initiatiefnemer een aanvraag, melding of informatie moet indienen, wordt deze digitaal opgesteld. In het digitaal stelsel heet dit een verzoek. Het verzoek bestaat uit 1 of meer wettelijk vastgelegde activiteiten. De initiatiefnemer beantwoordt voor iedere activiteit de relevante vragen en voegt waar nodig documenten toe. Alle gegevens die de initiatiefnemer tijdens het opstellen invoert, worden opgeslagen in de 'mijn loket'-omgeving in het digitaal stelsel.
Andere indieningsvereisten
Er zijn naast type aanvraag vergunning, melding en informatie nog vier andere typen indieningsvereisten (soorten toestemming of plichttypen): aanvraag maatwerkvoorschrift, aanvraag toestemming gelijkwaardige maatregel, melding gelijkwaardige maatregel en informatie ongewoon voorval. Ook activiteiten van deze typen kunnen door de initiatiefnemer worden gekozen en digitaal worden opgesteld.
Verzoek indienen
Zodra alle activiteiten compleet zijn kan het verzoek door de initiatiefnemer worden samengesteld. Het systeem doet vervolgens een voorstel voor het bevoegd gezag waar het verzoek ingediend moet worden. De initiatiefnemer kan dit bevestigen of (eventueel) wijzigen, daarna wordt het verzoek ingediend. De initiatiefnemer ontvangt op het scherm een verzendbevestiging met het verzoeknummer en de indiendatum. Is de initiatiefnemer een particulier, dan heeft die de mogelijkheid een verzendbevestiging te ontvangen in de Berichtenbox van MijnOverheid.nl door zich (vooraf) op Digitaal Stelsel Omgevingswet te abonneren. Door het indienen wordt het verzoek in de werkmap in het digitaal stelsel geplaatst.
De initiatiefnemer kan een jaar lang, mits niet zelf verwijderd, het ingediende verzoek terugvinden in het projectenoverzicht in het Omgevingsloket.
Een bevoegd gezag kan de afhandeling van een verzoek voor 1 of meer activiteiten hebben uitbesteed aan een behandeldienst.
Aanvraag aanvullen
Als de initiatiefnemer niet voldoende gegevens heeft toegevoegd aan een ingediende aanvraag, moet het verzoek worden aangevuld. Door het ingediende verzoek te openen kunnen antwoorden worden aangepast. Ook kunnen bijlagen worden toegevoegd en/of verwijderd. Meldingen en informatieplichten kunnen niet worden aangevuld.
De aanvraag of melding ontvangen in een zaaksysteem of VTH-systeem
Notificatie aan bevoegd gezag
De overheidsinstelling (bevoegd gezag of behandeldienst) die het verzoek moet afhandelen ontvangt een verzoeknotificatie. In deze verzoeknotificatie staan gegevens die het bevoegd gezag nodig heeft om het verzoek op te halen uit de werkmap van het digitaal stelsel en in het VTH-systeem of zaaksysteem te laden.
Verzoek ophalen
Op basis van het verzoeknummer dat is meegegeven in de verzoeknotificatie wordt het juiste verzoek opgehaald. Dit verloopt via de 'verzoek ophalen'-service. Het opgehaalde verzoek bevat de ingediende vragen en antwoorden in de vergunningaanvraag of melding, en downloadlinks voor de documenten die door de initiatiefnemer zijn meegeleverd.
De ingediende vragen en antwoorden in de vergunningaanvraag of melding worden aangeboden als XML-bestand.
De bijbehorende documenten kunnen via downloadlinks worden opgehaald.
Vragenbomen en indieningsvereisten
De vragen en de indieningsvereisten van de aanvraag of melding bepaalt het bevoegd gezag zelf. Meer informatie hierover vind je bij toepasbare regels voor vragenbomen.
Afhandeling door een behandeldienst
Als een bevoegd gezag wil dat een bepaalde activiteit door een behandeldienst wordt behandeld, dan kan de routering naar de behandeldienst door DSO-LV worden uitgevoerd. Daarvoor moet een bevoegd gezag voor de toepasbaar gemaakte activiteiten behandeldienstconfiguraties aanleveren, zodat bij het indienen het verzoek naar de gewenste behandeldienst wordt verstuurd. Hiervoor kan de service Behandeldienstconfiguratie beheren worden gebruikt. Ook als het verzoek al is afgeleverd bij het bevoegd gezag, kan alsnog door het bevoegd gezag een behandeldienst worden toegewezen met de service Afhandelen verzoek.
Conceptverzoek en ‘Verken uw idee’
Als een initiatiefnemer twijfelt over de haalbaarheid van zijn initiatief of twijfelt of hij voldoende informatie heeft aangeleverd, kan hij ervoor kiezen om een conceptverzoek in te dienen. Dit kan niet bij iedere activiteit. Per type bevoegd gezag zijn er standaard instellingen die bepalen of voor een bepaald type indieningsvereiste een conceptverzoek is toegestaan. Een bevoegd gezag kan ervoor kiezen bij toepasbaar gemaakte activiteien af te wijken van deze standaard instelling. Hiervoor is de service Conceptverzoekconfiguratie beheren beschikbaar om dit in te stellen. Als de initiatiefnemer nog niet weet welke activiteiten relevant zijn en een verkennend gesprek wil met het bevoegd gezag, dan kan ‘Verken uw idee’ gebruikt worden, mits het bevoegd gezag deze optie toestaat. Met behulp van de service Verzoekconfiguratie beheren kan het bevoegd gezag dit instellen.
Standaard
De standaard voor aanvragen en meldingen (STAM) bepaalt in welk formaat gegevens worden uitgewisseld. Deze standaard bepaalt de structuur van de verzoeknotificatie, van de samenvatting van het verzoek (verzoekXML) en van de opgevraagde informatie bij het zoeken naar ingediende verzoeken. In de aanroep van de services 'Verzoek afhandelen' en 'Verzoekenoverzicht raadplegen' kan de STAM-versie opgegeven worden. Met de service Verzoekconfiguratie beheren kunnen de bevoegd gezagen en de behandeldiensten de STAM-versie van de verzoeknotificatie instellen. Zo bepaalt ieder bevoegd gezag en iedere behandeldienst zelf wanneer het overstapt naar een nieuwe versie van STAM.
Delen
Procesbeschrijving aansluiten
Aansluiten op de landelijke voorziening met (of zonder) ondersteuning DSO-beheer.
API's en services
Met deze API's kunnen meldingen en vergunningaanvragen worden ontvangen, de afhandeling bij een behandeldienst worden belegd, de configuratie van verzoeken worden ingesteld of overzichten worden opgevraagd.
Functies voor VTH- of zaaksystemen
Functies die softwareleveranciers kunnen ontwikkelen om de integratie van hun software en het DSO-LV te optimaliseren.
Zie ook
Uitleg over dit proces op Informatiepunt Leefomgeving.